Πολιτισμός

«Από την Ελευθερία της Πατρίδος… στα Ελευθέρια του Κιλκίς»: 1821 και 1913 «συνοδοιπορούν» σε καλλιτεχνική παράσταση

«Η Ελληνική Επανάσταση σμίγει με τα Ελευθέρια του δήμου Κιλκίς σε μία θεατρική και μουσική «συνοδοιπορία»

Ο δήμος Κιλκίς και η ιερά μητρόπολις Πολυανής και Κιλκισίου γιορτάζουν τα διακόσια χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και την απελευθέρωση της πόλης το 1913, με την παράσταση “Από την Ελευθερία της Πατρίδος…στα Ελευθέρια της πόλης μας”, που θα παρουσιαστεί αυτή την Κυριακή 27.6.21, στο θέατρο λόφου Αγίου Γεωργίου, με ώρα έναρξης 9 το βράδυ, και τελεί υπό την αιγίδα της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς.

Πρόκειται γιά συναυλία, όπου η παράδοση με δημοτικά τραγούδια, που έπλασε τραγούδησε και χόρεψε ο ποιητής ελληνικός λαός από την άλωση της Πόλης και την Ελληνική Επανάσταση, έρχεται σε επαφή με την σύγχρονη μουσική δημιουργία αλλά και ακούσματα γιά την απελευθέρωση του Κιλκίς.

Συμμετέχουν το Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς, η ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς ‘’Οι Αργοναύτες’’,
η Θρακική Εστία Κιλκίς, ο πολιτιστικός και φιλανθρωπικός σύλλογος ‘’Αρμονία’’, ο σύλλογος Σαρακατσαναίων Κιλκίς ‘’Ο Φλάμπουρας’’, ο σύλλογος Στενημαχιτών Κιλκίς ‘’Ο Άγιος Τρύφων’’, ο σύλλογος Κρητών Κιλκίς ‘’Το Αρκάδι’’ και το πολιτιστικό σωματείο ‘’Χορονός’’.

Της συναυλίας θα προηγηθεί θεατρικό δρώμενο, που, με αφετηρία την Μάχη του Κιλκίς, επιστρέφει στο ’21, γιά να αντλήσουν οι πρωταγωνιστές του θάρρος και δύναμη από τα επαναστατικά κείμενα.

Η συναυλιακή παράσταση αποτελεί ένα μουσικό οδοιπορικό με τραγούδια της ιστορικής πορείας του Ελληνισμού, που θεματολογικώς ξεκινούν πριν την Άλωση της Κωνσταντινούπολης (τραγούδια του ακριτικού κύκλου) και συναντούν εκείνα, τα οποία θρηνούν για την κατάληψη της Πόλης από τους Τούρκους και τον καημό του Ελληνισμού από την πτώση της. Με τραγούδι θα περιγραφεί η επώδυνη σκλαβιά, η προσμονή της λευτεριάς και με δωρικότητα η ζωή και τα κατορθώματα των κλεφτών και αρματωλών, που έλαβαν μέρος στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται και σύγχρονες δημιουργίες, καθώς η Επανάσταση του 1821 και τα ανδραγαθήματα και η προσωπικότητα των ηρώων της ενέπνεαν τους ποιητές και τους συνθέτες σε κάθε χρονική περίοδο.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης και το συντονισμό έχει ο καταξιωμένος τραγουδοποιός Δρόσος Κουτσοκώστας. Τον ερμηνευτή μαζί με τον Κώστα Συμεωνίδη πλαισιώνουν έξι μουσικοί με κρουστά, κανονάκι, ποντιακή λύρα, κλαρίνο, ούτι, λαούτο.

Η μουσική παράσταση συνοδεύεται από προβολές πίνακες, γκραβούρες, σχετικές με τα γεγονότα της εθνεγερσίας μέσω βιντεοπροβολέα σε επιμέλεια του Κώστα Συμεωνίδη και της ραδιοφωνικής παραγωγού Ζωής Αγαθοπούλου.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

«Από την αρχή… στα βαθιά»!

Δεν ξέρουμε για Φραγγίδη και άλλα «πρωτοκλασάτα» τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, αλλά εκείνος, που έχει κάθε λόγο και δικαιούται […]