Ελλάδα, Ιταλία και Αλγερία “μπλόκαραν” την Νέα Ευρωπαϊκή οδηγία για τη δωρεά πλάσματος και συστατικών αίματος

Την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου τέθηκε σε ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόταση αλλαγής της Ευρωπαϊκής Οδηγίας που ορίζει τη προσφορά πλάσματος απο άνθρωπο σε άνθρωπο με τη διαδικασία της δωρεάς, η οποία είχε κατατεθεί απο κολοσσούς της βιομηχανίας στοχεύοντας στην αλλαγή της, με σκοπό να ορίζεται πλέον ως “επί πληρωμή”.
Όπως ήταν αναμενόμενο οι αντιδράσεις απο το ανώτατο τριτοβάθμιο όργανο αιμοδοσίας, τον Παγκόσμιο Οργανισμό, ήταν άμεσες αφού η οποιαδήποτε αλλαγή θα ήταν είς βάρος της ανθρώπινης ηθικής και αξιοπρέπειας κατακερματίζοντας τα στοιχεία της αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς προσφοράς από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Για την επιτροπή διαπραγματεύσεων ορίστηκαν ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Αιμοδοσίας Σαγιάχ Αμπντελμαλέκ ( Αλγερία), ο γενικός γραμματέας Θεολόγος Ζώτος (Ελλάδα) και η πρόεδρος της Ηπειρωτικής Ευρωπαϊκής Επιτροπής Aλίσε Σιμονέτι (Ιταλία).
Η παρέμβαση τους στάθηκε απόλυτα ικανή για να πείσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τους Ευρωβουλευτές να καταψηφίζουν την πρόταση αλλαγής της Ευρωπαϊκής Οδηγίας με το συντριπτικό ποσοστό των 483 ψήφων.
Η δήλωση του Έλληνα γενικού γραμματέα κ. Ζώτου:
“Εμείς ως ανώτατο τριτοβάθμιο θεσμικό όργανο πράξαμε το αυτονόητο.
Σκοπός μας είναι η συγκέντρωση μονάδων αίματος ετησίως για την προάσπιση της υγείας των συνανθρώπων που απειλείται η ζωή τους.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αιμοδοσίας που φέτος έχω τη χαρά να συμμετέχω στη διοίκηση του, συλλέγει 24 εκατομμύρια μονάδες αίματος ετησίως σε όλη την υφήλιο, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στη λειτουργία των συστημάτων υγείας των χωρών της Ευρώπης, της Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας.
Το γεγονός αυτό , προσδίδει αυτομάτως στον Παγκόσμιο Οργανισμό το δικαίωμα να παρεμβαίνει δυναμικά σε κάθε απειλή για την ανθρώπινη υγεία και να εισακούεται.
Σκεφτείτε τις καταστροφικές συνέπειες που θα προέκυπταν, εάν όλοι αυτοί που βρίσκονται στην έκτακτη ανάγκη (εγκυμονούσες, καρκινοπαθείς, πολυμεταγγιζόμενοι, χειρουργεία, χρόνιοι ασθενείς) θα έπρεπε να διαθέσουν κάποιο χρηματικό ποσό για να εξασφαλίσουν το πολύτιμο αυτό αγαθό, που δεν παρασκευάζεται παρά μόνο προσφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωπο… το ΑΙΜΑ μας”
Παρακάτω ακολουθεί η παρέμβαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Αιμοδοσίας που κατατέθηκε στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα και στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φόν Τερ Λάιεν.