Πολιτική

ΔΑΣ ΟΤΑ Κιλκίς-Παιονίας: «Πληρώσαμε πολλά-Δεν θα πληρώσουμε ξανά!»

Ανακοίνωση για την ημέρα δράσης μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς
Το μήνυμα έφτασε παντού: «Πληρώσαμε πολλά – Δεν θα πληρώσουμε ξανά!»

Ξεκάθαρο μήνυμα προς κυβέρνηση και εργοδοσία, πως τα δικαιώματα, οι ανάγκες και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων δεν μπαίνουν σε καραντίνα, έστειλαν οι εργαζόμενοι, την Τρίτη 28η Απριλίου, μέρα δράσης μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς.

Η ΔΑΣ ΟΤΑ Κιλκίς-Παιονίας με κεντρικό σύνθημα “Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά”, έφτασε σε όλους τους χώρους δουλειάς των ΟΤΑ, στην Καθαριότητα, στο Πράσινο, στις Τεχνικές Υπηρεσίες, στην Πολιτική Προστασία, στην Πρόνοια, στις Διοικητικές Υπηρεσίες, άνοιξε διάλογο με τους εργαζομένους και ένωσε την φωνή της μαζί τους, απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας τους με παράλληλη διασφάλιση των εργατικών δικαιωμάτων τους ενώ απαίτησαν να παρθούν τώρα πίσω οι αντεργατικές ρυθμίσεις που προωθήθηκαν στο όνομα της πανδημίας.

Η ΔΑΣ ΟΤΑ Κιλκίς-Παιονίας όλο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποίησε οργανωμένες παρεμβάσεις για τις ελλείψεις που παρουσιάστηκαν σε μέσα ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκες, ειδικές στολές, προστατευτικά γκισέ κ.α.), για τακτική απολύμανση των χώρων εργασίας, για τη χορήγηση των ειδικών αδειών στους εργαζομένους που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, για τη χορήγηση των αδειών “ειδικού σκοπού” στους εργαζομένους γονείς που τη δικαιούνται, για να μην απασχοληθούν οι συνάδελφοι μας των οποίων οι υπηρεσίες έκλεισαν (Παιδικοί Σταθμοί, Σχολικές Καθαρίστριες) σε αλλότρια καθήκοντα, για να πληρωθούν οι συνάδελφοι μας στο “Βοήθεια στο Σπίτι”, για να γίνουν όλες οι απαιτούμενες προσλήψεις για την ενίσχυση συνολικά του Δήμου και ιδιαίτερα της Καθαριότητας και της Πρόνοιας.

Οι οργανωμένες αυτές αντιδράσεις προκάλεσαν την αντίδραση των Διοικήσεων που εκφράστηκαν με ανοιχτές αλλά και παρασκηνιακές παρεμβάσεις, με σκοπό να μην χαλάσει τίποτα τη δημόσια εικόνα που ήθελαν να παρουσιάσουν ότι “όλα λειτουργούν ρολόι”.

Πίσω από τις δωρεές και τις φιλανθρωπίες, προσπάθησαν να κρύψουν την σκληρή πραγματικότητα η οποία εκφράστηκε με πενιχρή κρατική χρηματοδότηση, ελάχιστες προσλήψεις προσωπικού, μονομερή ανάκληση αδειών ακόμη και σε εργαζομένους που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τραγικές ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας, σε απολυμάνσεις δημοτικών κτιρίων και οχημάτων.

Τα όσα μέτρα πάρθηκαν απείχαν τελικά από τις πραγματικές ανάγκες και η αποσόβηση ατυχήματος οφείλεται στο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι μόνοι τους, με δικές τους δαπάνες και μέριμνα (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά και ατομική υγιεινή) ουσιαστικά κατάφεραν να προστατεύσουν όσο μπόρεσαν την υγεία και την ασφάλεια τους.

Την ίδια στιγμή οι άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις της Συνδικαλιστικής Ανατροπής (πρώην ΠΑΣΚΕ) και της ΔΑΚΕ που δρουν στο σωματείο “Ηταν άφαντοι”, όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν αρκετοί συνάδελφοι. Δεν πήραν καμία πρωτοβουλία και άφησαν τους συναδέλφους στο έρμαιο των διαθέσεων των Διοικήσεων.

Το αποτέλεσμα ήταν συνάδελφοι μας να εξαναγκάζονται να επωμίζονται το βάρος των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό στις υπηρεσίες του Δήμου, συνάδελφοι μας να διώκονται πειθαρχικά επειδή επέλεξαν να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους, συνάδελφοι μας να παραμένουν απλήρωτοι και να συνεχίζουν να βρίσκονται εκτεθειμένοι σε κινδύνους.

Όλα αυτά αποτελούν ακόμη μία έμπρακτη απόδειξη της ανάγκης οι εργαζόμενοι να απαλλαχθούν από αυτές τις δυνάμεις που βάζουν εμπόδια στις διεκδικήσεις τους και να αναδείξουν συνδικαλιστικές δυνάμεις που δεν “πουλάνε” τον αγώνα των εργαζομένων για μια ευνοϊκή μεταχείριση τους από την Διοίκηση του Δήμου.

Δεσμευόμαστε απέναντι στους εργαζομένους ότι οι αγώνες αυτοί θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα με κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων. Δεν θα ανεχτούμε την διαχείριση της πανδημίας από κυβέρνηση και τις τοπικές Διοικήσεις που την υπηρετούν. με κριτήριο τις ανάγκες του κεφαλαίου που απαιτεί ακόμη λιγότερα για τους εργαζομένους και ακόμη περισσότερα για την τάξη τους.

Προετοιμάζουμε την δική μας αντεπίθεση για την «επόμενη μέρα» που μας ετοιμάζουν. Ενισχύουμε την οργάνωσής μας σε κάθε χώρο δουλειάς για να διεκδικήσουμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, που καλύπτουν όλες τις ανάγκες μας, για ζωή με αξιοπρέπεια.
Διεκδικούμε τώρα την κατάργηση των μέτρων που πάρθηκαν με τις ΠΝΠ για τη διαχείριση της κρίσης.

Οι ανάγκες, τα δικαιώματα και οι διεκδικήσεις μας δεν θα μπουν σε καραντίνα.

Την Παρασκευή 1η Μάη σε καλούμε να τιμήσεις μαζί μας και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας, τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά, τους χιλιάδες νεκρούς εργάτες που έπεσαν στην ανειρήνευτη πάλη με τους εκμεταλλευτές μας και συνεχίζουμε να μένουμε δυνατοί στον αγώνα ενάντια στην ΕΕ και το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Οι ανάγκες, τα δικαιώματα και οι διεκδικήσεις μας δεν θα μπουν σε καραντίνα

Περισσότερα

Στ.Παραστατίδης: Τρεις προτάσεις για την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης στη χώρα και την αναδιανομή του πλούτου

Παρουσίασε στοιχεία για το φορολογικό πλαίσιο στη χώρα, αλλά και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ Στο κάδρο της πολιτικής επικαιρότητας φαίνεται […]

Δείτε ακόμα

Στην αγορά η Ρένα Δούρου

Το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στο […]