Πολιτισμός

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βοτάνια και μυρωδικά» στη Βιβλιοθήκη του Κιλκίς

Ένα ταξίδι μνήμης και παραδόσεων για τα βότανα και τα αρωματικά φυτά της Μακεδονίας: από την αρχαιότητα στην κουζίνα του σπιτιού μας.

 

Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Future Library από το 2012 έως σήμερα έχει προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα σε παιδιά μέσω των βιβλιοθηκών του δικτύου της και έχει συμβάλει καταλυτικά στη δημιουργία παιδικών βιβλιοθηκών σε μεγάλες και μικρότερες πόλεις της Ελλάδας.

Τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο υλοποιεί τη δράση «Βοτάνια και μυρωδικά» Ένα ταξίδι μνήμης και παραδόσεων για τα βότανα και τα αρωματικά φυτά της Μακεδονίας: από την αρχαιότητα στην κουζίνα του σπιτιού μας. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 6-12 ετών που υλοποιείται δωρεάν σε δέκα (10) φορείς (μουσεία, βιβλιοθήκες, σύλλογοι, δημοτικά σχολεία) ανά τόπους στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα «Βοτάνια και μυρωδικά» έφτασαν την Τρίτη 7 Νοεμβρίου και στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς και ταξίδεψαν τα παιδιά της Ε΄ τάξης του 8ου δημοτικού σχολείου Κιλκίς σε όλη την Ελλάδα μέσα από μυρωδιές, αρώματα και χρώματα βοτάνων και μυρωδικών!

Λίγα λόγια για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει διαδραστικό χαρακτήρα, εμπλέκοντας ενεργά τα παιδιά μέσω της διαδικασίας της ανακαλυπτικής μάθησης. Εφαρμόζονται τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος, δημιουργικής μάθησης, βιωματικά παιχνίδια και δραστηριότητες. Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα βότανα και τις ιδιότητές τους, τρόπους χρήσης τους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, θεραπευτικές συνταγές που έχουν διασωθεί μέσα από την προφορική παράδοση και τη λαϊκή συλλογική εμπειρία. Μέσω του προγράμματος, βιώνουν ένα ταξίδι στον χρόνο με αναφορές σε στοιχεία της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς: «γιατροσόφια», «μαντζούνια», συνταγές της γιαγιάς και του παππού, σοφά λόγια, παραδοσιακά τραγούδια και έθιμα.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την Καλλιτεχνική Παιδαγωγική Ομάδα «Σχεδία στην πόλη» με κύριο σκοπό να συνεισφέρει στις ενέργειες για τη διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς κάνοντας γνωστό στα παιδιά τον τομέα της Εθνοβοτανικής.

Η δράση υλοποιείται με την παροχή αιγίδας και οικονομικής επιχορήγησης του υπουργείου Πολιτισμού.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Έφιππη Νέα Δημοκρατία

Μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2023 είχα γράψει για τον μεγάλο κίνδυνο του Μητσοτάκη να μετατραπεί από μία σχετικά ικανοποιητική […]