Κοινωνία

Μήνυμα δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Ξημέρωσε η 19η Μαϊου, μια μέρα άφατης θλίψης, πνιγμένη στο αίμα των αθώων, όνειδος για όλη την ανθρωπότητα.
Δεν ήταν η κακορίζικη μοίρα που οδήγησε στην άγρια σφαγή, στις πορείες Λευκού Θανάτου, στα τάγματα εργασίας, στους βανδαλισμούς, στην εξαθλίωση και στη βαριά προσβολή κάθε έννοιας ανθρώπινης αξιοπρέπειας 353.000 Έλληνες του Πόντου.
Ήταν οι Νεότουρκοι και οι Κεμαλικοί συνεχιστές τους που θεμελίωσαν το νέο κράτος της Τουρκίας πάνω στη Γενοκτονία των Ποντίων και άλλων εθνοτήτων που ζούσαν ειρηνικά στην περιοχή της Μικράς Ασίας
Εκατόν τρία χρόνια μετά την ασύλληπτη τραγωδία, τον αφανισμό των Ποντίων και την καταστροφή κάθε ίχνους που φανέρωνε τον πολιτισμό και την παιδεία στις πανάρχαιες εστίες του Πόντου, οι μνήμες εξακολουθούν να αντιστέκονται σθεναρά.
Αντιστέκονται και επιζητούν λύτρωση, που θα επέλθει μόνο μέσα από την παραδοχή, την αναγνώριση του εγκλήματος της Γενοκτονίας από τους ενόχους και από την διεθνή κοινότητα.
Προσκυνούμε τα Πάθη των Ελλήνων του Πόντου που εξοντώθηκαν, που βασανίστηκαν, που ρακένδυτοι πρόσφυγες ήρθαν στην Ελλάδα και μέσα από τα συντρίμμια βρήκαν το κουράγιο και την ψυχή να ορθοποδήσουν, μεταλαμπαδεύοντας στη νέα Πατρίδα τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και τις αξίες τους.

Η 19η Μαϊου είναι Ημέρα Μνήμης, Τιμής και Χρέους για όλο τον Ελληνισμό,
γιατί η Ιστορία του Πόντου είναι αναπόσπαστο κομμάτι του.
Η κοινή συνείδηση της Ιστορίας μας, επιτάσσει να σταθούμε αποφασιστικά Ενωμένοι και να απαιτήσουμε τη δικαίωση της θυσίας των θυμάτων. Να παραδώσουμε το ιερό φυλαχτό της μνήμης μας σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο για να μην ξαναζήσουμε ποτέ πια νέες Γενοκτονίες.
Ο Δήμος Κιλκίς, ως ενεργό μέλος του Δικτύου Πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες, οι Ποντιακοί και λοιποί Πολιτιστικοί Σύλλογοι του τόπου μας η νέα γενιά, οι πολίτες ανάψαμε χθες τη ‘’Φλόγα της Μνήμης’’ για να τιμήσουμε τους αδικοχαμένους νεκρούς μας. Είναι χρέος μας να κρατήσουμε ζωντανή τη φλόγα της διεκδίκησης για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας μέχρι την τελική μας δικαίωση.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Πνεύμα διεκδίκησης

Τα τελευταία χρόνια ακολουθούν ανοδική πορεία οι δείκτες απήχησης, συμμετοχής, διοργανωτικής επάρκειας και αγωνιστικής επιτυχίας όλοι οι αγώνες ορεινού δρόμου […]