Την σπουδαία πνευματική προσφορά του στην Αξιούπολη συνεχίζει το ζεύγος Δημητρίου και Άννας Οικονόμου

Πολιτισμός /

Δεκατρία χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας συμπλήρωσε φέτος η δημοτική βιβλιοθήκη «Δημήτριος Οικονόμου».

Μία «κυψέλη» πολιτισμού και μόρφωσης που από το 2006 προσφέρει καθημερινά προσφέρει την γνώση και την καλλιέργεια της ψυχής μέσα από το βιβλίο.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε την απονομή των βραβείων «Άννα Οικονόμου» στους βιβλιόφιλους. Τα παιδιά που δανείστηκαν τα περισσότερα βιβλία για το έτος 2019 είναι :

-Φένια Ναλμπάντη του 2ου δημοτικού σχολείου Αξιούπολης (ποδήλατο + βιβλίο)

-Άννα Κουσιδώνη του 2ου δημοτικού σχολείου Αξιούπολης (ποδήλατο + βιβλίο)

-Άννα Παπουλίδου του 1ου δημοτικού σχολείου Αξιούπολης (ποδήλατο+βιβλίο)

Από τους ενηλίκους είναι η Σοφία Τεπερίδου από την Τούμπα η οποία θα πάρει τέσσερα βιβλία της αρεσκείας της. Επίσης πέντε βιβλία καινούργια χορηγεί ο κ. Οικονόμου στη βιβλιοθήκη.

Από του χρόνου τα βραβεία των παιδιών και του ενηλίκου θα είναι τέσσερα βιβλία της επιλογής τους.
Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

«….Ο αριθμός των βιβλίων σήμερα ανέρχεται στα 11480. Υπάρχουν επίσης 582 cd και dvd και αρχείο τοπικών εφημερίδων του νομού και περιοδικά όπως το Ελληνικό Πανόραμα το National Ο κόσμος της Ελληνίδος κ. α. Δανεισμοί μέσα στο έτος 3860 αντίτυπα εγγεγραμμένοι χρήστες 1500.

Στη διάρκεια της χρονιάς έχουν γίνει επισκέψεις από τα δύο δημοτικά και νηπιαγωγεία της Αξιούπολης καθώς και από το γυμνάσιο και το λύκειο της Αξιούπολης. Έχουν πραγματοποιηθεί βιβλιοπαρουσιάσεις , χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για τα παιδιά και χριστουγεννιάτικο παζάρι.

Συνεχίζεται για 6η χρονιά η λέσχη ανάγνωσης «Υπατία» 1 φορά το μήνα στο αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης. Στη διάρκεια της χρονιάς έχουν γίνει σεμινάρια δημιουργικής γραφής και ψυχολογίας και εισηγήσεις σε διάφορα θέματα από το Λαϊκό πανεπιστήμιο Παιονίας.

Ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά την πρόεδρο του Λαϊκού πανεπιστήμιου Παιονίας Ελένη Γρομπανοπούλου για την ανιδιοτελή δράση της, την προσφορά και τη συμπαράσταση στη βιβλιοθήκη και για την άψογη συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια που είναι δίπλα μας αρωγός σε όλα. Ακόμη την Μάνια Παναγιωτίδου για το εθελοντικό της έργο στο απογευματινό ωράριο της βιβλιοθήκης».

«Ανοδική πορεία»
Η τελετή απονομής των βραβείων «Άννα Οικονόμου» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25.8.19.
Στον χαιρετισμό του ο ιδρυτής και «στυλοβάτης» της βιβλιοθήκης Δημήτριος Οικονόμου είπε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
– «…. Με την ανακοίνωση των πεΜε την ανακοίνωση των πραγμένων αυτού του έτους και τις αναφορές στα πεπραγμένα των προηγούμενων ετών, φαίνεται ολοκάθαρα η ανοδική πορεία της λειτουργίας της βιβλιοθήκης.
– Αυτή τη χρονιά η βιβλιοθήκη συμπληρώνει δεκαπέντε χρόνια από την παράδοση της, από εμάς, στον δήμο Αξιούπολης στις 29 Οκτωβρίου 2004.
– Τα εγκαίνια της λειτουργίας, μετά από τον διορισμό της βιβλιοθηκονόμου Ειρήνης Παρασκευαϊδου, τελέστηκαν πριν δεκατρία χρόνια, στις 21 Αυγούστου 2006.
– Τα βραβεία «Άννα Οικονόμου» άρχισαν την ίδια ημέρα.
– Κάνοντας αυτόν τον σύντομο απολογισμό θέλουμε για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσουμε τον τότε δήμαρχο Γιάννη Πολυχρονίδη για την συνεργασία του, που αφορούσε στις διαδικασίες της αποδοχής και των όρων της δωρεάς μας.
– Επίσης ευχαριστούμε όλους τους δήμαρχους αρχικώς του δήμου Αξιούπολης αρχικά, καθώς και του δήμου Παιονίας στην συνέχεια, για την όποια βοήθεια προσέφεραν στην βιβλιοθήκη, στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους. Την Σόνια Συμαιωνίδου, τον Θανάση Λαπόρδα και τον Χρήστο Γκουντενούδη.
– Στον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Κώστα Σιωνίδη του ευχόμαστε δύναμη, υγεία και επιτυχία στο έργο του Δήμου που σε λίγες ημέρες θα αναλάβει….

