Το ποδόσφαιρο στο Πολύκαστρο λίγο μετά την ταραγμένη δεκαετία του’40

Αρθρογραφία /
Γήπεδο Πολυκάστρου, ο σημερινός αύλειος χώρος του 1ου δημοτικού σχολείου, απέναντι από το δημαρχείο μας και την εκκλησία της Αγίας Τριάδος. Πίσω δεξιά διακρίνεται το παλιό δημοτικό σχολείο, στην θέση του οποίου σήμερα βρίσκεται το γυμνάσιο Πολυκάστρου. (Aπό το αρχείο του Βασίλη Γκουντενούδη)

Πρώτη ομάδα ο ιστορικός Ολυμπιακός

Σεπτέμβριος 1949

Γράφει ο Βασίλης Αθανασιάδης

Ένα μήνα μετά την λήξη του εμφυλίου πολέμου, και οι νέοι αναζητούν διέξοδο μετά από τις τόσες δυσκολίες – στερήσεις που έζησαν γιά μιά δεκαετία (1940 – 1949, Β Παγκόσμιος Πόλεμος , Κατοχή, εμφύλια σύγκρουση).

Οι νέοι του Πολυκάστρου, οι οποίοι είναι πάρα πολλοί, καθώς κάθε σπίτι έχει τουλάχιστον τέσσερα παιδιά, καταπιάνονται με χειρωνακτική εργασία στους αγρούς και με την εκτροφή μικρών ζώων. Στον ελεύθερο χρόνο τους τρέχουν στο γήπεδο, που βρίσκεται στο κέντρο του Πολυκάστρου, και η διασκέδασή τους είναι το ποδόσφαιρο.

Στην φωτογραφία από αριστερά:
-Καθήμενοι: Νίκος Τυφούδης, Αλέκος Βασιλειάδης (τερματοφύλακας) και Αριστείδης Μπερμπερίδης.
-Στο μέσον: Τρίτος ο Γεώργιος (Τσορ) Σαχπαζίδης ( οι δύο πρώτοι «διαφεύγουν» από την μνήμη του συντάκτη).
Όρθιοι: Χρήστος Στυφούδης, Αναστάσιος Τατσιούδης (Αραμπατζής), Γεώργιος Μπερμπερίδης, Σιδέρης Παπαδόπουλος (Παπαδούδης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου) Νίκος Γκουγκουσίδης.

* Απο τους αναγραφόμενους εν ζωή είναι σήμερα οι Γεώργιος Μπερμπερίδης και ΝικόλαςΓκουγκουσίδης, που είναι άνω των 90 ετών.

* Ο Αλέξανδρος Βασιλειάδης (τερματοφύλακας), γιός του μπαρμπα – Πανίκα, ο οποίος είχε έξι κόρες και μοναχογιό τον Αλέκο, είχε τραγικό τέλος το 1958, σε ηλικία 27 ετών.

Στην παλαιά εθνική οδό μεταξύ Πολυκάστρου και Λιμνοτόπου, στην τοποθεσία «Καραγάτσια», έπεσε θύμα τροχαίου, όταν το τρακτέρ του εξετράπη της πορείας του και ανετράπη, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του. Η νεκρώσιμη ακολουθία και η πορεία, πεζή, προς τα κοιμητήρια υπήρξε η αφορμή γιά την έως τότε μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου στην ιστορία του Πολυκάστρου.

Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή δεκάδων ποδοσφαιριστών από όλες τις ομάδες του νομού Κιλκίς, ενδεδυμένων με τις φόρμες τους, με επικεφαλής την μπάντα του «Μεγάλου Αλέξανδρο» Κιλκίς.

Περισσότερα

19 Ιουνίου 1913 – Πρίν 109 χρόνια

Σαν σήμερα πριν από 109 χρόνια ξεκίνησε ο από καιρού αναμενόμενος Β΄Βαλκανικός Πόλεμος, η σύγκρουση της Ελλάδος και της Σερβίας […]

Δείτε ακόμα