Παρουσίαση βιβλίου της Κ.Φωτιάδου στο μουσείο λαϊκής Τέχνης και παράδοσης Αθηνών

Πολιτισμός /

Το εξαιρετικό βιβλίο της συμπολίτιδος Κυριακής (Κούλας) Φωτιάδου, με τίτλο «Χρώματα Μνήμης» θα παρουσιασθεί κατά την διάρκεια της τελετής των εγκαινείων έκθεσης χειροποιήτων δημιουργιών στο μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» του δήμου Αθηναίων με τον ίδιο τίτλο.

Η έκθεση θα εγκαινειασθεί στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής 31.3.19, στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου (Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, τηλ.210.3243987 και 3243972).

Θα ακολουθήσει η παρουσίαση του βιβλίου της Κούλας Φωτιάδου από την επίκουρη καθηγήτρια κοινωνικής λαογαφίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βασιλική Χρυσανθοπούλου.

Η έκθεση θα διαρκέσει εως και την Κυριακή 12.5.19, με ώρες λειτουργίας 9.00-19.00, από Τρίτη έως Παρασκευή, και 9.00-14.00, το σαββατοκύριακο, ενώ την Δευτέρα θα παραμένει κλειστά.Ιστορίες των ανθρώπων του προσφυγικού κύματος του 1920 αποκαλύπτονται στο κοινό

Η έκθεση Χρώματα Μνήμης πραγματοποιείται με αφορμή το ομότιτλο δίτομο συγγραφικό έργο της Κυριακής Δήμου, η οποία έχει συλλέξει παραδοσιακά υφαντά και αντικείμενα μαζί με προφορικές μαρτυρίες ανθρώπων, που ήρθαν ως πρόσφυγες στη δεκαετία του 1920 από τα χωριά της Ανατολικής Ρωμυλίας, σημερινής Βουλγαρίας και εγκαταστάθηκαν στη βορειότερη περιοχή της Ελλάδας, στο τρίγωνο του Έβρου της Θράκης.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα οικιακής χειροτεχνίας, φορεσιές, υφαντά και αντικείμενα από την περιοχή του Ορμενίου και της Φτελιάς, παράλληλα με φωτογραφικό υλικό και εθνολογικά στοιχεία, πληροφορίες και μαρτυρίες εκείνων, που η ψυχή τους έμεινε πίσω, στα εδάφη που γεννήθηκαν.

Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει τη σημασία των χρωμάτων και των σχεδίων ως ανθρώπινη ανάγκη διατήρησης και συνέχειας της ζωής των προσφύγων αλλά και ανάμνησης της πατρογονικής εστίας, τη σημασία της εικόνας των προσώπων στην ιστορική συλλογική μνήμη.

Την έκθεση επιμελείται η Σταυρούλα Πισιμίση, λαογράφος του μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Πολύ …«φτωχότερο»

Γίνεται ψηφοδέλτιο νομού Κιλκίς του ΚΙΝΑΛ χωρίς τον Θέμη τον Ανθρακίδη του Θόδωρου, τον οικονομολόγο και νομικό; Γίνεται. Αλλά …πολύ […]