Παύλε, Καλό Παράδεισο,

Αρθρογραφία /

Γράφει ο Χρήστος Π. Ίντος

Πριν λίγες ημέρες, τη Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021, ο γνωστός στον Νομό μας και πέραν αυτού, Δρ. Γεωλογίας Παύλος Τσαμαντουρίδης, περάτωσε την πλούσια επίγεια παρουσία του και αναχώρησε για το άλλο ημισφαίριο της ζωής. Άκουσε το σάλπισμα! Παρέδωσε την ψυχή και εμείς στην αναγγελία της είδησης συγκινηθήκαμε, όσα κι αν ήταν τα χρόνια του, όσο κι αν ο θάνατος είναι αναπόφευκτος και πολλές φορές λύτρωση από τον πόνο και την ταλαιπωρία.

Συγκινηθήκαμε, γιατί ο Παύλος ήταν ταπεινός, μειλίχιος, σεμνός, καλός και αγαθός, αθόρυβος και πράος τη καρδία και τω φρόνημα αυτού. Σημάδεψε με την πολυετή επιστημονική, πολιτιστική, κοινωνική και ανθρώπινη προσφορά του, με τον δικό του τρόπο, πολλά από όσα συντελούνταν στον τόπο μας. Ακούραστος εργάτης της γης, της επιστήμης, της κοινωνικής προσφοράς, του ενδιαφέροντος για το χωριό του, το Παλιό Γυναικόκαστρο, για τον Νομό και όλη την κοινωνία.

Τον γνώρισα πριν δεκαετίες μέσω της εφημερίδας αυτής και αναπτύχθηκαν φιλία και αμοιβαίος σεβασμός. Κάποια κοινά ενδιαφέροντα ήταν αιτία συχνής κάποτε επικοινωνίας. Δεν παρέλειπε, τηρώντας την παράδοση και εκφράζοντας τα εγκάρδια αισθήματά του, να εύχεται στις μεγάλες στιγμές της ζωής και του χρόνου με την αποστολή ευχετήριων καρτών! Ο Παύλος με το μολύβι, την πίπα, το ακοίμητο βλέμμα του για ό,τι συνέβαινε στον περίγυρο. Με το όραμα και τον πόθο να πάει το τόπος μπροστά. Με την καρδιά στις ρίζες των προγόνων του!

Με τίμησε με την επιμονή του να προλογίσω τις εκδόσεις του βιβλίου του για το Γυναικόκαστρο, με την αποστολή και την τιμητική αφιέρωση των άλλων βιβλίων του, όπως εκείνο το μοναδικό για τα αρχαία μεταλλεία του Ν. Κιλκίς. Με την ενημέρωση για τα δημοσιευόμενα κείμενά του, τα σχετικά με την επιστήμη και τα αλλά ενδιαφέροντά του, σχετικά με την ιστορία, τον πολιτισμό και ό,τι είχε σχέση με την περιοχή μας.

Ανήσυχο μυαλό ο Παύλος, ως πρόσφατα ασχολούνταν με το γράψιμο και είχε ολοκλήρωσει μια εργασία, ένα βιβλίο, που επιθυμούσε να εκδώσει. “Θα σου το στείλω, θέλω να το δεις και να το διαβάσεις”. Το χειρόγραφο δεν έφθασε. Πρόλαβαν άλλες καταστάσεις και γεγονότα που ανατρέπουν προγραμματισμούς και επιθυμίες.

Παύλε, σεβαστέ, αγαπητέ φίλε,
Αναπαύου! Της ζωής τα ενδιαφέροντα και τα βάσανα δεν έχουν τελειωμό. Ξεκουράσου κάτω από το κάστρο, όπως τόσοι άλλοι επώνυμοι και άγνωστοι στους αιώνες. Έκανες ό,τι μπορούσες και ήταν πολλά και καλά τα έργα σου. Ο Θεός να σε συναριθμήσει με τους δίκαιους σε χώρα ζώντων!

Αιωνία σου η μνήμη! Καλό Παράδεισο!

Περισσότερα

Βρομιά και δυσωδία

«Μαθαίνει κανένας τα κακουργήματα που γίνουνται σήμερα, κι ανατριχιάζει περισσότερο απ’ άλλη φορά, από την αναισθησία, από την απάθεια, από […]

Δείτε ακόμα