Γενικά

Απεργιακή κινητοποίηση από εργαζόμενους του ΕΦΚΑ

Στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξε για την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) και η ΠΟΣΕ ΕΦΚΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης) συμμετέχουν οι εργαζόμενοι της Τοπικής Διεύθυνσης e-ΕΦΚΑ Κιλκίς και του Αποκεντρωμένου Τμήματος Κοινωνικής Ασφάλισης Αξιούπολης.

Οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ διαμαρτύρονται για το νέο νομοσχέδιο που αφορά στον εκσυγχρονισμό του Φορέα, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης και για στοχοποίηση των εργαζομένων.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΠΟΚΜ αναφέρει τα εξής:

«Η κυβέρνηση με το νέο αντιλαϊκό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή, για τον «εκσυγχρονισμό» του ΕΦΚΑ, προχωρά στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης με τοποθέτηση ιδιωτών μάνατζερ, στο ξεπούλημα-«αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας του, που έχει αποκτηθεί από τις εισφορές των ασφαλισμένων, αλλά και την ενίσχυση της πειθαρχικής καταστολής σε βάρος των εργαζομένων.

Για μια ακόμα φορά, εκμεταλλεύονται τα τεράστια προβλήματα που έχει προκαλέσει η διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων (υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών, τραγική υποστελέχωση λόγω συνταξιοδοτήσεων, απολύσεων και μη αντικατάστασης του προσωπικού τις τεράστιες καθυστερήσεις στη δημιουργία λογισμικών, τα ασύνδετα πληροφοριακά συστήματα, την έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών, την έλλειψη εκπαίδευσης των εργαζομένων, τις καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων), -προβλήματα που έχουν οδηγήσει τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ σε τραγική κατάσταση-, προκειμένου να εντείνουν την πολιτική της ιδιωτικοποίησης.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι οι νέες ανατροπές στον ΕΦΚΑ, που έρχονται μετά την τοποθέτηση του project manager στο ζήτημα των συντάξεων και την ανάθεση της έκδοσής τους σε ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές -με μέρος του κόστους να επιβαρύνει τους ίδιους τους υποψήφιους συνταξιούχους- συνδέθηκαν από τον ίδιο τον υπουργό με το «παράδειγμα» της ΔΕΗ!

Τα αποτελέσματα της «εξυγίανσης» της ΔΕΗ, της κερδοφόρας πλέον δράσης της και συνολικά της «απελευθέρωσης» της ενέργειας, τα ζούμε ήδη στο πετσί μας, με το κόστος του ρεύματος να συμπιέζει κάθε μήνα το ήδη πετσοκομμένο εισόδημά μας.

Οι προωθούμενες ανατροπές στον ΕΦΚΑ περιλαμβάνουν:

Την «πρόσληψη» (επιλογή από το Δ.Σ. του φορέα!!!), γενικών διευθυντών και διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα και από το Δημόσιο, σε θέσεις μετακλητών, με 3ετή σύμβαση και δυνατότητα μιας ανανέωσης (6 χρόνια συνολικά), με αυξημένες αμοιβές, πέραν αυτών που ισχύουν στο Δημόσιο. Επίσης, νέα διοικητική και οργανωτική δομή, με αλλαγές στον τρόπο επιλογής του διοικητή και των υποδιοικητών του Οργανισμού και νέο οργανόγραμμα, που θα γίνει από εξωτερικό σύμβουλο.
Ενισχύεται η πολιτική του «μαστιγίου» σε βάρος των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, που εδώ και χρόνια αναμετρώνται με την αποψίλωση του προσωπικού, με όλες τις κυβερνήσεις, όπως και τη σημερινή, να τους φορτώνουν τις ευθύνες για την κατάσταση στον Οργανισμό. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργείται νέα μονάδα «εσωτερικών υποθέσεων»(!) με επικεφαλής πρώην ανώτατο δικαστικό, που θα διενεργεί και αυτεπάγγελτα ελέγχους.
Επιπλέον, επιταχύνονται και οι διαδικασίες των πειθαρχικών διώξεων, οι ΕΔΕ θα γίνονται από υπαλλήλους άλλων υπουργείων, ενώ καταργείται η συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στα Πειθαρχικά Συμβούλια. Θέλουν για μια ακόμα φορά να ενεργοποιήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό αφήνοντας υπόνοιες γενικευμένης ανομίας και «δείχνοντας» τους εργαζόμενους ως υπεύθυνους για την τραγική κατάσταση του ΕΦΚΑ.

Αναβαθμίζεται και η «εξατομίκευση» των μισθών για το προσωπικό του Οργανισμού, με την ενίσχυση της αρχής της «παραγωγικότητας», με τροποποιήσεις όσον αφορά την καταβολή μπόνους σε ορισμένους τομείς (π.χ. έκδοση συντάξεων), αλλά και «κυρώσεις» σε βάρος άλλων που θα κρίνονται μη «παραγωγικοί», προωθώντας τη λογική του «καρότου και του μαστίγιου» και φορτώνοντας τις ευθύνες για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων στους εργαζόμενους.
Προκειμένου να ενταθεί η επιχειρηματική δράση στον ΕΦΚΑ, αλλάζει και το σύστημα προμηθειών, το οποίο θα προβλέπει εξαιρέσεις από τις διαδικασίες του σχετικού νόμου για την ανάθεση έργων και υπηρεσιών εκτός του Οργανισμού, σε ιδιωτικές εταιρείες. Την ίδια στόχευση υπηρετεί και η δημιουργία εταιρίας ειδικού σκοπού για την «αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού , με τίτλο «Εταιρία Ακινήτων e-ΕΦΚΑ» που στην ουσία είναι «Εταιρία εκποίησης – ξεπουλήματος της ακίνητης περιουσίας των Ασφαλιστικών Ταμείων».
Ο ιδρώτας και το αίμα εκατομμύρια ασφαλισμένων θα γίνουν βορά από τους επιχειρηματικούς ομίλους, των μεγαλοξενοδόχων κ.λπ. Ο αυταρχισμός και η στοχοποίηση των εργαζομένων από τη μία πλευρά και η ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, από την άλλη, πάνε χέρι χέρι… Δεν είναι τυχαίος ο χαρακτηρισμός του ΕΦΚΑ από τον αρμόδιο υπουργό ως «πληγή του Δημοσίου»! Γίνεται στο πλαίσιο της γνωστής συκοφάντησης των εργαζομένων που επιστρατεύεται κάθε φορά για να προχωρήσουν αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και ιδιωτικοποιήσεις, όπως έγινε με τη ΔΕΗ, τη ΛΑΡΚΟ κ.λπ.

Σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης, οι ανατροπές που προωθεί το νέο νομοσχέδιο προσθέτουν νέα «επεισόδια» στην απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Είναι ο «σίγουρος δρόμος», όχι για να «κλείσει η πληγή», αλλά για να επιδεινωθεί πολύ περισσότερο, με δραματικές συνέπειες για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, προσφέροντας ταυτόχρονα νέες ευκαιρίες κερδοφορίας στον ιδιωτικό τομέα.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ!»

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Γ.Φλωρίδης: Επανέρχεται το αυτεπάγγελτο στη δίωξη στελεχών σε τράπεζες, ΝΠΔΔ και Δημόσιο

Την επαναφορά του αυτεπάγγελτου στη δίωξη των τραπεζικών στελεχών, των στελεχών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και του Δημοσίου εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Η διάταξη, […]