Κοινωνία

Άρρηκτοι οι δεσμοί των αποφοίτων 1971-72 του τότε Γυμνασίου Αρρένων Κιλκίς με την σπουδαία φιλόλογό τους Α.Σεφεριάδου

Ανθούλα Σεφεριάδου

Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2020, ώρα 6 μ.μ., στο σαλόνι του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλάς» Θεσσαλονίκης.

Δέκα εκ των αποφοίτων του σχολικού έτους 1971-72, του τότε Γυμνασίου Αρρένων Κιλκίς συγκεντρώθηκαν προκειμένου να συναντηθούν, μετά από πενήντα χρόνια, με την αγαπημένη τους φιλόλογο Ανθούλα Σεφεριάδου (1970-1972).

Την φιλόλογο που στα δύσκολα, από πολλές πλευρές, εκείνα χρόνια άφησε ανεξίτηλο το παιδαγωγικό, αξιακό και δημοκρατικό της αποτύπωμα στις «διψασμένες» ψυχές των μαθητών της.

Η ιστορία ξεκίνησε από μία φωτογραφία, την οποία είχε πάνω στο γραφείο της πάνω από 45 χρόνια. Σε ερώτηση συναδέλφισσάς της και πρώην μαθήτριάς της, τι σημαίνει για εκείνην αυτή η φωτογραφία, η απάντησή της εκπλήσσει. Είπε:

«Ήταν μία ιδιαίτερη τάξη μαθητών στα δύσκολα χρόνια της χούντας, με πολλές ανησυχίες και ερωτηματικά γιά την εποχή εκείνη». Και συμπλήρωσε στην απάντησή της:» Πολύ θα ήθελα να τα δω αυτά τα παιδιά τι απέγιναν».

Ανθούλα Σεφεριάδου

Έτσι λοιπόν, η συνάδελφός της κ. Θεοδωρίδου, με καταγωγή από την Κρηστώνη, ενημέρωσε και «ξετυλίχθηκε το κουβάρι» της συνάντησης.

Η ιστορία της ξεκινά την δεκαετία του ‘50 ως ειδικής συμβούλου στο υπουργείο παιδείας.

Στην συνέχεια τοποθετείται στο τότε εξατάξιο γυμνάσιο θηλέων Κιλκίς μέχρι το 1964 οπότε και της προτείνεται Πανεπιστημιακή καριέρα την οποία διακόπτει η χούντα επαναφέροντάς την το 1969 στο πρώτο Γυμνάσιο Κιλκίς το οποίο είχε τα πρώτα μικτά τμήματα. Η θητεία της στο Κιλκίς λήγει το 1972 και αναλαμβάνει το Πειραματικό Θεσσαλονίκης, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε.
Στις προκαταρκτικές συζητήσεις, πριν την άφιξη της καθηγήτριάς τους, αυτό που όλοι κρατούσαν έντονα στη μνήμη τους ήταν μια δίκαιη, ακέραια και πολύ καταρτισμένη εκπαιδευτικός. Ταυτόχρονα ήταν και πολύ όμορφη γυναίκα, με αποτέλεσμα να την έχουν ερωτευτεί (Πλατωνικός έρωτας) όλα τα αγόρια.

Στις 6.30 περίπου και πριν προλάβουν να ολοκληρώσουν τις αναμνήσεις τους , εμφανίστηκε, παρέα με μια παλιά της μαθήτρια, η κυρία Σεφεριάδου. Ευθυτενής, χαμογελαστή, όμορφη (παρά την ηλικία της) και πολύ εγκάρδια.

Μετά τις συστάσεις άρχισε να «ξετυλίγεται το κουβάρι» τωνα ναμνήσεων. Αυτό που άφησε όλους άφωνους ήταν η πνευματική της διαύγεια και η εξαιρετική της μνήμη. Θυμόταν πρόσωπα, γεγονότα, καταστάσεις με τόσες λεπτομέρειες που σου έδινε την εντύπωση ότι διαδραματίστηκαν πριν πέντε και όχι πριν πενήντα χρόνια. Θυμόταν ακόμη και την συζήτηση που είχαν οι παρευρισκόμενοι στην παραπάνω φωτογραφία, η οποία τραβήχτηκε σε εκδρομή στο Ηρώον Κιλκίς και το θέμα συζήτησης ήταν τα ναρκωτικά.

Ήταν μια μαγευτική βραδιά που κανείς δεν ήθελε να τελειώσει και έτσι ο καφές κράτησε περισσότερο από τρεις ώρες.
Ανθούλα Σεφεριάδου
Στην συνάντηση, εκτός από τους αποφοίτους του 1972, παραβρέθηκε και ο ΛουκάςΠαυλίδης με την σύζυγό του, καθηγητής φυσικής αγωγής στο τότε Γυμνάσιο Αρρένων Κιλκίς.

Παρόντες από το πρακτικό τμήμα ήταν οι: Δ.Αγαθόπουλος, Μ.Αθανασιάδης, Ν. Αφεντουλίδης, Κ.Λαβασάς, Ι.Παναγόπουλος, Κ.Ραμπίδης και Α.Σαμολαδά και από το κλασικό οι Κ.Θεοδωρίδης και Π. Σαρηγιαννίδης.

Στο τέλος η υπόσχεση ήταν ότι προσεχώς θα επισκεφθεί το Κιλκίς για να συναντήσει όλους αυτούς που την αγάπησαν και την έχουν στην μνήμη τους ως τον άνθρωπο και εκπαιδευτικό που άφησε το στίγμα της σε όσους πέρασαν από τα χέρια της.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα