Η υψηλή τεχνολογία στην υπηρεσία ελέγχου της κατάστασης σταφυλιών

Αγροτικά /

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Με μία πρωτοποριακή μέθοδο, που εφαρμόζει το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Φυσικών Επιστημών της Ιταλίας, με έδρα την Φλωρεντία, ήλεγξαν την κατάσταση των επιτραπέζιων σταφυλιών της ποικιλίας «Κρίμσον» δεκαπέντε ημέρες πριν την έναρξη της τρυγικής περιόδου στα αμπέλια δύο εκ των μεγαλυτέρων καλλιεργητών στο επίπεδο της περιφερειακής ενότητας του Κιλκίς, των Γεωργίου Τερζή και Γεωργίου Παπαδόπουλου στους αμπελώνες του Χέρσου και Τερπύλλου αντιστοίχως.

Τις σχετικές μετρήσεις πραγματοποίησαν με το ειδικό μηχάνημα μέτρησης στελέχη του ινστιτούτου από την Ιταλία, μετρώντας το στάδιο ωρίμανσης και τα επίπεδα θρεπτικών συστατικών των σταφυλιών σε όλο τον αμπελώνα με την μέθοδο της φωτόνιας, «σαρώνοντας» τους καρπούς με τέσσερα διαφορετικά μήκη κύματος, εκτελώντας χίλιες μετρήσεις ταυτοχρόνως σε κάθε σταφύλι, προσφέροντας στους παραγωγούς την δυνατότητα μιάς εκτενέστερης κατάστασης σε όλο το αγροτεμάχιο γιά την τρέχουσα κατάστασή του.

Τους Ιταλούς ερευνητές συνόδευσαν στελέχη της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον Φίλιππο Παπαδόπουλο και τον Ηλία Κάλφα, καθώς οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο εφαρμογής προγράμματος του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στο οποίο είναι ενταγμένοι οι δύο Κιλκισιώτες παραγωγοί και της συνεργασίας της Σχολης με το Ιταλικό Ινστιτούτο, όπως δήλωσαν αμφότεροι στον «Μαχητή».

Νωρίτερα ανάλογες μετρήσεις είχαν πραγματοποιηθεί και στις περιφερειακές ενότητες Πιερίας και Καβάλας.
Οπως δήλωσε στον «Μαχητή» ο εκ των Κιλκισιωτών παραγωγών Γεώργιος Παπαδόπουλος «πρόκειται γιά μία πολύ χρηστική γιά τους καλλιεργητές εφαρμογή, που παρέχει μία πάρα πολύ εκτενή και μεγάλη σε εύρος εικόνα γιά την κατάσταση των καρπών, που μπορεί να αξιοποιηθεί αναλόγως και να βοηθήσει στην βελτιστοποίηση της παραγωγής και της ποιότητάς μας ιδιαιτέρως σε δύσκολες περιόδους, όπως αυτή που διανύσαμε φέτος».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Ατυχής επιλογή

Κάθε έκθεση εικαστικού ή ιστορικού ή λαογραφικού ή γενικώς πολιτιστικού περιεχομένου δεν είναι έκθεση προϊόντων του πρωτογενούς ή του δευτερογενούς […]