Πολιτισμός

«Σπονδή» στην μνήμη των Κιλκισιωτών ηρώων της εποποιίας του ‘40 το λεύκωμα του Γ. Βαρδάκα

 

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9.11.13 στην αίθουσα εκδηλώσεων «Βασίλειος Σεργιαννίδης» του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου η παρουσίαση του λευκώματος «Φωτογραφικό λεύκωμα –Αξιωματικοί και οπλίτες νεκροί και εξαφανισθέντες στο Έπος του 1940-41 νομού Κιλκίς» του συνταγματάρχου εν αποστρατεία Γεωργίου Βαρδάκα.
Η προσέλευση υπήρξε αναμενόμενη, με την αίθουσα να γεμίζει σχεδόν όλη.
Η παρουσίαση διήρκεσε περίπου μία ώρα μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού αλλά και συγκινήσεως. Την εκδήλωση συντόνισε ο εκδότης της «Ημερήσιας» και διευθυντής του «Μαχητή του Κιλκίς» Γεώργιος Περπερίδης, ο οποίος λόγω ασθενείας του δικηγόρου Ευσταθίου Τσομίδη, ανάγνωσε ο ίδιος την επιστολή του, η οποία αποτελεί και τον πρόλογο του λευκώματος.
Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο γνωστός συμπολίτης, δάσκαλος και θεολόγος Δημήτριος Νατσιός, ο οποίος έδωσε έμφαση στο βιβλίο γλώσσας του δημοτικού, όπου αναφέρεται ότι Έλληνες το 1940 ….κρύφτηκαν. Μίλησε και ο βουλευτής Κιλκίς της ΝΔ Γεώργιος Γεωργαντάς, οποίος μάλιστα δεσμεύτηκε, να καταθέσει επερώτηση στην Βουλή, για το συγκεκριμένο βιβλίο.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της Έένωσης αποστράτων αξιωματικών Στρατού Ξηράς, παραρτήματος νομού Κιλκίς υποστράτηγος ε.α. Ηλίας Τσιρώνης, ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας εφέδρων αξιωματικών και μέλος της επταμελούς εκτελεστικής επιτροπής Νικόλαος Μπέης και ο πρώην δήμαρχος Κιλκίς Αναστάσιος Αμανατίδης

«Δεν θα τους ξεχάσουμε»
Πριν την παρουσίαση του λευκώματος ο συγγραφέας Γιώργος Βαρδάκας ανέφερε τα εξής:
«Σας ευχαριστώ θερμά που σήμερα παρευρίσκεστε εδώ γιά την παρουσίαση του ιστορικού φωτογραφικού λευκώματος «Αξιωματικοί και οπλίτες νεκροί και εξαφανισθέντες στο Έπος του 1940-41 καταγόμενοι από τον νομό Κιλκίς».
Ευχαριστώ θερμά τους χορηγούς, οι οποίοι με βοήθησαν γιά να εκδοθεί αυτό το λεύκωμα.
Κύριε βουλευτά της ΝΔ και αγαπητέ μου φίλε Γιώργο. Οφείλω δημοσίως να σε ευχαριστήσω γιά την βοήθειά σου και την στήριξη, που μου προσέφερες στην προσπάθειά μου αυτή.
Το παρόν λεύκωμα εξεδόθη ως απότιση ελαχίστου φόρου τιμής προς όλους αυτούς που θυσιάσθηκαν γιά την Πατρίδα κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο 1940-41 αφήνοντας τα κορμιά τους στα κακοτράχαλα βουνά της Βορείου Ηπείρου διότι πίστευαν ότι η ελευθερία είναι πνοή της ζωής και ο θάνατος ένα απλό επεισόδιο και με μία απαράβατη αρχή, ότι δεν θα γίνει αντικείμενο κερδοσκοπικού χαρακτήρα αλλά θα δοθεί εντελώς δωρεάν στις οικογένειες των νεκρών και στους πολιτιστικούς συλλόγους των πόλεων και των χωριών του νομού Κιλκίς γιά να αποτελέσει ιστορική παρακαταθήκη γιά τις επόμενες γενέες.
Μετά επίμονο και επίπονο αγώνα τεσσάρων ετών περίπου κατόρθωσα να το ολοκληρώσω συγκεντρώνοντας περίπου 190 φωτογραφίες.
Το αν πέτυχα και σε ποιό βαθμό σε αυτήν την προσπάθεια θα κριθεί μελλοντικά.
Κλείνοντας και νομίζω ότι θα συμφωνήσετε όλοι, ας υποσχεθούμε σε αυτούς τους ήρωες νεκρούς δύο πράγματα:
-Το αρχαίο ρητό των νεκρών Σπαρτιατών «Αμές δε γ’ εσόμεθα πολλώ κάρρονες».
-Ότι δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ, διότι οι νεκροί δεν πεθαίνουν όταν πίπτουν γιά την Πατρίδα, πεθαίνουν μόνο όταν λησμονούνται».

Ευχαριστήριο

Την 9η Νοεμβρίου 2013 παρουσίασα στην αίθουσα «Βασίλειος Σεργιαννίδης» του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Κιλκίς, το βιβλίο μου με τίτλο «Αξιωματικοί και οπλίτες νεκροί και εξαφανισθέντες νομού Κιλκίς στο έπος 1940-41».

