Χ.Χατζημλάδης: Διαγωνισμοί για σίτιση μεταναστών αγνοούν τις τοπικές επιχειρήσεις!

Πολιτική /

Την έντονη αντίδραση του προέδρου του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου (ΕΒΕ) Κιλκίς Χρήστου Χατζημλάδη προκάλεσε ο αποκλεισμός τοπικών επιχειρήσεων από τον διαγωνισμό παροχής υπηρεσιών σίτισης μεταναστών και προσφύγων, και μάλιστα με διαδικασία που παραπέμπει σαφώς σε σκοπιμότητες.

Συγκεκριμένα, ενώ η διενέργεια του εν λόγω διαγωνισμού είχε ορισθεί γιά την Παρασκευή 6.9.19, το τεύχος της προκήρθξης αυτού αναρτήθηκε στην «Διαύγεια» μόλις την Τρίτη 3.9.19 ενώ κοινοποιήθηκε στο ΕΒΕ Κιλκίς στις 8 και 28 το πρωί …της Πέμπτης 5.9.19.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο ήταν αντικειμενικώς αδύνατοννα οργανωθούν οι ενδιαφερόμενες τοπικές επιχειρήσεις, ώστε να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.

Το αξιοσημείωτο στην περίπτωση είναι ότι αυτή η ιστορία …επαναλαμβάνεται γιά άλλη μία φορά από τότε, που δημιουργήθηκαν κέντρα προσωρινής διαμονής μεταναστών και προσφύγων στον νομό, κάτι που κάνει το ποτήρι της οργής των τοπικών επιχειρηματιών υπηρεσιών σίτισης να ξεχειλίζει.

Δεδομένου δε, ότι οι όροι τέτοιων διαγωνισμών ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ήδη ο κλάδος διαμορφώνει αίτημα προς την κυβέρνηση να προβεί σε ανάλογες παραστάσεις προς τα αρμόδια κοινοτικά όργανα ώστε να «δοθεί τέλος σ’ αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση».

Είναι δε χαρακτηριστικό το ότι στο σχετικό έγγραφό του προς τον υπουργό εθνικής αμύνης Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον υφυπουργό ψηφιακής πολιτικής και βουλευτή Κιλκίς Γιώργο Γεωργαντά, τους λοιπούς βουλευτές Κιλκίς και τους εκπροσώπους της τοπικης διοίκησης, ο κ. Χατζημλάδης αφήνει σαφείς «αιχμές» γιά τον τρόπο διενέργειας τέτοιων διαγωνισμών, κάνοντας αναφορά σε «κάποιους που έχουν αποφασίσει να «ξεμπερδεύουν» με τις μικρές τοπικές επιχειρήσεις και να μοιράσουν την πίτα σε λίγους και εκλεκτούς»!
Ειδικότερα, στο έγγραφο-«διάβημα» ο κ. Χατζημλάδης αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα εθέλουμε να εκφράσουμε την απορία και παράλληλα την έντονη ενόχλησή μας για τον συνεχιζόμενο τρόπο διενέργειας των διαγωνισμών που αφορούν τη σίτιση των προσφύγων.

Τα τελευταία χρόνια πληθώρα δημοσιευμάτων έχουν αναδείξει το θέμα της διαχείρισης των κονδυλίων σίτισης των προσφύγων και μεταναστών στα διάφορα κέντρα, δίνοντας μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση στα παράπονα των τοπικών φορέων και κατοίκων, για τον αποκλεισμό των τοπικών επιχειρήσεων στη πράξη, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες κορυφαίων πολιτικών στελεχών. Ήταν φανερό όπως επισημαίνουν γνώστες της αγοράς, ότι κάποιοι είχαν αποφασίσει να ξεμπερδεύουν με τις μικρές τοπικές επιχειρήσεις και «να μοιράσουν την πίτα σε λίγους και εκλεκτούς».

Κύριε Υπουργέ,

Παραλάβαμε σήμερα το τεύχος του διαγωνισμού που αποτελείται από 139 σελίδες, του διαγωνισμού με τίτλο «Σύναψη σύμβασης, Υπηρεσιών Παρασκευής Γευμάτων για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες της Ανοιχτής Δομής Προσωρινής Φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα Ν. Κιλκίς, ….. », ο οποίος αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 03.09.2019 και κοινοποιήθηκε στον Φορέα μας 05.09.2019, στις 08:28, με ημερομηνία διενέργειας 06.09.2019 και ώρα 10:00.

Είναι πρακτικά αδύνατο όπως αντιλαμβάνεστε οι επιχειρήσεις της περιοχής στον ελάχιστο χρόνο που τους απομένει να προετοιμαστούν για να συμμετάσχουν στον εν λόγω διαγωνισμό.

Στην εκδήλωση λοιπόν στοιχειώδους σεβασμού προς την νομιμότητα, τη διαφάνεια και το κοινό αίσθημα, σας καλούμε να προχωρήσετε άμεσα στη θέσπιση όρων και κριτηρίων που «θα επιτρέπουν την επιλογή και τοπικών προμηθευτών» ως αντισταθμιστικά οφέλη της επιχείρησης εξυγίανσης από το υπαρκτό πρόβλημα των προσφύγων και μεταναστών».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Τόσο… «δημοκρατικά»!

«Δεν μου άρεσε αυτό που ανήρτησε για το Μεταναστευτικό, και αν δεν το αφαιρέσεις θα σε παύσω από υπεύθυνο Προσφυγικού […]