Στα «σκαριά» διεθνές κέντρο πολιτισμού στο πρώην δημοτικό σχολείο Κούπας

Κοινωνία /

«Σήμερα έχω κάθε λόγο να είμαι χαρούμενος»

Με αυτήν την φράση ο Βασίλης Μπούρδης, εξέχον στέλεχος του Ελληνισμού της διασποράς και κάτοικος της Φραγκφούρτης Γερμανίας σήμερα, καλοσώρισε όσους από τους συμπατριώτες Βλάχους του ορεινού χωριού του Παίκου της Κούπας παρευρέθησαν στην λιτή εκδήλωση παραμονή του Δεκαπενταύγουστου (ημέρα πανηγυριού για το χωριό της Κούπας) η οποία πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του ιερού ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που δεσπόζει του χωριού εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Μία εκδήλωση με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης του δοκιμασμένου από τον χρόνο και την ελλιπή συντήρηση κτιρίου του πρώην δημοτικού σχολείου και η οποία ξεκίνησε με Αγιασμό από πλευράς του εφημέριου του χωριού και ολοκληρώθηκε με την ομιλία του κ. Μπούρδη ,ο οποίος χρηματοδότησε όλες τις σχετικές εργασίες και όχι μόνον.

Ένα κτίριο το οποίο την δεκαετία του ’60, περίοδο κατά την οποία ο δωρητής φοιτούσε σε αυτό, έσφυζε από ζωή, καθώς σε αυτό φοιτούσαν περί τους ογδόντα μαθητές, αλλά το οποίο μέσα σε μία δεκαετία »φυλλορρόησε» δραματικά από μαθητές, οδηγώντας και τον ίδιο να τελειώσει την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση του στην Αξιούπολη και λίγο αργότερα τις αντίστοιχες της τριτοβάθμιας στην Γερμανία, ανεβαίνοντας στην συνέχεια τα «σκαλοπάτια» της επαγγελματικής καταξίωσης στη εδρεύουσα στον σημερινό τόπο διαμονής του γερμανική πόλη ως στέλεχος μεγάλης πολυεθνικής εταιρίας.

«Στόχος, σήμερα, αυτό να λειτουργήσει στο άμεσο μέλλον», όπως ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Μπούρδης «ως εκθεσειακός χώρος πολιτισμού συμβάλλοντας στην προσπάθεια να γνωρίσουν τα σημερινά παιδιά και οι επόμενες γενεές την ιστορία του τόπου μας και των ανθρώπων του, ούτως ώστε να δημιουργηθούν στενοί, ή στενότεροι, με αυτές τις ρίζες» και παράλληλα να «αυξήσει την επισκεψιμότητα του χωριού, προσφέροντας επιπλέον κίνητρα για εμάς τους ίδιους, αλλά και για κάθε επισκέπτη».

Μία προσπάθεια η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία του, πρίν από τρία χρόνια και η οποία στις ημέρες μας διαφαίνεται να οδεύει πιο ξεκάθαρα προς τον στόχο της με την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης ,παρά τις γραφειοκρατικές δυσκολίες τις οποίες συνάντησε στην πορεία της ,αλλά και τις απρόσμενες επιφυλάξεις από μέρους του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου και χρήστη στις ημέρες μας των εγκαταστάσεων του πρώην σχολείου.

Δυσκολίες και επιφυλάξεις οι οποίες φαίνεται ότι εξακολουθούν να υφίστανται και οι οποίες προβληματίζουν τον δωρητή προς τιμή της μνήμης των γονέων του Μαρίας και Γεωργίου, αλλά δεν τον αποθαρρύνουν του σκοπού του να εξελιχθεί ο χώρος με βάση τον σχεδιασμό και τις προθέσεις του, με τελικό σκοπό ο τόπος του να καταστεί αράλληλα πόλος έλξης καλλιτεχνών από όλη την Ευρώπη για καλλιτεχνική δημιουργία σε χώρους φιλοξενίας, που έχουν βρεθεί στο χωριό με αντάλλαγμα δωρεές έργων τους ,καθώς εκτός των άλλων η σύντροφος του κ Μπούρδη ως γκαλερίστας διαθέτει τις απαραίτητες διασυνδέσεις και επαφές με καλλιτέχνες.

Αλλωστε ήδη υπάρχει ο σχετικός εξοπλισμός ώστε να λειτουργήσει το ανακαινισμένο κτίριο ως εκθεσιακός χώρος πολιτισμού, φιλοξενώντας παράλληλα και δραστηριότητες συλλόγων (συνελεύσεις και συνεδριάσεις διοικητικών συμβουλίων) αλλά και μία σειρά εκθέματα, όπως ένας εξαιρετικός πίνακας δωρεά της Αξιοιπολίτισας στην καταγωγή ζωγράφο του εξωτερικού Βασιλικής Καραμπατάκη.

Σήμερα εμείς έχουμε λόγους να είμαστε χαρούμενοι κ Μπούρδη και ευχόμαστε το παράδειγμα της χορηγίας σας να το ακολουθήσουν και άλλοι συμπολίτες μας. Οχι μόνον στην πανέμορφη και με λιγοστούς πια κατοίκους της Κούπας, αλλά και στα υπόλοιπα δοκιμαζόμενα από την τάση φυγής κατοίκων χωριά του υπόλοιπου νομού μας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Ηθογραφική κωμωδία του Δ.Νικοπολιτίδη ανεβάζει στις 9 Δεκεμβρίου στο Κιλκίς η θεατρική ομάδα των «Αργοναυτών»

Την ηθογραφική κωμωδία του…αειθαλούς συμπολίτη εκπαιδευτικού, λαογράφου και συγγραφέα Δημήτρη Νικοπολιτίδη «Χωρίς εσέν κι γίνουμαι, χωρίς εσέν κ’εφτάγω» «ανεβάζει» η […]