Zincometal: Η εταιρεία που φωτίζει Ευρώπη, Αφρικά και Μέση Ανατολή

Οικονομία /

Η εταιρεία εξειδικεύεται στους ιστούς και πυλώνες φωτισμού, στα φωτιστικά σώματα και στα στηθαία ασφαλείας οδών και έχει παρουσία σε πάνω από 25 χώρες

Είναι παρούσα καθημερινά στη ζωή της Θεσσαλονίκης, φωτίζοντας με τους χαρακτηριστικούς ιστούς της που μοιάζουν με κατάρτια τις βόλτες των Θεσσαλονικέων στη νέα παραλία. Οι φωτιστικοί της πυλώνες έχουν ταξιδέψει μέχρι τη Μαδαγασκάρη, ενώ στην πλατεία Al Bidda Park του Κατάρ συμμετέχει με τους ιστούς φωτισμού της στη διαμόρφωση του αστικού τοπίου. Η Zincometal, μια εταιρεία με ιστορία 25 ετών από το Κιλκίς, δημιούργημα του μηχανολόγου μηχανικού Στέργιου Ασλανίδη, η οποία εξειδικεύεται στον σχεδιασμό και την κατασκευή ιστών και πυλώνων φωτισμού, φωτιστικών σωμάτων, αλλά και στηθαίων ασφαλείας οδών, έχει σήμερα παρουσία σε πάνω από 25 ευρωπαϊκές χώρες, στην Αφρική, αλλά και στο Κατάρ. Παράλληλα, έχει συνδέσει το όνομά της με εμβληματικά έργα στη χώρα μας, όπως η ανάπλαση της Νέας Παραλίας, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, η Ιόνια Οδός, αλλά και ο αγωγός φυσικού αερίου TAP.

Αυτή την περίοδο μάλιστα φέρνει στην αγορά έναν καινοτόμο ιστό φωτισμού παθητικής ασφάλειας δικού της σχεδιασμού και κατασκευής, που στόχο έχει να σώσει ζωές στον δρόμο και αναμένεται να ενταχθεί στα έργα από το 2022. Ο ιστός αυτός, που έχει περάσει όλα τα ειδικά crash tests, αν βρεθεί στην πορεία ενός αυτοκινήτου, από όποια πλευρά κι αν αυτό πέσει πάνω του, θα απορροφήσει το χτύπημα και θα σπάσει, προστατεύοντας ουσιαστικά τους επιβαίνοντες, αλλά και το ίδιο το όχημα.

Η εταιρεία, leader στην αγορά ιστών και πυλώνων φωτισμού, διαθέτει μια μονάδα επιφάνειας 30 στρεμμάτων σε μια συνολική έκταση 120 στρεμμάτων στο 10ο χλμ Κιλκίς-Πολυκάστρου, ενώ δρομολογεί αυτό τον καιρό τη δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου γαλβανιστηρίου εν θερμώ, επιφάνειας 4 στρεμμάτων, δίπλα στις εγκαταστάσεις της, το οποίο έχει ενταχθεί στον επενδυτικό νόμο, και είναι σύμφωνο με τα νέα ευρωπαϊκά περιβαλλοντικά πρότυπα. Παράλληλα, ολοκληρώνει επένδυση στο κομμάτι των φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας led για την αυτοματοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας μέσω της συνεργασίας ρομποτικών συστημάτων και ανθρώπου. Επίσης, διαθέτει μια μικρότερη μονάδα στη βουλγαρική πόλη Σλίβεν, η οποία καλύπτει την αγορά της Βουλγαρίας και όμορων χωρών και λειτουργεί επικουρικά προς το εργοστάσιο του Κιλκίς σε ό,τι έχει να κάνει με τη χύτευση των υλικών και τους διακοσμητικούς χυτοσιδηρούς ιστούς. Η Zincometal απασχολεί 90 εργαζομένους, που προέρχονται κατά κύριο λόγο από την περιοχή του Κιλκίς, καθώς στόχος της είναι να στηρίζει την τοπική κοινωνία.

«Επενδύουμε συνεχώς στο πεδίο ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας, αλλά και στο κομμάτι του φωτισμού, αποδεικνύοντας την αξία της ελληνικής τεχνογνωσίας και στο εξωτερικό. Προσπαθούμε να είμαστε παντού, από τη στιγμή που βγαίνει κανείς από την πόρτα του» λέει στη Voria ο διευθύνων σύμβουλος της Zincometal, Κώστας Ασλανίδης.

