Πολιτισμός

Ύμνοι Μ.Τεσσαρακοστής και Μ.Εβδομάδος στο Κιλκίς από το συγκρότημα “Ηδύμελον”

Μουσικοαφηγηματικό “οδοιπορικό” με ύμνους θρήνους και τραγούδια των περιόδων της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδος από το συγκρότημα βυζαντινής μουσικής “Ηδύμελον” συνδιοργανώνουν “Τ’εχνη” και σύλλογος ιεροψαλτών “Πέτρος ο Γλυκύς”.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17.4.19, στο συνεδριακό κέντρο Κιλκίς, στις 7.30 το βράδυ.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται, μεταξύ άλλων και τα εξής:

“Ύμνοι, θρήνοι και τραγούδια των ημερών συνοδεία παραδοσιακών οργάνων και αφηγητή με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Ιωάννη Τσάμη και ένα εξαιρετικό χορωδιακό φωνητικό σύνολο, που υπηρετεί την παραδοσιακή και βυζαντινή μουσική τα τελευταία δεκαέξι χρόνια. Μαζί τους και οι χορωδοί του συλλόγου ιεροψαλτών ιεράς μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου “Πέτρος ο Γλυκύς”.

Ο βυζαντινός χορός “Ηδύμελον” πιστός στη µακραίωνη πατρώα παράδοση, απσκοπεί στη µελέτη, διάσωση και διάδοση του αυθεντικού – παραδοσιακού µέλους στα διάφορα µήκη και πλάτη της υφηλίου.

Τα µέλη του, µαθητές των σπουδαιότερων µουσικοδιδασκάλων της νεότερης Ελλάδας, αναδεικνύουν µε ξεχωριστό ύφος και ηχόχρωµα, το µεγαλείο της φωνητικής µουσικής.

Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους πρωτοψάλτες της χώρας μας, όπως Χαρίλαος Ταλιαδώρος, Θεόδωρος Βασιλικός, Αστέριος Δεβρελής καθώς και χορωδίες εντός και εκτός συνόρων, όπως “Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης” Αθήνας, η ισπανική χορωδία Γρηγοριανού μέλους Schola Antiqua, η χορωδία της εκκλησιαστικής σχολής του Όρους του Λιβάνου S.E.M. και η χορωδία της ιεράς μονής Σρέτενσκι της Μόσχας.

Έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, σε φεστιβάλ σε Κύπρο, Ισπανία, Μεξικό, Λίβανο, Ρωσία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Ιταλία, Λευκορωσία, Οικουμενικό Πατριαρχείο, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά, Ιερά Μονή Κωσταμονίτου – Άγιον Όρος κ.α..

Καλλιτεχνικός διευθυντής και χοράρχης του είναι ο Ιωάννης Τσάμης.

Ο σύλλογος ιεροψαλτών Κιλκίς «Πέτρος ο Γλυκύς» ιστορικός σύλλογος της πόλης από το 1978 έχει ως σκοπό τη διατήρηση, διαφύλαξη και διαιώνιση της πατρώας βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής.

Ίδρυσε σχολή βυζαντινής μουσικής όπου φοιτούσαν εντελώς δωρεάν όσοι επιθυμούσαν να μάθουν την ιερή τέχνη έως το 1993 που με την ίδρυση του Πολυάνειου Ωδείου από τον μακαριστό μητροπολίτη Απόστολο καταργήθηκε η σχολή και οι σπουδαστές φοιτούν πλέον στο Ωδείο το οποίο είναι αναγνωρισμένο από το κράτος.

Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια φοίτησαν ιεροψάλτες, οι οποίοι κάλυψαν πολλές κενές θέσεις ιερών ναών.

Δημιουργήθηκε μία αξιόλογη χορωδία, η οποία έδωσε και δίδει συναυλίες, τόσο μέσα στην πόλη του Κιλκίς και στα περίχωρα, αλλά και σε διάφορες πόλεις, όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Βέροια, Σιδηρόκαστρο, Σέρρες αλλά και στο εξωτερικό Κύπρο και Γαλλία.

Ιδρυτής του συλλόγου πρόεδρος και δάσκαλος τόσο στη σχολή όσο και στο ωδείο ήταν μέχρι πρότινος ο άρχων πρωτοψάλτης Κωνσταντίνος Γαϊτανίδης, καθώς επίσης και διευθυντής της χορωδίας, ενώ σήμερα πρόεδρος, χοράρχης και άξιος συνεχιστής του ιδρυτή είναι ο Χρήστος Κυριακίδης”.

Περισσότερα

Στα ‘’Ελευθέρια’’ του δήμου Κιλκίς μεταφέρεται η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων ‘’Σήκω ψυχή μου!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22″

O δήμος Κιλκίς εγκαινιάζει μια πολύ αξιόλογη συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη […]

Δείτε ακόμα