Ποιητική συλλογή της Ε.Φρεγγίδου παρουσιάζεται από την «Τέχνη»

Πολιτισμός /

Εκδήλωση παρουσίασης της νέας ποιητικής συλλογής της Ελλης Φρεγγίδου με τίτλο «Παύση τετάρτου» διοργανώνει η «Τέχνη».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8.5.19 στην αίθουσα «Μανόλης Ανδρόνικος» του συλλόγου (25ης Μαρτίου 20), με ώρα έναρξης 7 το βράδυ.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«…Γιά την συλλογή θα μιλήσουν η διακεκριμένη ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια και επόπτρια Γκεσταλτ Κάτια Χατζηλάκου, M.Sc., ο εκπαιδευτικός, συγγραφέας και μέλος του ΔΣ της «Τέχνης» Θεόδωρος Γιαννακός, καθώς και η ίδια η ποιήτρια.

Η συλλογή “Παύση τετάρτου” της Έλλης είχε κατακτήσει το Α’ βραβείο του πανελλήνιου ποιητικού διαγωνισμού “Κούρος Ευρωπού” το 2016. Πρόκειται για ένα έργο μεστό και ανεπιτήδευτο, με πλείστες υπαρξιακές αναζητήσεις. Σύμφωνα με τον γνωστό κριτικό τέχνης Δ. Χλωπτσιούδη, “Η ποίηση της Φρεγγίδου δεν αναπαριστά τη ζωή· τη γλυκαίνει και την ενσωματώνει στη στιχουργική της. Η γλώσσα της αποαυτοματοποιεί τον καθημερινό λόγο…” (tovivlio.net, 2019).

Ποιά είναι
Η Έλλη Φρεγγίδου γεννήθηκε, μεγάλωσε, ζει και εργάζεται στην πόλη του Κιλκίς. Έχει σπουδάσει ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και στη Μεγάλη Βρετανία. Η αγάπη της για την τέχνη και την ποίηση ξεκινά από τα εφηβικά της χρόνια. Η πρώτη της εκδοτική προσπάθεια γίνεται με την ποιητική συλλογή «Από στέγη σε στέγη» το 2010. Το ποιητικό της ταλέντο διακρίνει ο ιστορικός εκδοτικός οίκος «Κέδρος» και εκδίδει με τη στήριξή του τη συλλογή «Δικαίωμα Φωτός» (2015). Το αναγνωστικό κοινό ανταποκρίθηκε με θερμή σε αυτό το εγχείρημα, γεγονός που την οδήγησε στην έκδοση της ποιητικής συλλογής με τίτλο «Παύση τετάρτου» (2018) και πάλι υπό τη σκέπη των εκδόσεων Κέδρος.
Η Έλλη Φρεγγίδου έχει λάβει βραβεία και διακρίσεις σε πλείστους διαγωνισμούς στην Ελλάδα και στην Κύπρο, με κορυφαία το α’ βραβείο στον 21ο πανελλήνιο ποιητικό διαγωνισμό «Κούρος Ευρωπού» της ΤΕΧΝΗΣ. Μάλιστα, το γεγονός αυτό είχε έναν ιδιαίτερο συμβολισμό και για την ίδια την ΤΕΧΝΗ, μιας και το α’ βραβείο απονεμήθηκε για πρώτη φορά σε δημιουργό που γεννήθηκε και κατοικούσε στη γενέτειρα του διαγωνισμού, το Κιλκις.

Έχει τιμηθεί, επίσης, με α’ βραβείο στον ποιητικό διαγωνισμό «Καισάριος Δαπόντες» στη Σκόπελο (2013) και με έπαινο το 2014 στον 29ο πανελλήνιο ποιητικό διαγωνισμό «Δελφικοί Αγώνες Ποίησης» της πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (ΠΕΛ), ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε 400 περίπου συμμετοχές.

Τα τελευταία τρία χρόνια είναι μέλος της κριτικής επιτροπής του Ποιητικού Διαγωνισμού «Κούρος Ευρωπού» της «Τέχνης».

Η Έλλη αγαπά την πόλη της, το Κιλκίς, έχοντας επιλέξει να ζήσει και να εργαστεί εδώ. Όνειρό της να γράψει μια ποιητική συλλογή αφιερωμένη στον τόπο της. Άλλωστε, όπως η ίδια δηλώνει κάθε φορά που της απονέμεται ένα βραβείο σε ποιητικό διαγωνισμό μιας πόλης, η μεγάλη της χαρά είναι που στην προσφώνηση του ονόματός της ακολουθεί η φράση «…από το Κιλκίς».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα