Υπερτιμολογήσεις σε βάρος του ΕΟΠΥΥ σε Κιλκίς, Πέλλα, Ροδόπη και Έβρο

Γενικά /

Απάτη σε βάρος του εθνικού οργανισμού παροχής υπηρεσιών υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), της οποίας η έρευνα ξεκίνησε από τα Γιαννιτσά, εξιχνιάστηκε από την υποδιεύθυνση οικονομικής αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, όπου καταγράφηκαν αυξήσεις μέχρι και 92 φορές πάνω από την τιμή της λιανικής του ίδιου σκευάσματος.

Πιο συγκεκριμένα, η υποδιεύθυνση οικονομικής αστυνομίας Βορείου Ελλάδος διενήργησε έρευνα, μετά από διαβίβαση στοιχείων της υπηρεσίας ελέγχου δαπανών υγείας φορέων κοινωνικής ασφάλισης (ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α.), σχετικά με υψηλή χρέωση ιατρικών σκευασμάτων από μέρους εταιριών εμπορίας ιατρικών ειδών με αποτέλεσμα τη ζημία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Οι αστυνομικοί ξεκινώντας από δύο αντιπροσώπους-εταιρείες των Γιαννιτσών έφτασαν σε άλλους έξι που είχαν βάση την Ορεστιάδα, την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή και το Κιλκίς.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χθες από την οικονομική αστυνομία από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Απρίλιο του 2015 υπερτιμολογούσαν τα συγκεκριμένα σκευάσματα, με το συνολικό επιπλέον κόστος να φτάνει τις 145.175,72 ευρώ, ποσό που επιβαρύνθηκε ο ΕΟΠΥΥ καταβάλλοντας τις αποζημιώσεις των συνταγών των ασφαλισμένων.

Οι αντιπρόσωποι, βλέποντας πως στις τιμές του ΕΟΠΥΥ επιθέματα δικαιολογούσαν υψηλότερες τιμές, τα χρέωναν στα ανώτατα όρια που κατέβαλε ως δαπάνη ο Οργανισμός. Έτσι παρατηρήθηκε επίθεμα να έχει χρεωθεί στη συνταγή κατά 92 φορές υψηλότερο απ’ ό,τι η τιμή που πωλούταν το ίδιο επίθεμα στο ράφι του φαρμακείου.

Σε βάρος των εκπροσώπων των παραπάνω εταιρειών σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη, η οποία υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιαννιτσών.

Ενδεχομένως η δικογραφία να διαχωριστεί, για να αποδοθούν κατά τόπο οι ποινικές ευθύνες, όμως δεν αποκλείεται να γίνει κεντρικός χειρισμός, καθώς πηγές έλεγαν ότι ερευνάται το ενδεχόμενο συνεννόησης των αντιπροσώπων μεταξύ τους.