Αθλητισμός

Β.Ιωαννίδης: «Οξύ πρόβλημα γιά τα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία η δαιδαλώδης γραφειοκρατία κρατικής επιχορήγησής τους»

Γράφει ο Κώστας Ίντος

Ο 42χρονος καθηγητής μαθηματικός Βασίλης Ιωαννίδης, με την ιδιότητα του προέδρου ηγείται του Αστέρα Μεγάλης Βρύσης την τελευταία πενταετία. Επί πλέον, έχει δύο περιόδους ως απλό μέλος του συμβουλίου. Την εικοισαετία 1993-2013 φόρεσε αποκλειστικώς την φανέλλα της ομάδας του χωριού του, αγωνιζόμενος αρχικώς ως αμυντικός μέσος και στην «δύση» της σταδιοδρομίας του ως κεντρικός αμυντικός.

Ο ανερχόμενος ποδοσφαιρικός παράγοντας του νομού παραχώρησε την ακόλουθη συνέντευξη στον αθλητικογράφο Κωνσταντίνο Ίντο:

– Βασίλη Ιωαννίδη, χωρίς τίτλο από συστάσεως ο Αστέρας Μεγάλης Βρύσης. Σας στοιχειώνει το χαμένο «μπαρράζ» τίτλου του 1985;

– Ήμουν μόλις 6 ετών, αλλά έχω ακούσει πολλά. Στο γήπεδο Πολυκάστρου προηγηθήκαμε 2-0 στο ημίχρονο, αλλά στην επανάληψη ο Αχιλλέας Κιλκίς σημείωσε τρία τέρματα και ανέβηκε στην εθνική κατηγορία. Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία.

– Το 2018 ο χαμένος τελικός κυπέλλου με την Αναγέννηση Πλαγιάς, στον «επίλογλ» του αγώνα…

Παραταχθήκαμε χωρίς τα δύο μεγάλα «ατού», τους Γιώργο Διονυσιάδη και Γιώργο Κυριακίδη. Είχαμε πολύ καλό έμψυχο δυναμικό, και οι συμπαίκτες αναπλήρωσαν επαξίωςτα κενά. Δεχθήκαμε το τέρμα στο 90’. Δεν το βάλαμε κάτω και συνεχίσαμε με τον ίδιο ενθουσιασμό και στα επόμενα χρόνια.

– Ο Αστέρας εντυπωσιάζει τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν κατακτά τίτλο. Αφήνει πικρή γεύση αυτή η εξέλιξη;

– Ποτέ δεν ήταν αποκλειστικός αυτοσκοπός η κατάκτηση κάποιου τίτλου. Πρωταρχική επιδίωξη αποτελεί το να έχουμε καλό κλίμα στην ομάδα και να περνάμε καλά. Από εκεί και πέρα, αφού η ομάδα πλαισιώθηκε από καλούς παίκτες, πάντα «ανοίγει η όρεξη» γιά τίτλο. Ωστόσο, ακόμη και τώρα, δεν νιώθω ότι κάναμε κάτι κακό ή αρνητικό. Τα τελευταία πέντε χρόνια πρωταγωνιστούμε και είμαστε ευχαριστημένοι σε γενικές γραμμές.

– Αποτελεί πρόβλημα ο αγωνιστικός χώρος του γηπέδου σας;

– Μεγάλο πρόβλημα. Δεν είναι τυχαίο, ότι κάναμε αρνητικά αποτελέσματα στην έδρα με τους λεγόμενους αδύναμους. Εν αντιθέσει με τα σπουδαία «διπλά» στις έδρες των θεωρητικώς «μεγάλων» του νομού Κιλκίς. Έχουμε σχέδια γιά άμεση ανακατασκευή του χλοοτάπητα. Δεν διαθέτουμε αρδευτικό σύστημα και υπόγειο πότισμα.

– Υπάρχει νεολαία στο χωριό γιά στελέχωση τμημάτων υποδομής;

– Διατηρούμε παιδική ομάδα για τέσσερα χρόνια. Το ξεκίνημα έγινε με τον Γιώργο Παπαδαμιανού, και η ομάδα αριθμούσε 29 παίκτες, όχι μόνο από την Μεγάλη Βρύση αλλά και από τα γειτονικά χωριά Σταυροχώρι, Βαπτιστή και Καστανιές. Τώρα, επειδή δεν μπορούμε να παρέχουμε προγράμματα ΕΣΠΑ, «πέσαμε» στους 15 πιτσιρικάδες.

– Καλύπτονται εύκολα οι προϋπολογισμοί των τελευταίων ετών, όπου ο Αστέρας διαρκώς πρωταγωνιστεί;

-Ζοριζόμαστε αρκετά. Είμαστε πολύ τυχεροί, διότι έχουμε ένα ικανότατο διοικητικό

συμβούλιο και επί πλέον 10-12 πιστούς φιλάθλους, που λειτουργούν ως στηρίγματα με τις «γενναίες» συνδρομές τους, σε όποιο έξοδο προκύψει.

– Ένας παράγοντας, για να επιβιώσει στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, πρέπει να έχει δυνατό πορτοφόλι ή πολύ μεράκι;

-Πρέπει να είναι διορατικός με ηγετικές ικανότητες. Να στελεχώνεται από οργανωτικά άτομα, έχοντας ως βάση την καλή επικοινωνία. Έτσι είναι πιό εύκολο να καταφέρεις να σταθείς οικονομικώς, αφήνοντας και κάτι θετικό πίσω σου. Εάν στηριχθεί σε έναν μεμονωμένο παράγοντα με δυνατό πορτοφόλι, και εκείνος αποφασίσει ξαφνικά να σταματήσει, τότε η ομάδα χωρίς την απαιτούμενη οργάνωση θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος.

-Η Πολιτεία «βάζει χειροπέδες» στα ερασιτεχνικά σωματεία. Γιά να τα επιδοτήσει με κρατική επιχορήγηση 2.500 ευρώ, απαιτούνται … 17 δικαιολογητικά.

– Είναι ένα πρόσθετο βάρος στα ήδη μεγάλη βάρη που κουβαλάμε. Αυτά τα έγγραφα πρέπει να συγκεντρωθούν από λογιστές και δικηγόρους, μέσα από υπηρεσίες που είτε υπολειτουργούν είτε δεν εξυπηρετούν σε συνθήκες πανδημίας. Πρόκειται γιά δαιδαλώδη γραφειοκρατία. Βγάζουν τη ψυχή των σωματείων. Θα έπρεπε να είναι πιό απλή η διαδικασία.

– Σε ποιά ομάδα θα έδινες προβάδισμα για τον φετινό τίτλο στην ανώτερη κατηγορία της ΕΠΣ Κιλκίς;

-Στην Κρηστώνη, διότι μπορεί και είναι συνεπής στις καθημερινές προπονήσεις. Έχουμε ισάξιο έμψυχο δυναμικό, αλλά πολλές οι απουσίες στις καθημερινές προπονήσεις λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων των παικτών μας.

– Κυλικείο υψηλών προδιαγραφών χαρακτηρίζεται αυτό του Αστέρα. Στο «μενού» υπάρχουν ακόμη και καλαμαράκια…

Είμαστε ένα μικρό χωριό τετρακοσίων κατοίκων και σε κάθε αγώνα κάνουμε τζίρο τετρακόσια ευρώ. Προσπαθούμε γιά το καλύτερο, δουλεύοντας στο κυλικείο όλα τα άτομα της διοίκησης.

– Έχει μέλλον ο Αστέρας Μεγάλης Βρύσης;

– Δεν μπορούμε να κάνουμε καμμία πρόβλεψη, γιατί είναι αβέβαιο το μέλλον των ανθρώπων στον εργασιακό τομέα. Όλα βρίσκονται στον αέρα και οι διοικητικοί παράγοντες δεν μπορούν να εγγυηθούν τίποτε γιά την επόμενη ημέρα.

-Διατηρείς την … «φλόγα» να ηγείσαι γιά πολλά χρόνια ακόμη στην ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας σου;

– Αισθάνομαι μία κόπωση, λόγω και του φόρτου εργασίας που έχω. Σε περίπτωση που σταματήσω, υπάρχουν συνεργάτες στην διοίκηση που μπορούν να με αντικαταστήσουν επαξίως.

– Είσαι προετοιμασμένος γιά το υποθετικό σενάριο επανέναρξης του πρωταθλήματος της α1 κατηγορίας στους μήνες Άνοιξης και Καλοκαιριού, με συνεχείς αγώνες, Σάββατο και Τετάρτη;

– Σε περίπτωση που γίνει αυτό, θα έχουμε τυπική συμμετοχή στο πρωτάθλημα. Δεν θα έχουμε πρωταγωνιστικούς στόχους, διότι πολλοί ποδοσφαιριστές του Αστέρα εργάζονται την Τετάρτη. Θα διεκδικήσουμε, όμως, με όλες μας τις δυνάμεις το κύπελλο, διότι απέμειναν τέσσερις αγώνες μέχρι το τρόπαιο.