Ευχαριστώ όλους όσους συνέβαλαν στην έκδοση αυτού του ιστορικού φωτογραφικού λευκώματος καθώς και τους κ.κ. Γεώργιο Περπερίδη, Δημήτρη Νατσιό και Ευάγγελο Μαυρογόνατο γιά την άψογη παρουσίαση.

Ευχαριστώ όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση καθώς και όσους, αν και προσκλήθηκαν να παραστούν, για οιανδήποτε λόγω δεν το κατάφεραν.

Παρακαλώ τους προέδρους των πολιτιστικών και μορφωτικών συλλόγων των οικισμών δήμου Κιλκίς, οι οποίοι επίσης δεν κατάφεραν να παραστούν στην εκδήλωση, να επικοινωνήσουν μαζί μου στο τηλέφωνο 6945932302, για να τους δοθεί ή να τους αποσταλεί δωρεάν γιά την βιβλιοθήκη γιά τον σύλλογό τους.

                                                                                                                                        Με εκτίμηση

                                                                                                          Γεώργιος Βαρδάκας, συνταγματάρχης ε.α.


 
Τιμά τον τόπο μας το πόνημα του Γ.Βαρδάκα γιά τους Κιλκισιώτες πεσόντες του Έπους του ‘40

Όταν ο Γιώργος Βαρδάκας πρότεινε να είναι το κέντρο ξένων γλωσσών Μαγλουσίδη από τους χορηγούς στην προσπάθειά του να δημιουργήσει μια παρακαταθήκη, θεώρησα ότι επρόκειτο για μια φρέσκια ιδέα, αν και η έμπνευσή του δεν ήταν τωρινή! Προφανής ο ιερός στόχος του να κοινωνήσει, φέρνοντας στην επιφάνεια την ιστορική αλυσίδα ανθρώπων που περπάτησαν τα ίδια αυτά χώματα και που «ξόδεψαν το χαμόγελό τους» για την δική μας ελευθερία. Με αυτό ως παραδοχή, πιστεύω ότι αυτό το βιβλίο είναι, για το Κιλκίς, η συλλογική μνήμη, με τους δικούς μας ανθρώπους.

Γνωρίζουμε ότι το κάθε βιβλίο έχει την δική του δύναμη, διότι ο αναγνώστης το διαβάζει με τον δικό του προσωπικό τρόπο, διότι οι ανάγκες του καθενός είναι διαφορετικές και είναι αυτές που προσαρμόζουν την ισχύ του, δίνοντάς του την όποια διανοητική αξία. Σήμερα η εγκλωβισμένη από στερεότυπα κοινωνία, έχοντας έναν υποκριτικό δημόσιο λόγο, υπακούει στην δικτατορία των ΜΜΕ, καθώς βομβαρδίζεται κάθε ημέρα με μεγάλες ποσότητες βλακείας, που την αρρωσταίνουν και την παραλύουν.

Διαβάζοντας το βιβλίο, προσπάθησα να νιώσω και να διακρίνω τι ώθησε τον Γιώργο Βαρδάκα να καταγράψει ξεχασμένες φιγούρες, οι οποίες, όμως, δεν έσβησαν ποτέ από το μυαλό και την καρδιά της γερόντισσας μάνας ή του γέροντα πατέρα. Για τον λόγο αυτό οι αναγνώστες αυτού του πονήματος οφείλουν να προστατεύσουν την ενεργοποιημένη πλέον συλλογική μνήμη! Με το βιβλίο αυτό ο αναγνώστης βρίσκεται σε διαρκή διάλογο, διότι, στα πρόσωπα των νεκρών, βιώνει συνειδητά την έντιμη επιλογή! Μάλιστα, επειδή δεν είναι το κλασσικό βιβλίο, που γνωρίζουμε, δεν απαιτεί την ενεργοποίηση ανώτερων διανοητικών ιδιοτήτων. Απλώς, ο αναγνώστης, καθώς θα το ξεφυλλίζει, θα έχει την τιμή και τη δυνατότητα να αφιερώσει ένα σιωπηρό ευχαριστώ, καθώς θα κάνει το σταυρό του, ως απλό μνημόσυνο στα παιδιά που έφυγαν, για να μπορούν οι επόμενες γενιές να βιώνουν παππούδες και γιαγιάδες.

Αν και μη Κιλκισιώτης, ο Γιώργος Βαρδάκας τιμά τον τόπο μας και ευχαριστώντας τον, στο πλαίσιο μιας απαραίτητης πλέον συλλογικότητας, η επίσημη τοπική κοινωνία οφείλει να προχωρήσει στην αξιοποίηση του βιβλίου.

   Σάββας Μαγλουσίδης – Ιδιοκτήτης κέντρου ξένων γλωσσών

Περισσότερα

Στα ‘’Ελευθέρια’’ του δήμου Κιλκίς μεταφέρεται η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων ‘’Σήκω ψυχή μου!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22″

O δήμος Κιλκίς εγκαινιάζει μια πολύ αξιόλογη συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη […]

Δείτε ακόμα