«Πνοή ελπίδας»
Η βιβλιοθήκη στα δεκατέσσερα συνεχή αυτά χρόνια, ο φωτεινός αυτός φάρος, κύτταρο γνώσης, μόρφωσης, παιδείας και πολιτισμού, αποδίδει καθημερινά τους πνευματικούς της καρπούς, μέσα από το βιβλίο, σε πολίτες του δήμου κάθε ηλικίας και φύλου.
Προσφέρει πνοή αισιοδοξίας και ελπίδας για καλύτερο μέλλον. Το βιβλίο πάντοτε θα υπάρχει διότι ο άνθρωπος ποτέ δεν θα παύσει να γράφει και να διαβάζει.
Η βιβλιοθήκη που αγαπάτε, η δική σας Βιβλιοθήκη, είναι μικρή αλλά σοβαρή κληρονομιά για τα παιδιά μας. Έχει ζωή, έχει προοπτική, θα μείνει ζωντανή για πάντα.
Σας ευχαριστούμε που μας ανταποδίδετε την αγάπη σας!

Αγαπητά μας παιδιά, νέοι της Πατρίδας,
Η παιδική ηλικία που διανύετε είναι η σπουδαιότερη περίοδος του ανθρώπου, κτίζετε τις βάσεις της μελλοντικής σας εξέλιξης.
Από την μελέτη της μακραίωνης Ιστορίας του Γένους μας, θα βρείτε το δικό σας στίγμα, αυτό που ίσως δεν ξέρετε, αυτό που είστε. Δηλαδή πρέπει να γνωρίζουμε από πού ερχόμαστε, για να γνωρίζουμε που πάμε.
Αναζητώντας τις «ρίζες» μας θα νοιώσετε υπερηφάνεια για την πολύτιμη κληρονομιά των προγόνων μας, που αποτελεί το θεμέλιο του διαχρονικού μας πολιτισμού, αρχαίου, βυζαντινού και σύγχρονου)
Είναι ο μόνος δρόμος για να βρείτε την εθνική σας ταυτότητα…

«Οκτώ χρηματική βραβεία»
….Απόψε η Άννα και εγώ με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνουμε ένα διετές πρόγραμμα του 2020, 2021 που αφορά στην χορήγηση οκτώ χρηματικών βραβείων «Δημήτριος & Άννα Οικονόμου» σε ισάριθμους μαθητές και μαθήτριες των δύο Λυκείων και του Γυμνασίου της Αξιούπολης.
Κίνητρο μας η μελέτη και η ευρύτερη γνώση της νεώτερης Ιστορίας της Ελλάδας, με χρονικό ορίζοντα την Επανάσταση του 1821 μέχρι την Μικρασιατική Καταστροφή και την Συνθήκη της Λωζάννης το 1923. Επίσης η γνώση των ποιητικών έργων σύγχρονων μεγάλων ποιητών, μνημεία πνευματικής κληρονομιάς των νέων.

Το διετές πρόγραμμα
Σας αναφέρω πιο κάτω τη διαδικασία διεξαγωγής και εφαρμογής του διετούς προγράμματος:

-Προκήρυξη τεσσάρων γραπτών διαγωνισμών για εθελούσια συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών της πόλης μας σε γραπτές εξετάσεις στα θέματα που ανακοινώνουμε στο πρόγραμμα, παρουσία επιτροπής.

-Βαθμολόγηση των γραπτών θεμάτων και ανάδειξη των δύο πρώτων θα γίνει από την επιτροπή. Για την ανεπηρέαστη βαθμολόγηση των γραπτών το όνομα κάθε μαθητή θα είναι καλυμμένο.

-Τα θέματα των δύο γραπτών διαγωνισμών έτους 2020 είναι :
– Οι μαθητές και οι μαθήτριες των δύο Λυκείων θα διαγωνιστούν στο θέμα:
«Η ζωή και το έργο του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια και του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου, καθώς και τις συνέπειες της πορείας του Έθνους μετά τον θάνατο τους».
– Οι μαθητές του γυμνασίου θα διαγωνιστούν στο θέμα:
«Η ζωή και τα ποιητικά έργα των τριών σύγχρονων μεγάλων ποιητών
➢ Διονυσίου Σολωμού (Εθνικού Ποιητή)
➢ Κωστή Παλαμά
➢ Γιάννη Ρίτσου

-Τα θέματα των δύο γραπτών διαγωνισμών έτους 2021 είναι :
Οι μαθητές και οι μαθήτριες των δυο λυκείων στο θέμα:
Η ζωή και τα ποιητικά έργα, παγκόσμιας ακτινοβολίας, των τριών σύγχρονων μεγάλων ποιητών:
• Κωνσταντίνου Καβάφη
• Γεωργίου Σεφέρη (νομπελίστα)
• Οδυσσέα Ελύτη (νομπελίστα)
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του γυμνασίου στο θέμα:
Η ζωή των Αγωνιστών, Μαρτύρων του Γένους, για την ελευθερία του Έθνους, προ και μετά την Επανάσταση του 1821.
• Αγίου Κοσμά του Αιτωλού (Πατροκοσμά)
• Ρήγα Φερραίου (Βελεστινλή)
• Αλεξάνδρου Υψηλάντη
• Φιλική Εταιρεία (Αθαν. Τσακάλωφ, Εμμ. Ξάνθου & Νικ. Σκουφά)

Χρηματικά Βραβεία

Στους δύο πρώτους της βαθμολογικής σειράς των δυο διαγωνισμών κάθε χρόνο, θα χορηγείται στον κάθε μαθητή ή μαθήτρια χρηματικό βραβείο των 300€ και ένα βιβλίο της προτίμησης τους.

-Τελετή απονομής βραβείων

Η τελετή της απονομής των χρηματικών βραβείων «Δημήτριος & Άννα Οικονόμου» στους τέσσερις πρώτους μαθητές ή μαθήτριες των δυο γραπτών διαγωνισμών, θα γίνεται κάθε χρόνο την ημέρα της επετείου της Απελευθέρωσης της πόλης μας από το Ελληνικό Στρατό, στις 23 Οκτωβρίου 1912.

-Τα γραπτά θέματα των οκτώ βραβευθέντων και όλων των συμμετεχόντων θα παραδοθούν από την επιτροπή στη Βιβλιοθήκη. Αντίγραφα θα κρατηθούν και από τον Σύλλογο Γραμμάτων και Τεχνών.

-Ο σύλλογος Γραμμάτων και Τεχνών της πόλης μας με απόφαση του θα αναλάβει την συγκρότηση Επιτροπής και την διοργάνωση της διεξαγωγής και εκτέλεσης του διετούς προγράμματος. Κάθε μικρή αλλαγή ή προσθήκη θα γίνεται μεταξύ μας.

Η Άννα και εγώ ευχαριστούμε θερμά την πρόεδρο και τα μέλη του συλλόγου για την υποστήριξη και βοήθεια της διεξαγωγής των διαγωνισμών και ελπίζουμε να έχουμε μια μεγάλη συμμετοχή των μαθητών της πόλης μας…».

Περισσότερα

Ηθογραφική κωμωδία του Δ.Νικοπολιτίδη ανεβάζει στις 9 Δεκεμβρίου στο Κιλκίς η θεατρική ομάδα των «Αργοναυτών»

Την ηθογραφική κωμωδία του…αειθαλούς συμπολίτη εκπαιδευτικού, λαογράφου και συγγραφέα Δημήτρη Νικοπολιτίδη «Χωρίς εσέν κι γίνουμαι, χωρίς εσέν κ’εφτάγω» «ανεβάζει» η […]

Δείτε ακόμα