Γενικά

Μεγάλη ενδονοσοκομειακή διασπορά για Πέλλα και Κιλκίς φοβάται η ΠΟΕΔΗΝ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία επανέρχεται για τις ελλείψεις στις δομές υγείας της κεντρικής Μακεδονίας μετά και τις χθεσινές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη και στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Μ. Γιαννάκος επισημαίνει ότι τα νοσοκομεία Γιαννιτσών, Έδεσσας, Κιλκίς και Γουμένισσας, δεν διαθέτουν μοριακό αναλυτή. «Στέλνουν τα δείγματα στη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη ή στον ιδιωτικό τομέα με μεγάλη καθυστέρηση έκδοσης των αποτελεσμάτων.

Την ίδια ώρα δεν προγραμματίστηκαν προληπτικά τεστ σε όλο το προσωπικό παρά μόνο σε όσους επιστρέφουν από άδεια. Με τη διασπορά που υπάρχει μπορεί να κολλήσουν στο ρεπό τους ή… μετά τη δουλειά τους»

«Χωρίς έξοδο κινδύνου…»

Όπως υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ «στο νοσοκομείο του Κιλκίς τις στολές του προσωπικού (μπλούζες, παντελόνια κ.λπ.) εξακολουθούν ακόμη και τώρα, με τέτοια διασπορά του ιού, να τα πλένουν οι εργαζόμενοι στα σπίτια τους, παρά τις καταγγελίες μας, ενώ τον κίνδυνο διασποράς του ιού τον έχει επισημάνει η επιτροπή λοιμώξεων του νοσοκομείου χωρίς να ληφθεί υπόψιν. Η Διοίκηση για να γλιτώσει χρήματα δεν συμπεριέλαβε στην ανάθεση της πλύσης του ιματισμού του νοσοκομείου -σε ιδιωτική εταιρεία- και τις στολές του προσωπικού.

Έτσι είναι μεγάλος ο κίνδυνος να φέρουν από το σπίτι τους τον ιό στο νοσοκομείο (δείτε σχετικό έγγραφο της επιτροπής λοιμώξεων σε χρόνο μάλιστα που…. δεν ίσχυαν τα έκτακτα μέτρα). Το δε εξεταστήριο σε ύποπτα κρούσματα κορωνοϊου βρίσκεται στο διάδρομο της εξόδου κινδύνου, αφήνοντας το κτίριο χωρίς έξοδο κινδύνου» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Στο δε νοσοκομείο Γιαννιτσών εντοπίστηκαν έξι υγειονομικοί θετικοί στο κορωνοϊό. Η ομοσπονδία αναφέρει ότι έχουν ληφθεί δείγματα σε μεγάλο αριθμό προσωπικού και πιθανολογεί μεγαλύτερη διασπορά και ζητά μηνιαία τεστ σε όλο το προσωπικό, βελτίωση των μέσων ατομικής προστασίας, επταήμερη καραντίνα και τεστ. Όπως υποστηρίζει «κάνουν τεστ αμέσως μετά την έκθεση και δουλεύουν κανονικά οι συνάδελφοι που είναι επικίνδυνο».

Περιοδεία Τσαλικάκη σε Πέλλα και Κιλκίς

Πάντως διαφορετική εικόνα για τα συγκεκριμένα νοσοκομεία, μεταφέρει το υπουργείο Υγείας δια των εκπροσώπων του στη Βόρεια Ελλάδα. Σε ανάρτησή του ο διοικητής της 4η ΥΠΕ Δημήτρης Τσαλικάκης επισημαίνει ότι γίνονται συνεχώς συσκέψεις και λαμβάνονται ανάλογα μέτρα, ύστερα και από την εντολή του υπουργού Βασίλη Κικίλια να ενεργοποιηθούν όλα τα μέτρα ετοιμότητας μετά τα διαδοχικά κρούσματα σε εργοστάσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr οι κοντινές αποστάσεις από τους μοριακούς αναλυτές του ΑΠΘ και του ΑΧΕΠΑ εξασφαλίζουν την αμεσότητα και εγκυρότητα των αποτελεσμάτων και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας τόσο για τους νοσοκομειακούς όσο και για τους ασθενείς.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα