Οι ενδυματολογικές προτάσεις «Μικρές Ιστορίες Επανάστασης» στην Αυστροελληνική καπναποθήκη Κιλκίς

Ειδήσεις Βίντεο /

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση με φρέσκια νεανική ματιά και σύγχρονη ενδυματολογική άποψη άνοιξε τις πύλες της, την Τρίτη 7 Ιουνίου 2022 στις 6 το απόγευμα  στην Αυστροελληνική Καπναποθήκη ο δήμος Κιλκίς.

Πρόκειται για τις «Μικρές Ιστορίες Επανάστασης», την ενδυματολογική πρόταση που δημιούργησαν οι φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης της Σχολής Επιστημών του ΔΙΠΑΕ Κιλκίς, έχοντας ως πηγή έμπνευσης τον επαναστατικό αγώνα του ‘21, γεγονότα και πρόσωπα, όπως αποδόθηκαν στις γραπτές μαρτυρίες της εποχής αλλά και στις σύγχρονες ή και μεταγενέστερες εικαστικές δημιουργίες.

Τα ενδύματα κατασκευάστηκαν στα εργαστήρια του Τμήματος Δημιουργικού Σχεδιασμού στο πλαίσιο του σεμιναρίου «Δημιουργία ενδύματος και portfolio» υπό την καθοδήγηση και διδασκαλία της Βενετίας Κουτσού (ιδέα υλοποίηση) της Ελιάνας Δημητρακοπούλου (δημιουργία portfolio) και Αιμιλίας Σταλίκα (επιμέλεια κατασκευής).

Στην έκθεση παρουσιάζονται τα ενδύματα που δημιούργησαν οι Γεωργία Παχυγιαννάκη, Έλενα Τσαλικίδου, Ελένη Μαϊκάντη – Παλαιοχωρίτη, Ηρώ Κεμεντζεσίδου, Θανάσης Βασιλειάδης, Ιωάννα Σκουρλέτου, Κατερίνα Δημητρακοπούλου, Κώστας Λυκούδης, Μαρία Καπουράνη, Σταυρούλα Τσεντίδου ενώ την επιμέλειά της έχουν οι διδάσκοντες στο Τμήμα Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης Νίκος Μυκωνιάτης, Βενετία Κουτσού και Ελευθερία Στόικου.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και τα στάδια κατασκευής των ενδυμάτων μέσα από την ηλεκτρονική παρουσίαση των portfolio των δημιουργών τους αλλά και να κατανοήσουν τις σχεδιαστικές επιλογές τους μέσα από την παρακολούθηση σχετικού οπτικοακουστικού υλικού.

Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους 18Χ21 cm της Σοφίας Βαφειάδου (παραγωγή Βουλή TV 2021) που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του διαπανεπιστημιακού προγράμματος ‘’Διάπλασις’’ του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ‘’Οι Μικρές Ιστορίες είχαν παρουσιαστεί για πρώτη φορά το Μάιο του 2021 σε διαδικτυακή εκδήλωση του δήμου Κιλκίς για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, συνυφασμένη με ομιλία για τη γυναίκα της Επανάστασης από την ιστορικό Βασιλική Λάζου, με εντυπωσιακά σχόλια για την πρωτοποριακή ιδέα.

Η περιοδική έκθεση είναι ενταγμένη στον εορτασμό των φετινών Ελευθερίων του δήμου Κιλκίς.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 9 το πρωί εώς τις 1 το μεσημέρι και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 6 με 8 το βράδυ, μέχρι την Παρασκευή 24 Ιουνίου.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα