Πολιτισμός

Η ομορφιά που σβήνει στην εικαστική έκθεση FRANTαless για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Η Μαλαματένια και η Ευθυμία από την Προύσσα, η Ολυμπία, η Ευφροσύνη από την Σμύρνη, η Σοφία από τη Σινώπη, η Μαρίκα από τη Νικομήδεια, η Αννίκα και η Θεοδώρα από την Κωνσταντινούπολη, η Ελισώ από την Ανδριανούπολη, η Δόμνα από το Αϊβαλί, η Αρχοντία από τα Μουδανιά… Γυναίκες από την καθ’ ημάς Ανατολή, όλες τους όμορφες  αρχοντικές, με τα σημάδια της θλίψης στο εκφραστικό τους πρόσωπο να μην μπορούν να κρύψουν την ευγενική καταγωγή τους.

Είκοσι δύο γυναίκες, ΦΡΑΝΤαless, όπως και ο τίτλος της ομώνυμης εικαστικής έκθεσης, ζωγραφισμένες από την εικαστικό Νατάσα Μπαλτούνα, συστήθηκαν χθες στο κοινό του Κιλκίς. Στα εγκαίνια της έκθεσης ‘’ΦΡΑΝΤαless γιατί Σκοτάδι στο Φως;’’ που μεταφέρθηκε στο Κιλκίς, με πρωτοβουλία της Ένωσης Ποντίων ν. Κιλκίς ‘’Οι Αργοναύτες’’, περιλαμβανόμενη στο πρόγραμμα των Ελευθερίων του Δήμου Κιλκίς και με αναφορά

στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στο Φουαγιέ του συνεδριακού κέντρου του δήμου κυριάρχησαν οι προσωπογραφίες των αστών γυναικών, ντυμένων με φορέματα εποχής που σχεδίασε η Λένα Καλαμαρινού και κοσμημένων με ξεχωριστά λαογραφικά αντικείμενα, όπως ο φωνόγραφος, η παλιά ραπτομηχανή, η γυάλινη λάμπα.

Για αυτές τις αστές γυναίκες με την αριστοκρατική φυσιογνωμία να αλλοιώνεται σιγά – σιγά από τον πόνο καθώς ξεριζώνονται από την Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Ανατολική Θράκη, για τις γυναίκες που αφήνουν Πατρίδα για την Πατρίδα και ξεκινούν μια νέα ζωή πάνω στα συντρίμμια της παλιάς με εξανεμισμένες τις ελπίδες τους, μίλησε η δημιουργός τους Νατάσα Μπαλτούνα.

Η εικαστικός από την Καλαμαριά περιέγραψε με συγκίνηση τις παιδικές της αναμνήσεις από τις δύο γιαγιάδες της, πρόσφυγες από την Κρώμνη του Πόντου και το Κουρί της Προποντίδας, τη μαυροφορεμένη τους όψη, τη μόνιμη κατήφεια στα πρόσωπά τους, που έρχονταν σε αντίθεση με τις παλιές φωτογραφίες τους από τη ζωή στις χαμένες Πατρίδες, γιατί σ’ αυτές αντίκριζε την ομορφιά και την κομψότητα.

Στους συμβολισμούς της έκθεσης αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του και ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης και προσέθεσε ότι ο δήμος Κιλκίς ως τόπος προσφυγιάς, στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής θα συνεχίσει να αναδεικνύει κάθε πλευρά που μας συνδέει με τις χαμένες αλλά και τόσο ζωντανές Πατρίδες του ελληνισμού, με την πολιτιστική, εκπαιδευτική ή και κοινωνική της έκφραση γιατί είναι η γάργαρη πηγή της ιστορικής μας συλλογικής μνήμης, το ύδωρ το ζων, από όπου αντλούμε δύναμη για να διαφυλάξουμε ακέραια την ταυτότητά μας και την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο πρόεδρος των ‘’Αργοναυτών’’ Παναγιώτης Δαμιανίδης ενώ  την έκθεση παρουσίασε η Λένα Σαββίδου, η οποία είχε και την επιμέλεια των αποσπασμάτων που διαβάστηκαν από έργα που έχουν γραφεί για τη Μικρασιατική Καταστροφή και την προσφυγιά.

Η έκθεση ‘’ΦΡΑΝΤαless… γιατί Σκοτάδι στο Φως;’’ είναι επισκέψιμη για το κοινό μέχρι την Παρασκευή 1η Ιουλίου με ώρες λειτουργίας από τις 9:00 έως τις 13:30 και από τις 17:30 έως τις 20:30.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα