Κοινωνία

Την μνήμη των απαγχονισθέντων τριών νέων του Γερακαριού τίμησε η ΠΕΑΕΑ Κιλκίς

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 27.9.15 στο κοιμητήριο του Γερακαριού εκδήλωση τιμής της μνήμης των τριών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης από το Γερακαριό, που απαγχονίσθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου 2 Οκτωβρίου 1943 στην αγορά του Κιλκίς από τους Γερμανούς κατακτητές. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Παράρτημα Κιλκίς της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ και η ΚΟΒ Μυλοχωρίου.

Παρέστη αντιπροσωπεία της ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ, εκ μέρους της οποίας κατέθεσε στεφάνι ο γραμματέας της Κώστας Σιδηρόπουλος, ενώ εκ μέρους του παραρτήματος Κιλκίς της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ στεφάνι κατέθεσε ο πρόεδρός του Ηλίας Τασουλίδης.

Ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η φιλόλογος Παρέσα Κοτσαλίδου, γραμματέας της ΚΟΒ Μυλοχωρίου, έκανε την ομιλία της εκδήλωσης, η οποία αναφερόμενη στα γεγονότα της περιόδου, μεταξύ άλλων, είπε:
«Γερμανοί και Βούλγαροι, περικυκλώνουν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 1ης Οκτωβρίου 1943 το χωριό. Μια ριπή πολυβόλου προειδοποιεί τους κατοίκους να μην φύγουν έξω από το χωριό, διότι θα ήταν μάταιο. Το πρωί, μπήκαν στο χωριό και γυρνώντας όλα τα σπίτια μάζεψαν τους άντρες στην πλατεία. Γύρω τους τοποθέτησαν πολυβόλα. Η αγωνία φτάνει στο κατακόρυφο. Ξαφνικά, ένας άντρας σηκώθηκε μέσ’ τους γονατισμένους άντρες – τους υποχρέωσαν οι Γερμανοί να γονατίσουν – και φώναξε: “θα μας σκοτώσουν, τι καθόμαστε;” Ένα μουγκρητό ακούστηκε απ’ τους συγκεντρωμένους άντρες, κι άρχισαν να τρέχουν προς τις δυο ρεματιές που περιβάλλουν το χωριό.

Οι φασίστες πυροβολούν και τα κλάματα των γυναικών και των παιδιών γεμίζουν τον αέρα κι ακούγονται στα γύρω χωριά. Ξαναμαζεύουν τους άντρες, όσους βρήκαν, γιατί αρκετοί ξέφυγαν. Όμως, τώρα είναι πιο χαλαροί. Έχουν στα χέρια τους τρία παλληκάρια που συνέλαβαν στους γύρω λόφους, όπου κατέφυγαν για να σωθούν.
Έχουν στα χέρια τους τον 28χρονο Ανδρέα Ανδρεανίδη, το συνομήλικό του Γιάννη Σερδερίδη και τον 30χρονο Γιώργο Σιδηρόπουλο από το Παλατιανό.

Εις βάρος αυτών των παλληκαριών θα βγάλουν το απύθμενο μίσος τους τα φασιστοειδή τέρατα. Αυτούς τους τρεις λεβέντες θα κρεμάσουν την άλλη μέρα, 2 του Οκτώβρη, ημέρα Σάββατο, στην αγορά του Κιλκίς, την γεμάτη από λαό, γιατί ήταν ημέρα λαϊκής αγοράς προκειμένου να τρομοκρατήσουν τον αδάμαστο λαό μας.
Δεν τα κατάφεραν, κι αυτό το έδειξε η ιστορία. Με περισσότερο πείσμα ο λαός του χωριού μας, του Κιλκίς και όλης της Ελλάδας πολέμησε τον κατακτητή και με τη βοήθεια και των άλλων λαών και κύρια της Σοβιετικής Ένωσης, στρίμωξε το φασιστικό θεριό μέσα στη φωλιά του, κι εκεί το εξόντωσε».

Η Παρέσσα Κοτσαλίδου αναφέρθηκε και στις σημερινές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, τονίζοντας ιδιαίτερα την εμπλοκή και τη συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που διεξάγουν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ και γεμίζουν την υφήλιο με νεκρούς, τραυματίες και πρόσφυγες.

Τελειώνοντας, συγκίνησε τους παρευρεθέντες λέγοντας: «Τιμημένοι νεκροί, η θυσία σας δεν πήγε χαμένη. Το διώξιμο των κατακτητών και κύρια της φασιστικής Γερμανίας απ’ την πατρίδα μας, οφείλεται και στη δική σας θυσία.

Γι’ αυτό όλες οι γενιές θα σας μνημονεύουν, γιατί προσφέρατε τα νιάτα σας για τη λευτεριά του λαού.
Τιμή και δόξα σ’ όλους τους ήρωες που μας χάρισαν τη λευτεριά.»
Στην ίδια εκδήλωση τιμήθηκε η μνήμη του Κοσμά Σερδερίδη, αλύγιστου κι ανυποχώρητου στην ιδεολογία του, ο οποίος ήταν ένας από τους 200 κομμουνιστές εξορίστους στην Ακροναυπλία, που εκτελέσθηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 στην Καισαριανή και καταγόταν από το Γερακαριό.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα