Περί μυστικών υπηρεσιών: Χαρακτηριστικά, «εικόνες», τρόποι λειτουργίας, συγκρίσεις

Αρθρογραφία /

Γράφει ο Βασίλης Σιδηρόπουλος*

Έχοντας συνεργασθεί για πάρα πολλά χρόνια με εξέχουσες, σημαίνουσες, σπάνιες και διάσημες προσωπικότητες της πολιτικής, της δικηγορίας, της δημοσιογραφίας, του θεάματος και, κατά συνέπειαν, των υπηρεσιών πληροφοριών, τα ονόματα των οποίων δέν αναφέρω για ευνόητους, προσωπικούς λόγους, έχω τη δυνατότητα και την πείρα να εξαγάγω χρήσιμα συμπεράσματα και εμπεριστατωμένα πορίσματα, γιά τις υπηρεσίες πληροφοριών όμορων κρατών, καθώς και των «μεγάλων δυνάμεων». Το προσωπικό χειρόγραφο αρχείο μου είναι 5.500 σελίδων. Τα συμπεράσματα, εκτός από χρήσιμα, είναι και ασφαλή, χωρίς ίχνος εμπάθειας και συμπάθειας, τοποθέτησης και επανατοποθέτησης.

Ξεκινώντας από τις αλβανικές μυστικές υπηρεσίες, τις θεωρώ καλές, όχι όμως αρκετά καλές ούτε πολύ καλές. Τις θεωρώ καλές, διότι έχουν μία πονηριά, η οποία τους ανεβάζει επίπεδο και τους βοηθεί. Πέραν τούτου, όμως, έχουν εμφανώς μέσα τους υπολείμματα σοβιετικής προέλευσης, από την περίοδο του «Ψυχρού Πολέμου», που πολύ θα ήθελαν να ακολουθούν, αλλά δεν ακολουθούν γιά καθαρά θρησκευτικούς λόγους. Διακρίνονται από ωμότητα, η οποία, πράγματι, χαρακτήριζε τον καιρό του Ψυχρού Πολέμου τους Σοβιετικούς. Στην ωμότητα αυτή έρχονται να προστεθούν με εμφαντικό τρόπο, η τυφλή εμπάθεια, το τοξικό μίσος, η ζήλεια, ο φθόνος απέναντι σε καθετί ελληνικό και στον «ελληνικό τρόπο», κάτι που αυτομάτως υποβαθμίζει ή εξαλείφει εντελώς τις οργανωμένες και καλές προσπάθειές τους. Η στρατολόγηση ακόμη και μικρών παιδιών, εργατών ή γυναικών με επάγγελμα τα οικιακά, δήθεν εκπαιδευμένων, μόνο γέλια και απορία μπορεί να προκαλέσει. Η χρήση ινδικής κάνναβης (βλ. Κολομβία της Ευρώπης και Έντι Ράμα) σε αυτά τα κλιμάκια είναι διαδεδομένη, είναι όλοι υποψιασμένοι, πλέον εντοπίζονται εύκολα, ενώ ένας πυλώνας σαφώς και είναι το εμπόριο.

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες συνεργάζονται με τις αλβανικές. Έχουν όμοια στοιχεία, όπως η ωμότητα, το εμπόριο ναρκωτικών, η τυφλή εμπάθεια, το τοξικό μίσος, η ζήλεια και ο φθόνος απέναντι σε καθετί ελληνικό και στον «ελληνικό τρόπο». Το ξανατονίζω, ότι αυτή η παράμετρος είναι πολύ σημαντική. Είναι που τους «ρίχνει επίπεδο» και τους καθιστά πολύ ευάλωτους, ακόμη και μη αξιόμαχους. Προς τέρψιν βεβαίως των Ελλήνων. Διακρίνονται επίσης, από μία πολύ έντονη τάση για αντιγραφή συστημάτων, όπως δηλαδή ακριβώς αντιγράφουν τα οπλικά συστήματα. Αντιγράφουν ακόμη και τον τρόπο ντυσίματος, ακόμη-ακόμη και συμπεριφορές, κάτι που αποδεικνύει περίτρανα την έλλειψη γνώσεων και ρεπερτορίου, την έλλειψη βάθους, πολιτισμού και καλλιέργειας. Δυστυχώς, το παρελθόν των Τούρκων και των υπηρεσιών αυτών στις γενοκτονίες, που είναι πολλές, δέν φαίνεται να τους παραδειγμάτισε, και η εξτρεμιστική φιλοπόλεμη πολιτική εξακολουθεί να είναι εμφανέστατη σε αυτά τα κλιμάκια.
Η μεγάλη απογοήτευση γιά εμένα προέρχεται από τις αμερικανικές υπηρεσίες στην Ελλάδα. Μεσόκοπες γυναίκες και άνδρες, με στοιχειώδη ή χωρίς απολύτως καμμία κατάρτιση. Με ένα δήθεν όνομα στην κοινωνία, στοιχειωδώς και κακότεχνα κατασκευασμένο και αυτό. Ο λόγος είναι απλούστατος: Όλοι αυτοί οι υψηλόμισθοι είναι εμποτισμένοι μέχρι το μεδούλι με την άποψη, ότι η Αμερική είναι σήμερα η υπερδύναμη, άρα επισκιάζει τα πάντα, άρα και αυτοί επισκιάζουν τους πάντες. Άλλωστε, είναι ενσωματωμένοι στο σύστημα και τροφοδοτούν με κάθε τρόπο το τέρας, το ταϊζουν. Δηλαδή το παρακράτος, την δήθεν αναρχία, το εμπόριο ναρκωτικών, τους γνωστούς-αγνώστους, με απώτερο στόχο πάντοτε, την αποσταθεροποίηση στο εσωτερικό της χώρας, της Ελλάδος. Παρά την άγνοιά τους, έχουν την τρομακτική δυνατότητα να έχουν δικά τους άτομα, καλά πληρωμένα, σε καίρια πόστα και θέσεις, σε νευραλγικά σημεία. Αυτή, όμως, η δυνατότητα, δεν αλλάζει ούτε και αντισταθμίζει την τεμπελιά και την άγνοιά τους και την αγνωμοσύνη τους.

Οι ρωσικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, δίνουν βροντερό «παρούσα». Είναι ωστόσο παραγκωνισμένες, και αυτό πρέπει να επανεξεταστεί σοβαρά από το Ελληνικό κράτος. Οι ρωσικές υπηρεσίες στην κυριολεξία «ψοφάνε» για συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα με την Ελλάδα. Το ομόδοξο και ομόθρησκο είναι διάχυτο και, κακά τα ψέμματα, δέν κρύβεται. Ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, με τις συχνές επισκέψεις του στο Άγιον Όρος και στο ρωσικό μοναστήρι, το έχει αποδείξει. Οι επενδύσεις στην Ελλάδα από τον προερχόμενο από την ρωσική Δούμα, ελληνικής καταγωγής Πόντιο Ιβάν Σαββίδη, είναι τεράστιες. Οι ρωσικές υπηρεσίες προσπάθησαν να αποτρέψουν και να ακυρώσουν ανεπιτυχώς τη συνθήκη των Πρεσπών. Και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με ευθύνη της Ελλάδος. Οι κατηγορίες γιά τροφοδοσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων με υπερσύγχρονα ρωσικά οπλικά συστήματα, είναι ανυπόστατες. Πράγματι, πωλούνται οπλικά συστήματα, αλλά οι Ρώσοι κάνουν εμπόριο και δεν αστειεύονται. Ωστόσο, αποδεδειγμένα, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, οι προθέσεις τους είναι καθαρές, αγνές και σαφέστατα πρόσκεινται υπέρ της Ελλάδος.

