Τιμήθηκε όπως αρμόζει στον Εύρωπο η μνήμη των σφαγιασθέντων σε αλησμόνητες πατρίδες

Κοινωνία /

Με τον προσήκοντα σεβασμό και περισυλλογή τιμήθηκε την Κυριακή 17.6.18 στον Εύρωπο η μνήμη των προγόνων των κατοίκων της περιοχής, που κατάγονταν από το Φουλατζίκ της Μικράς Ασίας και την Τσαντώ Ανατολικής Θράκης, και οι οποίοι κατεσφάγησαν από τους Τούρκους το 1920.

Επίσης, η μνήμη των προσφύγων από τις ανωτέρω δύο περιοχές, που είτε έχασαν την ζωή τους καθ’ οδόν προς την μητέρα Ελλάδα, μη αντέχοντας τις κακουχίες είτε απεβίωσαν και ενταφιάσθηκαν στην νέα πατρίδα τους, τον Εύρωπο, χωρίς να ξαναδούν ποτέ τις αγαπημένες τους γενέτειρες.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«…Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών τους στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Ευρωπού, χοροστατήσαντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ.κ. Δημητρίου.

Συνεχίστηκαν με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των σφαγιασθέντων, που βρίσκεται στον αύλειο χώρο της εκκλησίας και έκλεισαν στο ενοριακό πνευματικό κέντρο με κέρασμα, ομιλία της εκπαιδευτικού Τριανταφυλλιάς Δουλκερίδου και παρουσίαση, σε πρώτη εκτέλεση, από τη χορωδία του συλλόγου ιεροψαλτών Κιλκίς «Πέτρος ο Γλυκύς» της υμνογραφικής εργασίας του ιεροψάλτου Νικολάου Καφετζή που αφορά στους εθνομάρτυρες του Φουλατζικιού.

Η εκπαιδευτικός Τριανταφυλλιά Δουλκερίδου αναφέρθηκε στις σφαγές που έλαβαν χώρα στα ρωμιοχώρια της Βιθυνίας (Φούλατζικ, Λεύκη, Νίκαια κ.ά) από τους τσέτες του Τάγματος Γκιοκ Μπαϊράκ (Gok Bayrak= Κυανή Σημαία).

Περιέγραψε αναλυτικά τις θηριωδίες των ανδρών του Τζιεμάλ Μπέη (Dagistanli Cemal Bey) εις βάρος των χωριών αυτών. Εξήγησε ότι ο στόχος των επιθέσεων αυτών ήταν πρώτα η λεία και το πλιάτσικο και έπειτα η εκδίωξη και εξαφάνιση του ελληνικού στοιχείου ώστε να μεταβληθεί η δημογραφική βάση των διεκδικήσεων της Ελλάδας.

Περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια το τι ακριβώς συνέβη από τις επιδρομές των αντρών του τάγματος Γκιοκ Μπαϊράκ, υπό τον αιμοδιψή και αδίστακτο σαδιστή Τζιεμάλ Μπέη, στο Φούλατζικ την Τρίτη 23 Ιουνίου 1920 (αυτό που χαρακτηρίστηκε από τους ιστορικούς και ερευνητές της Ιστορίας «Το ολοκαύτωμα του Φουλατζικιού» και «Το ‘Δίστομο’ της Μικράς Ασίας») και στα ρωμέϊκα χωριά της ευρύτερης περιοχής της Βιθυνίας το Καλοκαίρι του 1920, με αποκορύφωμα τις σφαγές στη Λεύκη (29 Ιουνίου 1920) και στην Νίκαια (14 Αυγούστου 1920).

Στην συνέχεια πολυμελής χορωδία του συλλόγου ιεροψαλτών Κιλκίς «Πέτρος ο Γλυκύς» παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση, καταχειροκροτούμενη από τους συγκινημένους παρευρεθέντες την υμνογραφική εργασία του Φουλατζικιώτη στην καταγωγή και Ιεροψάλτη στο αναλόγιο του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Ευρώπου Νικολάου Καφετζή που αφορά στους εθνομάρτυρες του Φουλατζικιού. Η εργασία αυτή έλαβε την ευχή και ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου δια της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως.

Η Εταιρεία Μικρασιατικών Σπουδών και Ερευνών Ευρωπού δια του Προέδρου της δεσμεύτηκε δημόσια να αποστείλει τεκμηριωμένο φάκελλο-πρόταση προς την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την απονομή στον κ, Νικόλαο Καφετζή τιμητικού τίτλου ή οφφικίου, κατά την κρίση του Οικουμενικού μας Πατριάρχη.

Στις εκδηλώσεις συμμετέσχαν μαζικά οι κάτοικοι του Ευρώπου καθώς επίσης και Φουλατζικιώτες που κατοικούν σήμερα στη Βέροια και στα χωριά Κρηνίδα και Κορμίστα των Σερρών.

Εκφράζουμε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας σε όλους όσους παρέστησαν και τίμησαν με την παρουσία τους την μνήμη των προγόνων μας βοηθώντας έτσι να διατηρηθεί στην συλλογική μνήμη του λαού μας η θυσία τους».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα