Πολιτισμός

Εξαιρετικά ενδιαφέρον το σεμινάριο κατασκευής μάσκας Μωμό(γ)ερων με τον Γ.Σιαπανίδη

Σεμινάριο κατασκευής παραδοσιακής μάσκας Μωμο(γ)έρων, με τον καταξιωμένο σκηνοθέτη, ηθοποιό και μελετητή του εθίμου των Μωμο(γ)έρων Γιώργο Σιαπανίδη, πραγματοποίησε την Τετάρτη 15-11-23 το υμήμα παραδοσιακής χειροτεχνίας της ένωσης Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο εντευκτήριο του συλλόγου.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται και τα εξής:

«Ο κ. Σιαπανίδης, ο οποίος ασχολείται χρόνια με το λαϊκό παραδοσιακό θέατρο του Πόντου, διάβασε στους συμμετασχόντες, στην ποντιακή διάλεκτο, αποσπάσματα από το βιβλίο του για τους Μωμο(γ)έρους και έδειξε την τεχνική της κατασκευής μάσκας με χαρτί και αλευρόκολλα.

Χάρισε με όλη του την καρδιά, δύο μάσκες που έχει κατασκευάσει ο ίδιος, στη θεατρική ομάδα της ένωσης, μιάς και ετοιμάζεται από τους ηθοποιούς της η παρουσίαση του εθίμου στην πόλη του Κιλκίς στις 31 Δεκεμβρίου του 2023.

Ο κ. Σιαπανίδης, ο οποίος κατάγεται από την Κοζάνη, έχει μελετήσει και έχει ασχοληθεί με τα έθιμα του Αγίου Δωδεκαημέρου στον Πόντο, εκδίδοντας ένα βιβλίο με τον τίτλο «Διαχρονικοί Μωμόγεροι».

Η δυναμική και ενθουσιώδης προσωπικότητά του και η διαχρονική του αγάπη για το ποντιακό θέατρο, ενθουσίασε τα μέλη του τμήματος της παραδοσιακής χειροτεχνίας, ευχαριστώντας τον για την παρουσία του και την προσφορά του».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Μετά την εκλογή Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης στο δήμο Παιονίας