Δυσάρεστες διαπιστώσεις για τον CoVid-19

Αρθρογραφία /

Γράφει ο Χριστόφορος Τουτουντζίδης*

Περπατούσα στην 21η Ιουνίου τον Ιούλιο του 2020, πριν τέσσερις μόνο μήνες δηλαδή, και έτυχε να ακούω την βαθυστόχαστη συζήτηση δύο μαμάδων με καρότσια, που η μία έλεγε με στόμφο στην άλλη «Πες έχεις κάποιον γνωστό σου που να έχει CoVid? Βρέ είναι όλα ψέματα των καναλιών.»

Είχα μείνει άφωνος, και αυτό είναι δύσκολο για μένα, από την απλότητα της βλακείας και την απόλυτη αυτοπεποίθηση, την οποία διέκρινα στην ψεκασμένη άποψη που άκουγα. Σήμερα στις 14 Νοεμβρίου 2020 πήγα με την μάσκα μου να αγοράσω ψάρια από το πατροπαράδοτο παζάρι του Κιλκίς και περιμένοντας άκουγα δυο γιαγιάδες να λένε για μια γνωστή τους, που έχει CoVid και είναι δύσκολα και να σταυροκοποιούνται.

Μετά από λίγο ένας άλλος κύριος έλεγε σε γνωστό του ότι το Τμήμα, που δουλεύει σε δημόσια Υπηρεσία, είχε κλείσει λόγω δύο κρουσμάτων του ιού. Ίσως λοιπόν η απάντηση στο ρητορικό ερώτημα της συμπαθούς ηλίθιας τον Ιούλιο είχε δοθεί, καθώς όλοι πλέον στο Κιλκίς έχουμε έναν γνωστό που έχει προσβληθεί από την επιδημία.

Όμως δεν μπορώ να ξεχάσω όταν στις 20 Οκτωβρίου 2020, στο πλαίσιο της επιτυχούς επιχείρησης αυτοδιάλυσης της Κυβέρνησης, ανακοινώθηκε ότι ο νομός από το στάδιο «πορτοκαλί» έγινε «κίτρινο». Τότε όλοι το Σαββάτο εκείνο στο Κιλκίς κυκλοφορούσαν και λιάζονταν στις καφετέριες χωρίς καμία απόσταση και μάσκα.

Εγώ δε και ελάχιστοι άλλοι που προνοητικώς φορούσαμε μάσκα φαντάζαμε σαν περίεργα πλάσματα από ταινία επιστημονικής φαντασίας που έπεσαν κατά λάθος σε λαϊκή. Έπειτα από λίγες ημέρες, όταν η Κυβέρνηση παραζαλισμένη μας άλλαζε χρώμα στο Κιλκίς σε «κόκκινο» και την υπόλοιπη Ελλάδα σε «κίτρινο» προσθέτοντας και δύο νέες αποχρώσεις «γκρι», έγινε κατανοητό σ’ όλους ότι το μαγαζί βαρούσε διάλυση και φυσικά η επιδημία δεν ήταν fake news, αλλά εδώ και είχε βγει με τον Χάρο παγανιά.

Πλέον καταγράφουμε 3.000 κρούσματα την ημέρα, περίπου 50 νεκρούς και έπεται συνέχεια, όμως δεν μπορεί να μην διαπιστώσουμε κάποιες οδυνηρές αλήθειες για το ποιόν μας. Επί δεκαετίες με προεξάρχοντες τους πολιτικούς έχουμε αγιοποιήσει τον εκτσογλανισμό και κολοπαιδαρισμό της νεολαίας, καθώς δήθεν αυτή είναι η ελπίδα. Επιτέλους ας πάψουμε να γλύφουμε την σημαντική μερίδα των νέων, που μέσα στην επιβλητική αγραμματοσύνη τους, έχουν αναπτύξει και χαμηλότερα πλέον ένστικτα.

Γιατί αγαπητοί αναγνώστες δεν είναι το θέμα ότι τα «παιδιά», που αισίως μέχρι τα 30 ζουν με τον μπαμπά και την μαμά και δεν ξέρουν να κάνουν βραστό αυγό, δεν λαμβάνουν μέτρα επειδή έχουν παρασυρθεί από τις ψεκασμένες θεωρίες των social media.

Η αλήθεια, κατ’ εμέ, είναι ακόμα πιο ενοχλητική. Η προκλητική αδιαφορία τους κρύβει από κάτω μια αντικοινωνική συμφιλίωση με την ιδέα ότι και να κολλήσουν CoVid δεν πρόκειται να πεθάνουν κατά πάσα βεβαιότητα, ενώ αν κολλήσουν και πεθάνουν οι μεγάλοι δεν τρέχει και τίποτα, καθώς ο θάνατος σε τελική ανάλυση αφορά άλλους.

Πρώτο μέλημα είναι να μπορέσουν να βγουν έξω, να ξεσκάσουν, να πιούν κανά ποτάκι και βασικά να νιώσουν cool! Και έτσι για να τα λέμε ωμά χέστηκαν αν θα γίνουν και φονιάδες, έστω από ατύχημα που οι ίδιοι προκαλούν.

Αυτή την νεολαία γλύφουμε και παρακαλούμε να δείξει ευαισθησία και ευθύνη, οπότε καταλαβαίνετε αν ένα μεγάλο κομμάτι της είναι έτσι, τι μέλλον μας αναμένει. Όμως δεν τολμάει κανένας να μιλήσει για την αλήθεια αυτή, γιατί τότε θα έπρεπε να μιλούσαμε όταν έκαναν καταλήψεις τα προηγούμενα χρόνια απλώς γιατί πλησίαζαν οι γιορτές, όταν οι καθηγητές ήθελαν συνοδεία για να μην φάνε ξύλο σε Πανεπιστήμια και ΕΠΑΛ.

Ίσως τότε να μην θα είχαμε φθάσει εδώ, αλλά είμαστε μια κοινωνία που δεν κάνει αυτοκριτική, όπως αποδεικνύει η συλλογική σιωπή όταν πριν λίγα χρόνια περιμέναμε «σεισάχθειες», «λεφτόδεντρα» και είχαμε εφοδιασθεί με ψαλίδια για σκίζουμε μνημόνια.

Ταυτόχρονα με περισσή αφέλεια ετοιμάζουμε και επίσημα μια νέα γενιά με πιστοποιημένη αγραμματοσύνη, καθώς για δεύτερη χρονιά ουσιαστικά θα χαθεί το σχολικό έτος στα Δημοτικά. Και για αυτό η σε παραζάλη ευρισκόμενη Κυβέρνηση θα κάνει μόνο μέσω κρατικών καναλιών 2 ώρες εκπαιδευτική τηλεόραση, που δεν φθάνει ούτε για δείγμα.

Όμως κανείς δεν τολμάει να επιτάξει την μεσημεριανή ζώνη των ιδιωτικών καναλιών, ώστε στην συχνότητα του καθενός να προβάλλονται μαθήματα επί τριώρο μια τάξης, ώστε κάτι να διασωθεί. Όχι, εμάς μας ενδιαφέρει ο σχολιασμός της κακομοιριάς των παικτών του Big Brother και του GNTM και φυσικά οι διαφημισούλες των καναλιών, που κατά άλλα έχουν αφεντικά υπερπατριώτες, στα φθηνά και μεγάλα λόγια.

Τέλος θα ήθελα να διερωτηθώ απλώς, καθώς η συνωμοσιολογία και η ανοησία, με την οποία έχει ταυτισθεί, δεν μου ταιριάζει, τι συμβαίνει στην Κίνα των 10 και 15 κρουσμάτων ημερησίως, ενώ όλος ο υπόλοιπος πλανήτης διαλύεται από το δεύτερο κύμα του CoVid19?

Γιατί συμβαίνει αυτό το παράδοξο εκεί, καθώς η εξήγηση περί χρήσης μασκών, που κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ελαττώνει την μεταδοτικότητα κατά 30-40%, δεν μπορεί να εξηγήσει τόσα απλά την εξάλειψη της Πανδημίας.

Και εάν τα νούμερα είναι ψεύτικα, θα μπορούσαν να αποσιωπήσουν κάτι τόσο τεράστιο, όσο αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη και Αμερική? Και πως έχουν κατορθώσει τότε να λειτουργούν όλα τα εργοστάσια τους?

Και τέλος γιατί δεν μιλάει κανένας διεθνής σταθμός για αυτό το τόσο προφανές παράδοξο, που εάν είναι αληθινό, γιατί δεν το αντιγράφουμε? Πολύ θα ήθελα οι τόσοι λαλίστατοι ειδικοί υγείας να μας δώσουν τα φώτα τους επί των τόσο απλών ερωτημάτων.

Η πραγματικά νεκρική σιγή με βάζει σε σκέψεις, που αναγκαστικά θα κρατώ μόνο για τον εαυτό μου.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα