Γενικά

Η εκδήλωση μνήμης για τον Γρηγόρη Αυξεντίου στο Κιλκίς

Το βράδυ του Σαββάτου 2.4.22 στο συνεδριακό κέντρο του δήμου Κιλκίς πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του Γρηγόρη Αυξεντίου με ομιλία από τον γενικό γραμματέα της Παγκύπριας Ενιαίας Οργάνωσης Φοιτητών Θεσσαλονίκης Λουκά Συμεού. Ο ομιλητής διέτρεξε τα γεγονότα του αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 εστιάζοντας στην θρυλική μορφή του Γρηγόρη Αυξεντίου και στον ηρωικό του αγώνα για την απελευθέρωση της Κύπρου που εξακολουθεί να συγκινεί και να εμπνέει τους νέους ανθρώπους.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν:

-ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάριος Πελεκάνος

Οι κοινές εκδηλώσεις μνήμης των δήμων Κιλκίς και Λύσης αδιαμφισβήτητα αποτελούν τιμή για τον Ελληνισμό της Κύπρου και εκτός από πράξεις  αγάπης και αλληλεγγύης διατηρούν ψηλά το άφταστο σε μεγαλείο νόημα της θυσίας ενός θρυλικού ήρωα που θα αποτελεί παντοτινά πρότυπο έμπρακτης φιλοπατρίας και αξιοπρέπειας. Σήμερα σε μια αντιηρωική εποχή καταναλωτισμού, υλικών αγαθών και πολλαπλών προκλήσεων, όπου λείπουν τα πρότυπα, προβάλλει μπροστά μας η αδήριτη ανάγκη να διαφυλάξουμε τα ιδανικά και τις αξίες που θα διασφαλίσουν και την εθνική μας επιβίωση.  

-ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης 

Με την αυτοθυσία του ο Γρηγόρης Αυξεντίου,  έγινε σύμβολο αγώνα και αιώνιας δόξας για την Κύπρο και όλο τον Ελληνισμό και το ολοκαύτωμά του, ορμητικός λόγος ελευθερίας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Αισθανόμαστε δέος και ευγνωμοσύνη για το γενναίο άνδρα της ηρωοτόκου Λύσης που το σύντομο πέρασμά του στο απομακρυσμένο φυλάκιο Ακρίτα στάθηκε η αφορμή για να τον γνωρίσουμε και να τον φιλοξενούμε πάντοτε στην ψυχή μας ως έναν μεγάλο πατριώτη που σήκωσε ψηλά την Κύπρο και έδωσε τη ζωή του για τη ζωή της ελευθερίας μας

– η αντιδήμαρχος Λύσης Μαργαρίτα Ττοφιά – Παπόρη  εκ μέρους του Δήμαρχου Λύσης Ανδρέα Καουρή

Τιμούμε και μνημονεύουμε σήμερα τον άνθρωπο που με την απαράμιλλη αυτοθυσία του και το Ολοκαύτωμά του την Κυριακή 3 Μαρτίου 1957 έδωσε συνέχεια και συνέπεια στην Ελληνική ιστορία.  Στο χωριό Ακρίτας του Νομού Κιλκίς στήσαμε το ιστορικό μουσείο του Γρηγόρη Αυξεντίου μαζί με το δήμο Κιλκίς για να υπενθυμίζει την εδώ παρουσία του ανθρώπου μας αλλά και να υπενθυμίζει ακόμη τις υποχρεώσεις και το ανεξόφλητο χρέος προς την σκλαβωμένη πατρίδα.

Χαιρέτησαν επίσης ο βουλευτής Γιώργος Φραγγίδης και η περιφερειακή σύμβουλος Γενοβέφα Ναβροζίδου.

Εξαιρετική εντύπωση προκάλεσε στο κοινό η αισθαντική απόδοση των τραγουδιών που γράφτηκαν ή μελοποιήθηκαν για τον Γρηγόρη Αυξεντίου και την Κύπρο από το καλλιτεχνικό και πολιτιστικό σύνολο ‘’η πόλις’’ υπό την έμπειρη καθοδήγηση της χοράρχη του Άλκηστης Τόγια.

Το διήμερο εκδηλώσεων στην μνήμη του Γρηγόρη Αυξεντίου, εκτός από τους προαναφερθέντες, τίμησαν ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης, ο δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς Παύλος Θωμαϊδης, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Χατζηαποστόλου, Γιώργος Μπαλάσκας, Αλέξανδρος Σημαιοφορίδης, Αικατερίνη Γιαννακούλα – Ζιούτα, Θεμιστοκλής Κοσμίδης, Κώστας Πουντζουκίδης, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Κώστας Παπακώστας, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Βασίλης Καραμπίδης, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Νομικού Προσώπου των Παιδικών – Βρεφονηπιακών Σταθμών Νίκος Στανημερόπουλος, οι  δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Κεμανίδης, Χάρης Ξενιτίδης, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων ‘’Δήμος Αξιών’’ Παύλος Τονικίδης και ‘’Κιλκίς – Μαζί Μπορούμε’’ Αναστάσιος Καζαντζίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Θεμιστοκλής Ανθρακίδης, Άννα Νικολαϊδου, Αναγνώστης Μοσχοτόγλου, Δημήτρης Δημητρίου, Χρήστος Σαρβανίδης, από την αντιπροσωπεία του αδελφού Δήμου Λύσης ο Επίτιμος Δημότης του δήμου Κιλκίς Ανδρέας Ττοφιάς, η Αντιδήμαρχος Μαργαρίτα Ττοφιά – Παπόρη, ο Κυριάκος Κοντοβούρκης, ο Ανδρέας Λαός και η γραμματέας του Δήμου Κατερίνα Παρπούνα, οι δημοτικοί σύμβουλοι Πυλαίας – Χορτιάτη Δέσποινα Λυπηρίδου και Άρτεμις Αγαθοκλέους, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Κιλκίς Μηνάς Παπαδόπουλος, ο ταξίαρχος της 71ης Α.Μ. Ταξιαρχίας ‘’Πόντος’’ Βασίλης Τσιάμης και ο επιτελάρχης της Νίκος Σαλτσίδης ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κιλκίς  Στέφανος Δουδουλακάκης  καθώς και εκπρόσωποι τοπικών πολιτιστικών και στρατιωτικών φορέων.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Ο Βλάσιος Γ. Σκορδέλης

Γεννήθηκε στην Στενήμαχο Ανατολικής Ρωμυλίας (Βόρεια Θράκη) το έτος 1830 και πέθανε στην Αθήνα το 1898. Μετά την αποφοίτησή του […]

Γ.Φλωρίδης: Επανέρχεται το αυτεπάγγελτο στη δίωξη στελεχών σε τράπεζες, ΝΠΔΔ και Δημόσιο

Την επαναφορά του αυτεπάγγελτου στη δίωξη των τραπεζικών στελεχών, των στελεχών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και του Δημοσίου εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Η διάταξη, […]