-Ποιές καινοτομίες θα πρότεινες γιά μία μελλοντική α1 κατηγορία, ακόμη πιό ελκυστική;

-Θα ήθελα λιγότερες ομάδες στην ανώτερη κατηγορία του νομού, 10 ή 12, γιά να υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός. Αποδέχομαι την διαδικασία των κατατακτηρίων αγώνων «πλαίυ οφ» και «πλαίυ αουτ». Συνηθίσαμε το Σάββατο ως ημέρα διεξαγωγής των αγώνων. Δεν θα ήταν καθόλου άσχημο ως ιδέα, το «ντέρμπυ» της αγωνιστικής στην α1 να διεξαγόταν Κυριακή, και όλος ο νομός να είχε την δυνατότητα να το παρακολουθήσει.

-Πώς «κυλάει» η συνεργασία με τον προπονητή Γιάννη Τεβρεντζίδη;

– Είναι άψογη. Πρόκειται γιά καλό επαγγελματία, σωστό στην δουλειά του. Είναι πολύ καλός άνθρωπος, αν και το τελευταίο το θεωρώ «ελάττωμα» στην προπονητική, και όχι προτέρημα.

– Ένα σχόλιο για τους συνεργάτες σου…

-Όλοι τους αφιερώνουν χρόνο και χρήμα. Ο Γιάννης Αραμπατζής στην φροντίδα του γηπέδου και των αποδυτηρίων. Ο ταμίας Θόδωρος Φωτιάδης είναι άνθρωπος εμπιστοσύνης. Ο Γιώργος Ζώτος (α’) και Σταύρος Αμοιρίδης είναι άριστοι γνώστες των υπολογιστών και της επικοινωνίας. Ο Πασχάλης Ζώτος υπεύθυνος κυλικείου. Ο Μπάμπης Αναστασιάδης γενικός αρχηγός γιά όλες τις λεπτομέρειες. Ο Γρηγόρης Παπαδόπουλος και ο Γιώργος Ζώτος (β’) βοηθούν παντού.

– Είσαι ευχαριστημένος από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΣ Κιλκίς;

– Οι διοικούντες της Ενωσης καταλαβαίνουν τα προβλήματά μας και είναι κοντά μας. Όταν τα προβλήματα μεταφέρονται στην ΕΠΟ, τότε δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις.

– Μία συνοπτική αξιολόγηση των διαιτητών του νομού Κιλκίς

– Τους χωρίζω σε δύο ομίλους δυναμικότητας. Είναι οι «καρριερίστες», που «τα πηγαίνουν «πολύ καλά. Υπάρχουν και αυτοί που η ενασχόλησή τους γίνεται γιά βιοποριστικούς λόγους και συναντούν προβλήματα.

-Χαμηλή η προσέλευση των θεατών στους αγώνες της α1 κατηγορίας.

-Ο κόσμος «βομβαρδίζεται» από πλήθος καθημερινών προβλημάτων. Άλλοι δεν έχουν ούτε πέντε ευρώ διαθέσιμα γιά το εισιτήριο του αγώνα. Άλλοι δεν έχουν την διάθεση να πάνε στο γήπεδο.

– Ποιά είναι η φιλοσοφία σου γιά το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο;

– Με συγκινούν τα ιδανικά βιώματα των παλαιότερων εποχών, όπου όλοι οι παίκτες ήταν τοπικοί και έπαιξαν γιά την φανέλλα της ομάδας του χωριού τους. Στην εποχή μας άλλαξαν πολλά. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός είναι γιά να κάνεις φίλους, να ξεφεύγεις από τα προβλήματα της καθημερινότητας, να γεμίζεις ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο.

– Ο νέος κορωνοϊός οδήγησε στο θάνατο πολλών ανθρώπων. Οδηγεί και στον «θάνατο» του αθλητισμού;

– «Βαδίζουμε» προς τα εκεί. Οι δυσκολίες ολοένα και θα μεγαλώνουν. Δυστυχώς, υπάρχουν θάνατοι και σωματικοί και οικονομικοί. Κάθε χρόνο και χειρότερα.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα