Γενικά

Βίαιη συμπεριφορά και ξυλοδαρμό καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο Κιλκίς

Από την διοίκηση  του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Κιλκίς εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση-καταγγελία:

«Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων στο γενικό νοσοκομείο Κιλκίς, με την παρούσα,  αποφάσισε ομοφώνως, να ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ και να ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ τα φαινόμενα βίας, τους προπηλακισμούς και την επιθετική  συμπεριφορά ασθενών και συνοδών κατά των εργαζόμενων, που αυξάνονται το τελευταίο διάστημα στο γενικό νοσοκομείο Κιλκίς.

Επιθέσεις που θίγουν την αξιοπρέπειά μας και απειλούν τη σωματική μας ακεραιότητα, εμποδίζοντας την άσκηση καθηκόντων μας σε έναν τόσο ευαίσθητο και νευραλγικό χώρο, όπως είναι αυτός του νοσοκομείου μας.

Το τελευταίο διάστημα ανάλογα περιστατικά επιθετικών συμπεριφορών αντιμετώπισε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο τμήμα των επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου μας, και συγκεκριμένα την Δευτέρα 17-7-23, ώρα 23.30, όπου προσήλθε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ασθενής, η οποία προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στο χώρο των επειγόντων περιστατικών, προκειμένου να εξετασθεί αμέσως χωρίς να περιμένει, ενώ υπήρχαν στην  αναμονή ασθενείς γιά εξέταση.

Λόγω της αναστάτωσης, που προκλήθηκε, κλήθηκε και η αστυνομία. Η ασθενής αποχώρησε και επέστρεψε εκ νέου, απαιτώντας να εξετασθεί χωρίς να περιμένει. Ήταν επιθετική, απείλησε και εξύβρισε το νοσηλευτικό προσωπικό, και στην συνέχεια επιτέθηκε και χτύπησε τον ειδικευόμενο ιατρό, που βρισκόταν στα ΤΕΠ, και εξέταζε ασθενείς, χτύπησε την εφημερεύουσα νοσηλεύτρια και την τραυματιοφορέα.

Κλήθηκε εκ νέου η αστυνομία και η ασθενής αποχώρησε.

Το τελευταίο περιστατικό βίαιης συμπεριφοράς εκδηλώθηκε την Δευτέρα 21-8-23 στην παθολογική  κλινική του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς, όταν συνοδός κινήθηκε απειλητικά κατά νοσηλεύτριας, εξύβρισε και άσκησε λεκτική βία στις νοσηλεύτριες της απογευματινής βάρδιας και απαιτούσε να εξυπηρετηθεί χωρίς αναμονή, ενώ την ίδια στιγμή οι νοσηλεύτριες πραγματοποιούσαν νοσηλεία και διεκπεραίωναν εισαγωγές ασθενών στην κλινική.

Προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από την φωνές και στους νοσηλευόμενους ασθενείς, ενώ η νοσηλεύτρια, που δέχθηκε την επίθεση, αδυνατούσε να εκτελέσει τα νοσηλευτικά της καθήκοντα και εξετάστηκε στο τμήμα των επειγόντων περιστατικών.

Το νέο περιστατικό βίαιης συμπεριφοράς καταγράφηκε στο βιβλίο συμβάντων του νοσοκομείου, και ενημερώθηκε το αστυνομικό τμήμα Κιλκίς.

Με την παρούσα, καταγγέλλουμε τις προκλητικές και απαράδεκτες συμπεριφορές βίας κατά των εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς και απαιτούμε από την διοίκηση, να εφαρμόσει όλες τις  προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες γιά τα περιστατικά βίας και να λάβει όλα τα μέτρα γιά την προάσπιση της σωματικής ακεραιότητας και ασφάλειας των εργαζομένων στο νοσοκομείο μας.

Να επισημάνουμε, ότι το γενικό νοσοκομείο Κιλκίς, στην υπηρεσία φύλαξης διαθέτει                                       έξι εργαζόμενους,  οι οποίοι, ωστόσο, δεν επαρκούν γιά την κάλυψη των αναγκών του, καθώς στην απογευματινή και βραδινή βάρδια υπάρχει ένας φύλακας μονίμως στην πύλη του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να μην ελέγχεται εσωτερικώς το νοσοκομείο.

Το σωματείο εργαζομένων, με έγγραφά του, έχει επισημάνει την αναγκαιότητα της παρουσίας του προσωπικού φύλαξης στον χώρο των επειγόντων περιστατικών, την επίβλεψη του  εσωτερικού χώρου, καθώς και την  επίβλεψη των κλινικών του νοσοκομείου προκειμένου να αποφύγουμε ανάλογα περιστατικά.

Δυστυχώς, όμως, έως σήμερα δεν εισακουσθήκαμε, και ιδού το αποτέλεσμα.

Με αφορμή τα προαναφερθέντα, και όχι μόνο, επεισόδια, θα θέλαμε να ενημερώσουμε προς κάθε κατεύθυνση και την ηγεσία του υπουργείου υγείας, ότι θα συνεχίσουμε αγόγγυστα να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στον ευαίσθητο αυτόν χώρο, με την δέουσα ευσυνειδησία και παρά τις ελλείψεις σε υλικοτεχνικό αλλά και ανθρώπινο δυναμικό,

Όμως, απαιτούμε αμέσως την προάσπισή μας ως ανθρώπων και εργαζομένων.

Όχι βία στις λευκές μπλούζες.

Σεβαστείτε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που σας περιθάλπουν».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Πνεύμα διεκδίκησης

Τα τελευταία χρόνια ακολουθούν ανοδική πορεία οι δείκτες απήχησης, συμμετοχής, διοργανωτικής επάρκειας και αγωνιστικής επιτυχίας όλοι οι αγώνες ορεινού δρόμου […]

Θα συνεχισθεί και αλλού

Ο μεγάλος νικητής των πρόσφατων εκλογών στην Ολλανδία ήταν το υπερσυντηρητικό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς με την ομοϊδεάτισσα του Μαρίν […]

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΡΩΜΝΙΤΣΑ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ

Επ’ ευκαιρία της σημερινής τοπικής εορτής της πόλης μας, αφιερωμένης στη μνήμη των πολιούχων της Πεντεκαίδεκα Μαρτύρων που μαρτύρησαν στη […]