Αγροτικά

Απαράδεκτες μεθοδεύσεις στην αξιολόγηση των τροφίμων καταγγέλλει ο Κ.Κιλτίδης

“Απαράδεκτες μεθοδεύσεις και διεργασίες στην αξιολόγηση των τροφίμων από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης”καταγγέλλει ο πρώην υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων και πρώην βουλευτής Κιλκίς Κωνσταντίνος Κιλτίδης.

Στην σχετική επιστολή του προς τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, ο κ.Κιλτίδης, με την ιδιότητα του προέδρου της διαχειριστικής επιτροπής της «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης» της περιφέρειας Κ.Μακεδονίας (ΑΣ/ΠΚΜ), αναφέρει τα εξής:

«Με αφορμή τις διεργασίες, που λαμβάνουν χώρα στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. για το σύστημα Nutri-Score στην αξιολόγηση των τροφίμων, θεωρούμε χρέος να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

  1. Η μέθοδος είναι αντιεπιστημονική, αγνοεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο ανάδειξης ποιοτικών διατροφικών προϊόντων και στερείται κάθε σχετικής και συγκριτικής βάσης αξιολόγησης.
  2. Αδιανόητο να συγκρίνονται με βαθμολογία σε Score ανόμοια διατροφικά προϊόντα. Η αξιολόγηση για το αλάτι, την ζάχαρη, το λίπος, το κορεσμένο λίπος, πόσο μάλλον οι θερμίδες έχει αξία να συγκρίνονται μεταξύ ομοειδών προϊόντων ή του ίδιου διατροφικού προϊόντος, με διαφορετική πηγή παραγωγής.
  3. Διεθνώς λαμβάνονται υπ’ όψιν πολυάριθμοι διατροφικοί παράγοντες, υψίστης μάλιστα αξίας για την υγεία και την ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού (βιταμίνες, προβιοτικά, πρεβιοτικά κ.ά.).
  4. Κάθε διατροφικό προϊόν συγκεντρώνει στοιχεία που το χαρακτηρίζουν για την ταυτότητά του και δευτερεύοντα ή και τριτεύοντα που απλώς υπάρχουν. Θα είχε αξία να προσμετρώνται δείκτες της ταυτότητός του και να αξιολογείται.
  5. Θα μπορούσαν να ληφθούν υπ’ όψιν και να έχουν την επιστημονική τους αξία οι δείκτες που αναφέρονται από την Ε.Ε., για την υγιεινή και ασφάλεια, όπως και για τις επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Επ’ ουδενί όμως να αναφέρονται ως Score στην προμετωπίδα της συσκευασίας, πλην του πίνακα συστατικών.
  6. Ανεπίτρεπτο η Ε.Ε. να αγνοεί θεμελιώδεις κανόνες ποιοτικής κατάταξης προϊόντων και κατά την υποκειμενική ζήτηση του καταναλωτή (χρώμα, μέγεθος, γεύση, υφή κ.ά.)
  7. Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια διασφάλισης των ποιοτικών ευρωπαϊκών τροφίμων, σύμφωνα με τον κανονισμό της Ε.Ε. για ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ ή και Σήματος, που θα πρέπει να προστατευθεί και όχι να διασπάται με απαράδεκτο τρόπο. Όταν μάλιστα καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να μην εκφυλισθεί αυτή η κατάταξη με εθνικές πολιτικές πιστοποίησης. Πρέπει να επιδειχθεί η δέουσα προσοχή και φροντίδα και όχι ενέργειες με σκοπιμότητες που ακυρώνουν την μέχρι τούδε ευρωπαϊκή προσπάθεια.

Είναι ανάγκη υπό την ηγεσία σας να κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι επιστημονικοί, υπηρεσιακοί και επαγγελματικοί φορείς για την τεκμηρίωση και ανάδειξη της αποδεκτής επιστημονικής γνώσης και της κατοχύρωσης της ευρωπαϊκής προσπάθειας για ασφαλή,  υγιεινά και ποιοτικά διατροφικά προϊόντα με ταυτότητα».

Περισσότερα

Γ.Γεωργαντάς από το Κιλελέρ: Τιμούμε τους αγώνες των αγροτών μας και παλεύουμε για το σήμερα και το αύριο του πρωτογενούς τομέα

113 χρόνια μετά την εξέγερση των Θεσσαλών αγροτών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς βρέθηκε στο Κιλελέρ προκειμένου […]

Γ. Γεωργαντάς στη Food Expo: Ενισχύουμε τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)

Στα εγκαίνια της Food Expo παραβρέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς. Ο υπουργός, συνεχάρη τους διοργανωτές καθώς […]

Δείτε ακόμα

«Από την αρχή… στα βαθιά»!

Δεν ξέρουμε για Φραγγίδη και άλλα «πρωτοκλασάτα» τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, αλλά εκείνος, που έχει κάθε λόγο και δικαιούται […]