Οι ιταλικές υπηρεσίες λειτουργούν και λειτουργούσαν ανέκαθεν ως πρότυπο γιά τις ελληνικές. Οι συζητήσεις αφθονούν και πολλοί Ιταλοί λένε, ότι η Ιταλία δέν έχει να ζηλέψει τίποτα απολύτως από την Αμερική. Το λένε συνεχώς, ότι δεν το έχουνε σε τίποτε να «κολλήσουν» το περίστροφο στο κεφάλι και στον κρόταφο του οιουδήποτε Αμερικανού πράκτορα. Το λένε και το εννοούν. Αυτή η εντελώς ανεξάρτητη και ουδέτερη σκέψη των Ιταλών, πάντοτε με μάγευε και εξακολουθεί να με μαγεύει. Το λένε και το εννοούν. Άλλωστε, τα κοινά στοιχεία μεταξύ των δύο λαών είναι πάρα πολλά, και η εκεί ευημερούσα εκεί Μεγάλη Ελλάδα, η Magna Grecia, το αποδεικνύει καθημερινώς.

Ερχόμενος, τελικώς, στις ελληνικές υπηρεσίες, αυτές θεωρούνται πάρα πολύ αξιόλογες και καλές. Έχω δει τόσο εκλεπτυσμένες και εκλεκτές μυστικές οργανώσεις και υπηρεσίες, που δουλεύουν γιά πολλά-πολλά χρόνια στην Ελλάδα, στην κυριολεξία κάτω από την μύτη του «εχθρού», δίχως να εντοπίζονται. Και αυτό είναι, που τις καθιστά πάρα πολύ αποτελεσματικές. Επιχειρήσεις στο υπογάστριο των οποιοδήποτε άλλων υπηρεσιών, χωρίς δυνατότητα εντοπισμού τους. Ένα χαρακτηριστικό ελληνικό μοναδικό, που έχει προκαλέσει και προκαλεί, πανωλεθρία, στον εχθρό, με τρομακτικές συνέπειες και επιπτώσεις. Άλλωστε, δεν είναι τυχαία η στελέχωση της CIA από ελληνικής καταγωγής πράκτορες, ενώ κατά διαστήματα διευθυντές ελληνικής καταγωγής χρημάτισαν στη CIA, στα ανώτερα κλιμάκιά της. Το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση στο εσωτερικό της χώρας είναι η ανεξαρτησία σκέψης και δράσης, η οποία δεν υπάρχει, και πρέπει να γίνει πορεία προς αυτήν την κατεύθυνση.
Εάν επιτευχθεί αυτό, τότε το αξιόλογο και αξιόμαχο των ελληνικών υπηρεσιών θα είναι μοναδικό, πρωταρχικό, πρωταίτιο, αδιαμφισβήτητο και κορυφαίο όλων.

*Δικηγόρου Θεσσαλονίκης

Περισσότερα

Για το Νοσοκομείο Γουμένισσας

Όλα, όσα συντελούνται ιδιαίτερα τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια σε βάρος της Γουμένισσας, της πάλαι ποτέ επαρχίας Παιονίας και του σημερινού […]

Δείτε ακόμα

Κρασιά για… Όσκαρ από τη Γουμένισσα

Μοναδική, πολυδιάστατη εμπειρία οινοτουρισμού, που περιλαμβάνει το φυσικό περιβάλλον, τους επισκέπτες, τους οινοπαραγωγούς, την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου και τα […]

Διακοπή ρεύματος το Σάββατο σε Μεταξοχώρι, Πλαγιοχώρι, Κοκκινιά, Μελισσουργειό, Παρόχθιο, Ποντοκερασιά, Άγιο Μάρκο και Άγιο Αντώνιο

Από το Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) ανακοινώνεται ότι το Σάββατο 23 Οκτωβρίου προγραμματίζεται διακοπή ηλεκτροδότησης στους οικισμούς […]