Γενικά

Ζητούν τέλη εκτελωνισμού γιά …δωρεά σε νοσοκομείο την ώρα που το κράτος αδυνατεί να το στηρίξει

Από τον περασμένο Οκτώβριο βρίσκονται σε τελωνείο της Θεσσαλονικης ένα μηχάνημα υπερηχογραφημάτων, διάφορα άλλα είδη τεχνολογικού εξοπλισμού και υγειονομικού υλικού, που προορίζονται γιά το νοσοκομείο-κέντρο υγείας Γουμένισσας, κατόπιν σχετικής δωρεάς του Κιλκισιώτη εκπαιδευτικού και επιχειρηματία Χρήστου Κωνσταντινίδη, που ζη και εργάζεται στην Ελβετία.

Και ο ανωτέρω εξοπλισμός «αραχνιάζει» επί τόσο διάστημα και δεν χρησιμοποιείται στο ΓΝ-ΚΥ Γουμένισσας, επειδή κάποιοι «ιθύνοντες νόες» των τελωνειακών αρχών επιμένουν να τον κατατάσσουν στα προς εκτελωνισμό είδη, με τέλος επτακοσίων ευρώ, ενώ πρόκειται περί επισήμου δωρεάς!

Μία καταχρηστική όσο και εξοργιστική προσήλωση στο γράμμα κάποιων διατάξεων που παρέχουν την δυνατότητα σε τελωνειακές αρχές να λειτουργούν κατ’ αυτόν τον αντιπαραγωγικό τροπο, στερώντας πολύτιμα εφόδια από φορείς, που ταλανίζονται ιδιαιτέρως από την κρίση, οπως, εν προκειμενω, ένα δημόσιο νοσοκομείο, η λειτουργία των οποίων κατά την παρούσα συγκυρία βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στην υποστήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Το κακό επιτείνεται από το ότι, αν αυτό το τεχνολογικό υλικό συνεχίσει να μην χρησιμοποιείται έως το τέλος του τρέχοντος μηνός με αρχές του επομένου, θα περιέλθει σε κατάσταση αχρηστείας και θα πρέπει να αποσυρθεί κοινώς «πεταχθεί»!

Και τούτο διότι, στον παραλογισμό των τελωνειακών αρχών, να απαιτούν το συγκριμένο τέλος εκτελωνισμού γιά τον συγκεκριμένο νοσοκομειακό τεχνολογικό εξοπλισμό, προστίθεται και αυτός όλων των αλλων τοπικών αρχών να αντιμετωπίζουν ως …«άλυτο γρίφο» την εξεύρεση αυτού του μόλις τριψηφίου αριθμού χρηματικού ποσού (ως να πρόκειται περί …«αστρονομικού», άρα «απαγορευτικού»!), προκειμένου να «υπερπηδηθεί» το «εμπόδιο» και να φτάσει το πολύτιμο υλικό στον προορισμό του, το νοσοκομείο-κέντρο υγείας Γουμένισσας.

Στάσεις και τρόποι αντιμετωπισης θεμάτων που αν μη τι άλλο, προκαλούν το κοινό αίσθημα, και μάλιστα πολυ πιό έντονα κατά τους σημερινούς χαλεπούς καιρούς, λειτουργώντας συγχρόνως κατά τρόπο αποθαρρυντικό γιά κάθε πολίτη, που θα ήθελε να μιμηθεί το παράδειγμα συνδρομητών σαν τον Χρήστο Κωνσταντινίδη.

Στάσεις και τρόποι αντιμετώπισης θεμάτων, που όχι μόνο δεν τις τιμούν αλλά και καθιστούν υπόλογες στην συνείδηση των πολιτών όλες τις εμπλεκόμενες αρχές.

Ειδικότερα η στάση και ο τρόπος αντιμετώπισης του θέματος της δωρεάς του κ. Κωνσταντινιδη, που δεν είναι και η πρώτη γιά ιδρύματα του τόπου του και τόπου μας, δεν τιμά αλλά και καθιστά υπολόγους στην συνείδηση των πολιτών τις αρχές και διοικήσεις της περιφέρειας Κ.Μακεδονίας, τους βουλευτές Κιλκίς, την περιφερειακή ενότητα Κιλκίς και τους δύο δήμους του νομού και τούτο διότι παραπέμπει σε χαρακτηριστικό έλλειμμα βούλησης στο να διευθετηθεί αυτό το θέμα συμφώνως προς την ουσία του, δηλαδή μιάς δωρεάς στο κοινωνικό σύνολο, είτε δηλαδή με την άρση της αβάσιμης απαίτησης τέλους εκτελωνισμού είτε με εξεύρεση «πηγής» διάθεσης του προαναερθέντος ποσού.

Και η κοινωνία, η κάθε τοπική κοινωνία, δεν μπορεί να «πληρώνει» επ’ άπειρον τις συνέπειες αυτού του ελλείμματος των αρχών της Πολιτείας και αυτοδιοίκησης.

«Αποτελεί βασικό ζήτημα αρχής γιά μένα το να προσφέρω με οποιονδήποτε τρόπο στον τόπο καταγωγής μου απ’ όπου και αν βρίσκομαι», δήλωσε στον «Μαχητή» ο κ. Κωνσταντινίδης, «αλλά σ’ αυτήν την περίπτωση δεν θα τους κάνω την χάρη να νομιμοποιήσω έναν παραλογισμό.

Εχω απευθυνθεί σε όλες τις αρχές, ας βρουν αυτές τον τρόπο να φτάσει το υλικό στο νοσοκομείο Γουμένισσας.

Δεν θα πληρώσω κανένα τέλος γιά μία …δωρεά».

Και προσθεσε: «Τα χρήματα αυτά θα τα προσθέσω σε ποσό, το οποίο θα διαθέσω γιά πολλαπλάσια είδη εξοπλισμού γιά την ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου Κιλκίς καθώς είναι κάτι το οποίο έχω υποσχεθεί από καιρό.

Οι άνθρωποι αυτοί προκαλούν με την νοοτροπία τους δυσαρέσκεια, οργή και αγανάκτηση, θα έλεγα δε και απελπισία!

Ομως, κανείς από αυτούς δεν θα ορίσει το πώς θα διαχειρίζομαι εγώ δικά μου θέματα, τα οποία έχουν να κάνουν με κοινωνική προσφορά, που και αυτή είναι δικαίωμά μου».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα