Αθλητισμός

«Αντίδοτο» στην κρίση η συνετή διαχείριση

Γράφει ο Σταύρος Φάσσος


Η φετινή ημερολογιακή χρονιά «σημαδεύτηκε» ανεξίτηλα από την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, οι επιπτώσεις της οποίας υπήρξαν σοβαρές και στον χώρο του αθλητισμού, τόσο σε πανελλήνιο όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Ως γνωστόν, σε ό,τι αφορά στον κιλκισιώτικο αθλητισμό, από τις πλέον έντονες συνέπειες της πανδημίας του νέου κορωνοϊού υπέστη το ποδόσφαιρο, και αυτές σχετίζονται τόσο με την… «επίσπευση» των αγωνιστικών διαδικασιών της περιόδου 2019-20 ύστερα από…υπέρβαση των αρχικώς προβλεφθέντων χρονικών περιθωρίων, όσο και με την καθυστέρηση της έναρξης της περιόδου 2020-21.

Η δεύτερη οφείλεται στην έξαρση της πανδημίας, μετά την ύφεση που είχε παρουσιάσει στα τέλη της Άνοιξης με αρχές Καλοκαιριού, μετά το «απαγορευτικό» ή «λοκ ντάουν» τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο. Ωστόσο, αυτήν την φορά οι ιθύνοντες της ΕΠΣΚ, καθοδηγούμενοι από την εμπειρία της Άνοιξης, ενήργησαν προς την ορθή κατεύθυνση τόσο ως προς την κατάρτιση των κατηγοριών όσο και ως προς το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής πρώτα του κυπέλλου και κατόπιν των πρωταθλημάτων της ενιαίας α1 κατηγορίας και της α’ κατηγορίας των δύο ομίλων.

Έτσι, τα πάντα ήταν έτοιμα, οπότε η λόγω εξάρσεως της πανδημίας πανελλαδική αναβολή όλων των διοργανώσεων του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου δεν αιφνιδίασε κανένα στον ποδοσφαιρικό νομό Κιλκίς.
Από όλες τις ομάδες εφαρμόσθηκαν κατά την προετοιμασία τους και εφαρμόζονται πιστά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, έτσι που να αναμένεται, όλες να είναι έτοιμες για την αγωνιστική δοκιμασία μιάς δεύτερης συνεχούς χρονιάς με ιδιαιτερότητες.

Μάλιστα μπορεί να πει κανείς ότι η μετάθεση της έναρξης των διοργανώσεων για τον Οκτώβριο ίσως να αποδειχθεί και επωφελής γιά τις ομάδες, όσον αφορά στο επίπεδο αγωνιστικής ετοιμότητάς τους. Είναι άλλη μια εφαρμογή του διαχρονικού ρητού «ουδεν κακόν αμιγές καλού».

Και δεν είναι η μόνη, καθώς οι συνθήκες, που δημιούργησε η πανδημία του νέου κορωνοϊού, συνδυάσθηκαν με την εξ αιτίας της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης ταμειακή στενότητα των σωματείων, η οποία λειτουργεί ούτως η άλλως αποθαρρυντικά σε κάθε έλλειψη μέτρου και υπερβολή, όσον αφορά στην διαχείριση των οικονομικών.

Με δεδομένη αυτήν την πραγματικότητα, οι διοικούντες τα σωματεία και οι εξωδιοικητικοί ιθύνοντές τους έχουν κάθε λόγο να ακολουθήσουν απαρεγκλίτως αυτήν την «γραμμή» και πορεία γιά έναν πρόσθετο λόγο. Έναν λόγο που έχει να κανει με το ενδεχόμενο της καθυστερημένης ολοκλήρωσης και της φετινής αγωνιστικής περιόδου εξ αιτίας είτε νέας αρνητικής εξέλιξης του προβλήματος του νέου κορωνοϊού σε κάποιο χρονικό σημείο της είτε κακοκαιριών κατά την διάρκεια του Χειμώνα, από εκείνες που οδηγούν σε αναγκαστικές αναβολές αγώνων, είτε συνδυασμού των δυο.

Τούτο σημαίνει υπέρβαση των χρονικών ορίων ολοκλήρωσης και της φετινής περιόδου ιδίως του πρωταθλήματος α1 κατηγορίας των εικοσιέξι αγωνιστικών ημερών άρα και ανάλογη οικονομική επιβάρυνση σε μία συγκυρία ήδη δυσβάστακτων για όλους τους παράγοντες του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου βαρών.

Επομένως αποτελεί «μονόδρομο» γι’ αυτούς τους ανθρώπους η προσαρμογή σ΄αυτά τα δεδομένα, με αποφυγή κάθε δαπάνης που θα μπορούσε να τους θέσει εκτός οικονομικού προγραμματισμού και να δυσχεράνει την προσπάθεια των ομάδων τους. Θα ήταν δηλαδή καλύτερο γιά όλους να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα γιά το ενδεχόμενο παράτασης της περιόδου, ώστε να είναι σε θέση να καλύπτουν όλες τις ανάγκες, που θα προκύπτουν, με την κατάλληλη για κάθε περίσταση και θέμα διαχείριση.

Εννοείται δε, ότι οι αγωνιστικές επιδιώξεις είναι αναγκαίο να βρίσκονται σε ευθεία συνάρτηση και αναλογία με αυτήν την προοπτική, εν γνώσει των προβλημάτων που μπορεί να ανακύψουν από κάθε αψήφιστη επιλογή.

Διότι, είτε τώρα σε περίοδο συνδυασμένης οικονομικής και υγειονομικής κρίσης είτε οποτεδήποτε άλλοτε, δεν είναι και το καλύτερο πράγμα γιά το κιλκισιώτικο ποδόσφαιρο, ομάδα να μην ολοκληρώνει την αγωνιστική περίοδο εξ αιτίας δαπανηρών επιλογών, που την αποδυναμώνουν σ’αυτόν τον τομέα. Είναι κάτι σαφώς χειρότερο από την ευθύς εξαρχής, δηλαδή πριν την έναρξη της περιόδου, δήλωση μη συμμετοχής σε πρωτάθλημα ή στο κύπελλο ΕΠΣΚ λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Εν γνώσει, λοιπόν, αυτής της διαφοράς, και καθώς η καθυστέρηση της έναρξης των φετινών διοργανώσεων προσέφερε πρόσθετο χρόνο στα ενεργά σωματεία, ώστε όχι μόνο να βρεθούν οι ομάδες τους σε επιθυμητά επίπεδα ετοιμότητας αλλά και να εξασφαλισθεί η κάλυψη των οικονομικών αναγκών τους, στο πλαίσιο μιας «λελογισμένης» και συνετής ταμειακής διαχείρισης, θα ήταν ευχής έργον να πορευθούν όλα με αυτήν ακριβώς την «πυξίδα», ώστε η νέα αγωνιστική περίοδος να «κυλήσει» ομαλώς ακόμη και στο ενδεχόμενο παράτασής της και η λήξη της να βρει τους πάντες ευχαριστημένους.

Είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να περιμένει το κιλκισιώτικο ποδόσφαιρο υπ’ αυτές τις κάθε άλλο παρά ευνοϊκές γιά τον αθλητισμό γενικότερα συνθήκες.

Είναι σε τελική ανάλυση ένα αρκούντως αποτελεσματικό «φάρμακο» γιά τον…ποδοσφαιρικό «κορωνοϊό» σε επίπεδο ερασιτεχνικών σωματείων.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα