«Βίρα τις άγκυρες» για την Δ1 του 5ου δημοτικού σχολείου Κιλκίς

Εκπαίδευση /

Για δεύτερη συνεχή χρονιά το Πλωτό Μουσείο ΝΕΡΑΪΔΑ «ταξιδεύει» στα δημοτικά σχολεία όλης της χώρας και φέρνει τους μαθητές και τις μαθήτριες σε δημιουργική επαφή με πτυχές της ελληνικής ναυτιλίας και ακτοπλοΐας του 20ού αιώνα. Στόχος των φετινών δράσεων είναι να ψυχαγωγήσουν τους μαθητές στο ασφαλές περιβάλλον της τάξης και να συνθέσουν ένα δημιουργικό τρόπο ενημέρωσης και εξερεύνησης του καραβιού, έστω και εξ αποστάσεως. Το επόμενο βήμα είναι η επίσκεψη στο μουσείο!

Το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα ανήκει στο Μη Κερδοσκοπικό Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου «Πλωτό Μουσείο Νεράιδα». Χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013 με την εγγραφή του πλοίου στο ελληνικό νηολόγιο.

Κατασκευάστηκε πριν από 80 περίπου χρόνια στην Ιταλία. Στην πρώτη του μορφή ήταν μαύρο και ονομάστηκε Λαουράνα. Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου το πλοίο επιστρατεύτηκε για τις ανάγκες της χώρας. Ο ιταλικός στρατός το μετέτρεψε σε πλοίο διασωστικό, ήταν ένα ασθενοφόρο της θάλασσας.

Μετά τον πόλεμο συνέχισε τα ταξίδια του σαν επιβατηγό και πάλι, ώσπου το αγόρασε ο Έλληνας εφοπλιστής Γιάννης Λάτσης και το ανακαίνισε ολοκληρωτικά. Στο παρθενικό του ταξίδι, ο καραβοκύρης Γ. Λάτσης ζήτησε από τους προσκεκλημένους επιβάτες να δώσουν ένα νέο όνομα στο πλοίο, γράφοντάς το σε ένα χαρτί. Στην μυστική ψηφοφορία που ακολούθησε επικράτησε το όνομα ΝΕΡΑΪΔΑ, το οποίο μάλιστα είχε προτείνει ο Νικόλαος Πλαστήρας.

Ταξίδεψε στα κοντινά λιμάνια του Αργοσαρωνικού για αρκετά χρόνια, μέχρι που έφτασε πια 35 χρονών και έπρεπε πια να αποσυρθεί. Ο πλοιοκτήτης δεν ήθελε να το κάνει παλιοσίδερα. Το ανακαίνισε λοιπόν για άλλη μια φορά, για να γίνει τώρα ένα πλωτό μουσείο, που λέει την ιστορία του στους επισκέπτες, παίρνοντάς τους ακόμη και για μια σύντομη βόλτα στον Αργοσαρωνικό..

Τα παιδιά της Δ1 εργάστηκαν με το εκπαιδευτικό υλικό που μας διέθεσε το μουσείο, με τίτλο ΒΙΡΑ ΤΙΣ ΑΓΚΥΡΕΣ και πήραν μέρος στην διαδικτυακή ξενάγηση με την υπεύθυνη μουσειοπαιδαγωγικής του Νεράιδα, σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικούς Νατάσα Λαζίδου και Αφροδίτη Ντίνου, που ανέλαβαν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν ζωντανά τα μέρη του πλοίου το οποίο είχαν μελετήσει, τους ναυτικούς στις καθημερινές τους εργασίες και είχαν μια σύντομη συνομιλία με τον καπετάνιο. Ήταν μια πολύ διαφορετική, πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία, που ενεργοποίησε τα παιδιά να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους και να αποκομίσουν πολλές νέες γνώσεις, για ένα θέμα έξω από τα συνηθισμένα. Πραγματικά το απόλαυσαν και ονειρεύονται να το δουν και από κοντά και να ταξιδέψουν με αυτό…

Περισσότερα

Σεμινάριο επαγγελματικού προσανατολισμού διοργανώνει ο σύλλογος εκπαιδευτικών φροντιστών Κιλκίς και Πέλλας

Από τον σύλλογο εκπαιδευτικών φροντιστών Κιλκίς και Πέλλας εκδόθηκε το ακόλουθο ενημερωτικό δελτίο: «Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Κιλκίς και Πέλλας, […]

Δείτε ακόμα

Έκαναν …τα σαράντα

Τα σαράντα της νέας νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ πρόλαβαν και έκαναν, χωρίς όμως να γνωρίζουν ότι ο πρώτος σε ψήφους […]