Το Βασιλίτσι Μεσσηνίας ήλθε στην Βασιλίτσα του Κιλκίς

Κοινωνία /

Το Καλοκαίρι του 1984 πολυμελής αντιπροσωπεία Ποντοηρακλειωτών επισκέφθηκε το παράλιο χωριό Βασιλίτσι στον νομό Μεσσηνίας, σε μια συμβολική κίνηση απόδοσης τιμής στον τόπο, ο οποίος πρώτος υποδέχθηκε τους πρόσφυγες προγόνους τους το 1922, πριν μετακινηθούν δύο χρόνια αργότερα στην Βόρειο Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Καλαμαριά και στην σημερινή Ποντοηράκλεια που γιά τον προαναφερθέντα λόγο της δόθηκε και το προσωνύμιο Βασιλίτσι.

Την σχετική πρωτοβουλία είχαν αναλάβει εκείνη την εποχή ο γνωστός Ποντοηρακλειώτης αγροτοσυνδικαλιστής και πολιτευτής Γιώργος Φρονιμόπουλος και ο συνδεόμενος με άρρηκτους δεσμούς με την Ποντοηράκλεια αείμνηστος ιδρυτής του δημοσιογραφικού συγκροτήματος του «Μαχητή» Σταύρος Ορφανίδης.

Μάλιστα, ο «Μαχητής» είχε κάνει τότε εκτενέστατη αναφορά στο συγκεκριμένο γεγονός, με το οποίο σφυρηλατήθηκαν ισχυροί δεσμοί μεταξύ Ποντοηράκλειας ή Βασιλίτσης Κιλκίς και Βασιλιτσίου Μεσσηνίας.

Εκτοτε, πραγματοποιήθηκαν κατά καιρούς αρκετές επισκέψεις χωριανών από και προς τις δύο πλευρές.

Το Σάββατο 25.6.16 η Ποντοηράκλεια ή Βασιλίτσα (υπο)δέχθηκε με πολλή αγάπη αλλά και ενθουσιασμό 35μελή αντιπροσωπεία του πολιτιστικού συλλόγου Βασιλιτσίου «Φανερωμένη», στην πρώτη πανηγυρική ομαδική ανταπόδωση της επίσκεψης της ποντοηρακλειώτικης αντιπροσωπείας του 1984 στο Βασιλίτσι.

Το ακριτικό χωριό υποδέχθηκε την αποστολή κατ’ αρχάς στο νεόδμητο πνευματικό κέντρο-«στολίδι» «Κιβωτός» του ποντιακού πολιτιστικού συλλόγου Ποντοηράκλειας «Διγενής Ακρίτας» του φορέα που είχε την διοργωντική μέριμνα της υποδοχής.

Ακολούθησε το επίσημο καλωσόρισμα στην κεντρική πλατεία του χωριού με τους επικεφαλής των δύο συλλόγων Παναγιώτη Λυμπέρη της «Φανερωμένης» και Ιορδάνη Φρονιμόπουλο του «Διγενούς Ακρίτα» να φορτίζουν συναισθηματικώς την ατμόσφαιρα, με τις εμπνευσμένες προσφωνήσεις- χαιρετισμούς τους.

«Καλώς ήρθατε στο χωριό σας, στην Μακεδονία» τόνισε χαρακτηριστικώς ο κ. Φρονιμόπουλος αναδεικνύοντας έτσι την στενή και άρρηκτη σχέση μεταξύ των δύο χωριών.

Πλην των προαναφερθέντων απηύθυνε χαιρετισμό και το μέλος της αποστολής του Βασιλιτσίου Βασίλειος Γούλας, επίτιμος διευθυντής ΓΛΚ, με αναφορές που αποδίδουν στο έπακρο το πνεύμα και το κλίμα που χαρακτηρίζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο οικισμών:

ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ ΠΟΝΤΟΗΡΑΚΛΕΙΑ«Ερχόμαστε από μακριά για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους προγόνους σας. Στους προγόνους σας που υπήρξαν θύματα μιάς απάνθρωπης γενοκτονίας. Ιδιαίτερα όμως στους προγόνους σας που πριν 100 περίπου χρόνια, ξεριζωμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες και κυνηγημένοι από τον βάρβαρο εχθρό, βρήκαν ανοικτή αγκαλιά στους δικούς μας προγόνους. Σ’ αυτούς που σαν κυνηγημένα πουλιά ήρθαν να χτίσουν εδώ την φωλιά τους με πόνο και με δάκρυ. Στα χώματα τούτα που ζείτε σήμερα εσείς και του τώρα μας βλέπουν από ψηλά και χαίρεται η ψυχή τους γιά το αποψινό μας αντάμωμα.

Μαζί μας την ώρα αυτή είναι και οι δικοί μας πρόγονοι. Μας βλέπουν κι αυτοί από ψηλά και χαίρεται κι αυτών η ψυχή. Για όλους αυτούς, τους δικούς σας και τους δικούς μας προγόνους, που οι ψυχές του αντάμωσαν απόψε, όπως ανταμώσαμε και εμείς, παρακαλώ να τηρήσουμε όλοι ενός λεπτού σιγή, με την ευχή να μην ξαναζήσει η πατρίδα μας παρόμοιες καταστάσεις.

Ερχόμαστε, ακόμα, από την άλλη άκρη της Ελλάδας και για έναν άλλο σκοπό. Για να γνωρίσουμε από κοντά και να τιμήσουμε εσάς. Εσάς, την νέα γενιά του Ποντιακού Ελληνισμού…».

Η συνέχεια δόθηκε το βράδυ στον ίδιο χώρο, όπου τους φιλοξενούμενους υποδέχθηκε …ολη η Ποντοηράκλεια, με τους κατοίκους της να τον κατακλύζουν και να δημιουργούν ζεστή και εγκάρδια ατμόσφαιρα, στην οποία προσέδιδαν ξεχωριστό τόνο οι ποντιακές λύρες του Παναγιώτη Χαρτοματσίδη και της Ουρανίας Γεωργιάδου και το νταούλι της Μελίνας Μαυρίδου.

Κάποια στιγμή πραγματοποιήθκε ανταλλαγή λαβάρων και αναμνηστικών δώρων, ενώ την «παράσταση έκλεψε» χορευτικό συγκρότημα της «Φανερωμένης» που ενθουσίασε τους Ποντοηρακλειώτες και προκάλεσε το ζεστό παρατεταμένο χειροκρότημά τους.
ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ ΠΟΝΤΟΗΡΑΚΛΕΙΑ
Ακολούθως σύσσωμο το πλήθος μετέβη στο προαύλιο της «Κιβωτού» όπου ακολούθησε ένα γνήσιο ποντιακό …«μουχαμπέτ» με πολύ κέφι, χορό …κρασοκατάνυξη και απολαυση παραδοσιακών ποντιακών εδεσμάτων, σε άλλη μία έμπρακτη κατάδειξη της παραδοσιακής ποντιακής φιλοξενίας, που …«σκλάβωσε» τους Βασιλιτσιώτες.

Το γλέντι, απετέλεσε ουσιαστικώς την «συνυπογραφή» της ανανέωσης μιάς άρρηκτης σχέσης αμοιβαίας φιλίας και εκτίμησης και μαζί της υπόσχεσης γιά συνέχιση τέτοιων αμοιβαίων επισκέψεων κατά συχνότερα διαστήματα στο μέλλον.

Ο ποντιακός σύλλογος Ποντοηράκλειας «Διγενής Ακρίτας» εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ευχαριστεί τον αντίστοιχο του Βασιλιτσίου «Φανερωμένη» και όλα τα μέλη του, που έλαβαν μέρος στην εκδρομή.

Επίσης τον δήμο Κιλκίς, την τοπική κοινότητα Ποντοηράκλειας, την ενορία Προφήτη Ηλία Ποντοηράκλειας, τους κατοίκους του χωριού και όλους όσους συνέβαλαν στην εξαιρετική επιτυχία αυτής της ξεχωριστής συνάντησης.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα