Αρθρογραφία

Ένας άγιος στα μέρη μας: Ο Όσιος Γεώργιος Καρσλίδης

Γράφει ο Χρήστος Ίντος

Η Εκκλησία μας στις 4 Νοεμβρίου τιμά την μνήμη του Οσίου Γεωργίου Καρσλίδη. Το 2008 το Οικουμενικό Πατριαρχείο με απόφασή του ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία τον συμπεριέλαβε μεταξύ των Αγίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Σχετική τελετή πραγματοποιήθηκε στην Δράμα, στην περιοχή της οποίας διήγε μεγάλο μέρος του βίου του.

Γεννήθηκε το 1901 στην Αργυρούπολη του Πόντου και το βαπτιστικό του όνομα ήταν Αθανάσιος. Ορφανός γονέων μεγάλωσε με τη γιαγιά του από την οποία διδάχθηκε την ευσέβεια και γαλουχήθηκε με τα ορθόδοξα χριστιανικά νάματα. Μικρός έδειξε το πλήθος των αρετών του και την αφοσίωσή του στον Θεό. Η σε Μοναχό κουρά του έγινε το 1919, όταν ήταν δεκαοχτώ χρονών, και στη συνέχεια χειροτονήθηκε Διάκονος.

Με τους συγγενείς του λόγω των τουρκικών διωγμών κατά των χριστιανών την περίοδο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου (1914-1918) βρέθηκε στη Γεωργία, όπου και εκεί υπέμεινε ταπεινώσεις, διωγμούς, φυλακίσεις, τιμωρίες από το αθεϊστικό καθεστώς. Ωστόσο επέζησε. Το 1925 χειροτονήθηκε Ιερέας και πήρε την ευλογία του πνευματικού του πατέρα.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1929, μαζί με άλλους ομογενείς της Γεωργίας, συγγενείς του, ήρθε στην Ελλάδα.

Μετά περιπλάνηση μηνών στην Μακεδονία εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Σίψα, στον συνοικισμό των Ταξιαρχών Δράμας. Εκεί ίδρυσε την Ιερά Μονή Αναλήψεως. Ιερούργησε, καθοδηγούσε πνευματικά τους πιστούς, πρόσφερε στην κοινωνία όσο μπορούσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το 1941 από τις κατοχικές βουλγαρικές δυνάμεις καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά και πάλι επέζησε. Κοιμήθηκε εν ειρήνη το 1959 σε ηλικία 58 ετών (πηγή, http://www.saint.gr).

Όταν το 1929 ο Όσιος Γεώργιος Καρσλίδης ξεκίνησε για την Ελλάδα αποβιβάστηκε στη Θεσσαλονίκη. Από εκεί με τους δικούς του ανθρώπους κατευθύνθηκε στην Πιερία και στα χωριά του ομώνυμου Νομού, όπου διέμεναν συγγενείς τους. Εργάστηκαν στα καπνοχώραφα, πέρασαν δύσκολα και αποφάσισαν να μετακομίσουν σε άλλα μέρη, όπου επίσης είχαν συγγενείς και φίλους, για να αποφασίσουν τελικά για την μόνιμη εγκατάστασή τους. Πριν τη Δράμα ήρθαν στο Μικρό Δάσος, σήμερα τοπική κοινότητα του δήμου Παιονίας Ν. Κιλκίς.

Στο Μικρό Δάσος φιλοξενήθηκαν, εργάστηκαν στα χωράφια, τίμια έβγαλαν το ψωμί τους, αλλά έπρεπε να εγκατασταθούν κάπου μόνιμα. Έτσι η παρουσία του Οσίου και των συγγενών του στο Μικρό Δάσος ήταν σύντομη.

Πήραν την απόφαση να πορευτούν προς την περιοχή της Δράμας, όπου και εγκαταστάθηκαν.

Στα μέρη μας, λοιπόν, είχαμε έστω και για λίγο την παρουσία, εργασία και παραμονή ενός προσώπου, το οποίο με τη χάρη του Θεού έμελε στις επόμενες δεκαετίες να διαπρέψει στην αρετή, την κατά Θεό βιοτή, να γίνει πνευματικός πατέρας και λαμπρή προσωπικότητα του χριστιανικού κόσμου, τον οποίο η Εκκλησία κατέταξε στη χωρία των Οσίων.

Μικρό Δάσος (Πηγή, τ. Δ. Πολυκάστρου)

Το Μικρό Δάσος βρίσκεται πάνω στην παλιά εθνική οδό Πολυκάστρου – Ευζώνων σε υψόμετρο 150 μ. Ήταν παλιό τουρκικό κτήμα με κολίγους κατοίκους. Έγινε και αυτό, όπως και άλλοι οικισμοί της περιοχής, επίκεντρο πολεμικών γεγονότων τις περιόδους των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913) και του Πρώτου Παγκοσμίου (1914-1918). Το παλιό του όνομα ήταν Σμόλ (αποδίδεται στους Άγγλους στρατιώτες του Α΄ Παγκοσμίου), ενώ η σύγχρονη ονομασία του οφείλεται στο παρακείμενο μικρό δάσος.

Οι κάτοικοί του με προέλευση από τον Πόντο, τον Καύκασο, γιαυτό και η σύνδεση με την οικογένεια του Οσίου, και Σαρακατσάνοι οργάνωσαν την τοπική κοινωνία σε όλους τους τομείς.

Η ρυμοτομία του χωριού έγινε μετά τη λήξη του Α΄ ΠΠ και από την Υπηρεσία Ανοικοδομήσεως ανατέθηκε στον μηχανικό Έλληνα Ερρίκο Γράβαρη, ενώ άλλων κωμοπόλεων και χωριών σε Άγγλους ή άλλους μηχανικούς, (Χρήστος Π. Ίντος, Η Παιονία από τα μυθικά χρόνια ως τον 21ο αιώνα, ανέκδοτη εργασία). Ο Ιερός Ναός του χωριού τιμάται στο όνομα των Παμμέγιστων Ταξιαρχών, έχει το παρεκκλήσι των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και το εξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα κοντά στον ποταμό Αξιό.

Ιερός Ναός Ταξιαρχών Μικρού Δάσους (Πηγή, ΙΜΓΑΠ)

Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει αφιέρωση στον Όσιο Γεώργιο Καρσλίδη, κάποιο προσκυνητάρι. Με δεδομένο πως ο Όσιος έζησε, έστω και ένα σύντομο χρονικό διάστημα στο χωριό αυτό, και πολλοί κάτοικοι του Νομού μας έλκουν την καταγωγή τους από την Αργυρούπολη του Πόντου καλό θα ήταν να τιμάται η μνήμη του με ξέχωρη τελετή και σχετικό εορταστικό πρόγραμμα στον οικισμό του Μικρού Δάσους.

Σήμερα η Ιερά Μονή Αναλήψεως στη Δράμα, την οποία ίδρυσε ο Όσιος, έχει γίνει επίκεντρο λατρευτικής ζωής τόσο μετά την κοίμηση αλλά και μετά την Αγιοκατάταξή του. Στις 4 Νοεμβρίου προσκυνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ιδιαίτερα από την Γεωργία, προστρέχουν να προσκυνήσουν και να ζητήσουν τη χάρη και τη βοήθειά του.

Απολυτίκια του Οσίου:

1. Εκ Πόντου ανέτειλας, ώσπερ αστήρ φαεινός, την Δράμαν εφώτισας, ταις διδαχαίς σου σοφέ, τη ισαγγέλω πολιτεία σου. Όθεν τοις προσιούσι, τη αγία Μονή σου, νέμεις ειρήνην, και παντοίας ιάσεις ως έχων παρρησίαν προς Χριστόν, Γεώργιε, πατήρ ημών Όσιε.

2. Αναλήψεως μάνδρας σεπτόν δομήτορα, χαροποιού πένθους μύστην, καρδιακής προσευχής, ταπεινώσεως και νήψεως το έσοπτρον, ύμνοις, Γεώργιον, πιστοί, ώσπερ ομολογητών, τιμήσωμεν νέον εύχος, βοώντες, φρούρει θεόθεν, σημειοφόρε, τους ικέτας σου, (Πηγή, https://antexoume.wordpress.com).

Το κοντάκιο του Οσίου: Αργυρουπόλεως ένθεον βλάστημα, και Γεωργίας σεπτόν ενδιαίτημα, ο εν τη Δράμα ασκήσας ως άσαρκος, και αγιάσας μονήν Αναλήψεως, ημών ίσθι φύλαξ, Γεώργιε.

Τον Όσιο Γεώργιο Καρσλίδη, που τη δεκαετία του 1930 πέρασε σύντομο μέρος της ζωής του στα μέρη μας, ιδιαίτερα στο Μικρό Δάσος, ας τον παρακαλέσουμε να ευλογεί τον τόπο μας που τον φιλοξένησε και οι πιστοί ας του αποδίδουμε την τιμή που του πρέπει.-

Περισσότερα
Δείτε ακόμα