«Ό,τι είπαμε, το κάναμε» τόνισε σε ομιλία του στο Κιλκίς ο Ε.Τσακαλώτος

Πολιτική /

«Ό,τι είπαμε, το κάναμε», τόνισε ο υποργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασης των υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, το βράδυ της Παρασκευής 5.7.19, στο γεμάτο από πολίτες συνεδριακό κέντρο Κιλκίς.

Ο κ.Τσακαλώτος υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς, αφού, πάντως, ξεκίνησε την ομιλία του με διάθεση αυτοκριτικής:

«Λάβαμε τα μηνύματα από τις ευρωεκλογές.

Κάναμε πολλά σημαντικά βήματα εμπρός αλλά και λάθη. Επιτελέσαμε σημαντικό έργο, αλλά ήταν δυνατόν να γίνουν περισσότερα.

Αναφερόμενος στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ο υπουργός οικονομικών ανέφερε, ότι για πρώτη φορά στα εκατόν ογδόντα χρόνια ελευθέρου βίου υπάρχουν γενιές που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το μέλλον, εκεί που πάντοτε, ακόμη και στις χειρότερες συγκυρίες, ο λαός ήλπιζε για το καλύτερο.

Απέδωσε δε αυτήν την εξέλιξη στα συντηρητικά δεξιά κόμματα, «που μόλις έρχονται στην εξουσία, δεν μετουσιώνουν σε πράξεις τις υποσχέσεις τους», προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι μόνον ελληνικό φαινόμενο. «Τα μεσαία «στρώματα» ασφυκτιούν από τα συντηρητικά κόμματα», τόνισε χαρακτηριστικώς.

Και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Οι δεξιές κυβερνήσεις δεν μειώνουν τους φόρους, δεν δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης και περικόπτουν το κοινωνικό κράτος, εκθειάζοντας τις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτές βλέπουμε, που οδηγούν, για παράδειγμα, όταν αφορούν σε ασφαλιστικές εταιρίες, όταν αυτές χρεωκοπούν, όπως η «Ασπίς-Πρόνοια». Συγχρόνως, όμως τα ίδια κόμματα αυξάνουν τις ασφαλιστικές εισφορές και επεκτείνουν τις ιδιωτικοποιήσεις στην υγεία.

Έτσι, η δημόσια σύνταξη και ασφάλιση από κοινωνικά αγαθά μετατρέπονται σε «εμπορεύματα». Τα ίδια συμβαίνουν στην παιδεία, στην ύδρευση και αλλού.

Συντηρητικά κόμματα, όπως η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ «παίζουν» με τις φοροελαφρύνσεις, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τις συνδυάζει με την μέριμνά του για το κοινωνικό κράτος».

Ο κ.Τσακαλώτος άσκησε δριμύτατη κριτική στις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την οικονομική διαχείριση: «Παραλάβαμε ταμείο περίπου τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, παραδίδουμε …. 37 δισ. . Εμείς οδηγήσαμε την χώρα εκτός «μνημονίων», στα οποία μας είχαν «μπλέξει» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και ό,τι είπαμε, το κάναμε».

Επί πλέον, ο υπουργός οικονομικών υπεραμύνθηκε της πολιτικής των επιδομάτων σε κοινωνικώς αδύναμες ομάδες, ασκώντας κριτική στην ΝΔ που έκανε λόγο για «δωράκια», ενώ την κατηγόρησε και για τις αιτιάσεις της στο θέμα των διορισμών.

Όσον αφορά στην Συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνοντας το ότι στην περίπτωσή της υπήρξε συμβιβασμός, την χαρακτήρισε ως επωφελή για τη χώρα, «που δεν θίγει τα εθνικά συμφέροντα».

Για το ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, ότι μεριμνά όχι μόνο για το κράτος αλλά και για τα δικαιώματα των πολιτών του, τονίζοντας ότι «η πολιτική είναι για όλο τον κόσμο».

Ο κ.Τσακαλώτος «έκλεισε» την ομιλία του με προτροπή για αθρόα προσέλευση στις κάλπες και συνεχή εγρήγορση «έως και… ένα λεπτό πριν ανοίξουν», καθώς, όπως υπογράμμισε, «είναι δυνατή η ανατροπή των τωρινών δεδομένων, που θα αναδείξει και πάλι κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Η παρουσίαση
Εν συνεχεία ο κ.Τσακαλώτος παρουσίασε ένα-ένα τους υποψηφίους βουλευτές Κιλκίς του κόμματος Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου, Αναστάσιο Καπνίδη, Γιώργο Περπερίδη, Πέτρο Φούρα και Σοφία Ψαρρά, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμούς, με κοινό παρονομαστή, την ίδια προτροπή: Αγώνα μέχρι τέλους για την ανατροπή.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Τάσος Κεσίδης.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Πρέπει να αλλάξει

Την εικόνα, την οποία παρουσιάζει σήμερα ο μεθοριακός σταθμός Δοϊράνης στηλίτευσε, χαρακτηρίζοντάς την ως απαράδεκτη, ο από τον εκεί μεθοριακό […]

Να παραχωρηθούν

«Να αριθμηθούν και να παραχωρηθούν σε δημότες, να τα αξιοποιήσουν σαν περιβόλια». Αυτό πρότεινε ο Λάζαρος Παζαρτζικλής, κατά την τελευταία […]