Η οικογένεια των μηχανολόγων μηχανικών

Η Zincometal δημιουργήθηκε το 1996 ως μετεξέλιξη της ΤΕΜΚΑΤ, μιας εταιρείας με αντικείμενο τις μεταλλικές κατασκευές που ίδρυσε το 1983 ο καταγόμενος από τον Βαπτιστή Κιλκίς, μηχανολόγος μηχανικός, Στέργιος Ασλανίδης. Αφουγκραζόμενος τις τάσεις της αγοράς, ο Στέργιος Ασλανίδης αποφάσισε να κάνει με τη Zincometal το βήμα της εξειδίκευσης στους ιστούς και τους πυλώνες φωτισμού και να αρχίσει να συμμετέχει συστηματικά σε δημόσια έργα. Έτσι, σε μερικά χρόνια γιγάντωσε την εταιρεία του, δημιουργώντας μια ολόκληρη παραγωγική πολιτεία 30.000 τ.μ. στο Κιλκίς με κάθετη παραγωγή τόσο στο κομμάτι των ιστών και πυλώνων φωτισμού όσο και των στηθαίων. Μάλιστα, η ανάγκη της οικογένειας Ασλανίδη να προσφέρει ασφάλεια στον κόσμο, σαν να επρόκειτο για τα μέλη της που κυκλοφορούν στον δρόμο, την έκανε να στραφεί στα στηθαία ασφαλείας οδών σύμφωνα με το πρότυπο ΕΝ1317, που έχουν περάσει από ειδικά crash tests και συμβάλουν στην οδική ασφάλεια.

Εδώ και μια πενταετία τα ηνία της Zincometal έχει αναλάβει ο μεγάλος γιος της οικογένειας, ο 35χρονος Κώστας Ασλανίδης, ο οποίος μετά τις σπουδές του ως μηχανολόγος παραγωγής και διοίκησης στο Πολυτεχνείο Ξάνθης, έκανε ένα Master in International Business στο Λονδίνο, ενώ στη συνέχεια παρακολούθησε executive πρόγραμμα στο Χάρβαρντ για τη στρατηγική των επιχειρήσεων. Πριν από τις σπουδές όμως είχε ξεκινήσει ως… πιτσιρίκι να παίρνει τη γεύση της δουλειάς του πατέρα του κατά τη διάρκεια των διακοπών του και να μαθαίνει τα μυστικά της. «Μόνο που μυρίζω χάλυβα αισθάνομαι καλά» λέει χαρακτηριστικά ο Κώστας Ασλανίδης, που όταν μιλά για τα προϊόντα της Zincometal, χαμογελά. Άλλωστε, ο πατέρας του φρόντισε να του μεταδώσει το πάθος του για τη δουλειά, ένα πάθος που άρχισε να φουντώνει ήδη από τις πρώτες φορές που παιδί ο Κώστας Ασλανίδης βρέθηκε στο εργοστάσιο και αντίκρισε τα τεράστια μηχανήματα, τα οποία και έμειναν χαραγμένα στις παιδικές του μνήμες.

Η Zincometal όμως είναι οικογενειακή υπόθεση σε όλες τις διαστάσεις της, καθώς σε αυτή, εκτός από τον πατέρα και τον μεγάλο γιο, συμμετέχει η μητέρα, Μαρία Κίρλου, που είναι υπεύθυνη για το οικονομικό κομμάτι, η κόρη της οικογένειας, Δέσποινα Ασλανίδου, και αυτή μηχανολόγος μηχανικός, υπεύθυνη μελετών, ενώ ο Βενιαμίν Γιάννης Ασλανίδης τελειώνει τώρα το Πολυτεχνείο και θα κάνει και αυτός την είσοδό του στην εταιρεία.

Πηγή: voria.gr

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Μέλος ή φίλος;

Παρακολουθώ τους τελευταίους μήνες την κοπιώδη προσπάθεια όλων των κομμάτων να αυξήσουν τα μέλη τους. Στόχος, η αντιστοίχιση της εκλογικής […]

Ακούει κανείς

Από τον συντοπίτη μας συνταξιούχο καθηγητή Θεόφιλο Γουλτίδη λάβαμε την παρακάτω επιστολή διαμαρτυρίας γιά όσα συμβαίνουν στο Κιλκίς και σας […]