Το θέμα των φωτοβολταϊκών συστημάτων ξανά στο δημοτικό συμβούλιο Παιονίας

Αγροτικά /

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Ούτε λίγο ούτε πολύ, έξι περιπτώσεις για γνωμοδοτήσεις εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε διάφορες περιοχές του δήμου Παιονίας περιλαμβάνει στα θέματα ημερήσιας διάταξης η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Τρίτης 30.11.21.

Ένα θέμα, που έχει απασχολήσεις επανειλημμένως τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιφερειακή μας ενότητα και έχει γίνει αντικείμενο ουκ ολίγων ανακοινώσεων , με πρώτη και καλύτερη αυτήν της υπό τον Ανδρέα Βεργίδη περιφερειακής αρχής.

Όλες με τις ίδιες επιφυλάξεις και αρνητική διάθεση, κυρίως σε ό, τι αφορά στην εγκατάσταση σε δημόσιες εκτάσεις , καθώς η ιδιαιτέρως αυξημένη ζήτηση εγκατάστασης τους και λειτουργία σε εκτάσεις του νομού μας ελλοχεύει κινδύνους συρρίκνωσης των καλλιεργουμένων εκτάσεων και βοσκοτόπων, με απώλειες αναλόγων δικαιωμάτων για παραγωγούς.

Κάτι το οποίο αναμένεται να ακουσθεί και κατά την σημερινή συνεδρίαση , καθώς η θέση όλων των δημοτικών παρατάξεων είναι κοινή και εκπεφρασμένη στο παραπάνω πλαίσιο, όπως άλλωστε είχε διατυπωθεί ,με άλλη αφορμή και στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο από στόματος του δημάρχου Κωνσταντίνου Σιωνίδη.
Βεβαίως, οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα και δεν μπορούν από μόνες τους να ματαιώσουν την προοπτική εγκατάστασης και λειτουργίας φωτοβολταϊκών συστημάτων, ιδίως σε ιδιωτικές εκτάσεις , όπου δεν τους »πέφτει» λόγος, όμως δεν παύουν να είναι ενδεικτικές για την ανησυχία που υπάρχει για την υψηλή ζήτηση στον νομό μας από πλευράς μεγάλων εταιριών .

Προφανώς οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μία επιλογή με ενδιαφέρον, η οποία υποστηρίζεται σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο αν και υπάρχουν πολλοί που αμφισβητούν την ένταση προώθησης των, όμως το μέτρο δεν έβλαψε ποτέ και κανέναν .
Είναι κάτι το οποίο είχε διατυπωθεί πριν από μερικές εβδομάδες και στην σχετική συνδιάσκεψη στο διοικητήριο της περιφέρειας μετά από πρωτοβουλία της ομάδας παρέμβασης Κιλκίς από το σύνολο των φορέων και των πολιτικών παραγόντων που συμμετείχαν σε αυτή.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Αλλιώς στην Παιονία

Μπορεί πραγματικά ο «πάγκος» των αιρετών στελεχών στην παράταξη της πλειοψηφίας στον δήμο του Κιλκίς να είναι πολύ περιορισμένος, αν […]

«Άρχισαν …τα όργανα»

Είχαμε γράψει προ ολίγου καιρού γιά το γεγονός της αθώωσης από το τριμελές εφετείο Θεσσαλονίκης όλων όσων είχαν κατηγορηθεί για […]