Ζωοδόχος Πηγή Δογάνης – Εύζωνοι

Αρθρογραφία /

Γράφει ο Βασίλης Αθανασιάδης

Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, γιορτή της Παναγίας, πηγή ζωής, εξωκκλήσια με νερομάνα, πηγή νερού (Αγίασμα).

Γεμάτη η πατρίδα μας από τέτοια «Αγιάσματα» και αντίστοιχα εξωκκλήσια στο όνομα της «Ζωοδόχου Πηγής». Εδώ στο τόπο μας έχουμε στην Πλατανιά, στους Ευζώνους, στο Δογάνη κ.α. τα οποία εορτάζουν πάντοτε την πρώτη Παρασκευή μετά το Πάσχα και είναι κινητή γιορτή αφού σχετίζεται με το Πάσχα.

Ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής, την Παρασκευή 25 Απριλίου 1941 έχουμε την επίθεση ενόπλων Βουλγάρων εναντίων της κοινότητος των Ευζώνων και την ολοήμερη μάχη κατα την οποία σκοτώθηκαν δύο Ευζωνίτες οι Σίμος Ιωαννίδης και Αλέξανδρος Γρηγοριάδης καθώς και τον θάνατο του Μιλτιάδη Κουρτίδη (Ποντοηράκλεια) απο τις κακουχίες που υπέστη κατα την κράτηση και τους βασανισμούς του στη Γευγελή.

Την ώρα που στο Δογάνη στο εξωκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής κάθε χρόνο τελείται λειτουργία και Αγιασμός και μοιράζονται κόκκινα αυγά, στην ακριβώς απέναντι πλευρά του Αξιού, στην κεντρική πλατεία των Ευζώνων τελείται μνημόσυνο για τους νεκρους της Mάχης των Ευζώνων.

Η ταυτόχρονη εκδήλωση στα δύο αντικριστά χωριά του δήμου Παιονίας που τα χωρίζει ο Αξιός τα συνδέει ένας ιδιαίτερος δεσμός, ένας εκ των δύο Ευζωνιτών νεκρών ήτανε ο πολύτεκνος (5 παιδιά) Αλεξανδρος Γρηγοριάδης, το τρίτο από τα πέντε του παιδιά ήταν δάσκαλος που επί 11 χρόνια δίδασκε γράμματα στα παιδιά της Δογάνης. Είναι ο εικονιζόμενος στην φωτογραφία Χαράλαμπος Γρηγοριάδης

Όταν τα παιδιά ήταν ευλογία και τα χωριά έσφυζαν από ζωή παρά τη φτώχεια και τις δυσκολίες Οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Δογάνης και ο αλησμόνητος δάσκαλος Χ. Γρηγοριάδης

Και φέτος ήμασταν εκεί. Ο εφημέριος των ιερών ναών Ύψωσις Τιμίου Σταυρού (Χαμηλού) και Αγίου Δημητρίου (Δογάνη) πατήρ Ηλίας Ανδρεάδης βοηθούμενος από εθελοντές κατοίκους της περιοχής που εκτελούν δωρεάν χρέη Ιεροψαλτών, τις κυρίες Ελένη Γιαννουλάκη, Ιωάννα Ακριτίδου και τον Δημήτριο Μωυσιάδη ετέλεσαν την Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Δογάνης και στη συνέχεια στο εξωκκλήσι (Αγίασμα) της Ζωοδόχου Πηγής όπου έγινε και ο Αγιασμός.

Παρούσα η πρόεδρος της τοπικής κοινότητος Ειδομένης (Ειδομένη – Χαμηλο – Δογάνης) και αρκετός κόσμος.

Σε όλους τους παρευρεθέντες προσφέρθηκε και απο ενα κόκκινο αυγό και κεράσματα που ετοίμασαν και πρόσφεραν οι κάτοικοι του χωριού.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ολίγους εναπομείναντες κατοίκους του χωριού που φροντίζουν με ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό το εξωκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής Δογάνης και των Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου και τέλος στον εφημέριο του ιερού ναού Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού Χαμηλού και Αγίου Δημητρίου Δογάνης Παπά-Ηλία Ανδρεάδη και τους προαναφερθέντες Ιεροψάλτες καθώς και την πρὀεδρο της κοινότητος Ειδομένης Ξανθούλα Σουπλή που φρόντισαν την όλη διοργάνωση.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Οι άνεργοι επιτυχόντες του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας καλούνται να επιλέξουν πάροχο κατάρτισης

Η ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΚΙΛΚΙΣ ΜΕΠΕ-ΚΔΒΜ πιστοποιημένος πάροχος κατάρτισης των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, ενημερώνει τους επιτυχόντες της δράσης «Προώθηση της απασχόλησης μέσω […]