Αθλητισμός

Τιμή και δόξα στην κορυφαία των κορυφαίων Εβίνα Μάλτση

Η κορυφαία των κορυφαίων Ελληνίδων καλαθοσφαιριστριών Ευανθία Μάλτση, πολύ πιο γνωστή και δημοφιλής με το υποκοριστικό της Εβίνα, ανακοίνωσε την απόφασή της να αποσυρθεί και από την συλλογική αγωνιστική δράση, πολύ λίγο καιρό μετά την αντίστοιχη της αποχώρησής της από την εθνική ομάδα.

Η Εβίνα γνωστοποίησε την πλήρη απόσυρσή της από την ενεργό δράση κατά την διάρκεια της θεσμικής ετήσιας εκδήλωσης, με την οποία ο πανελλήνιος σύλλογος αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) τιμά κάθε χρόνο τους κορυφαίους κάθε αθλητικού χώρου και φέτος καλαθοσφαιρίστρια… θρύλος ήταν ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα.

Το άξιο τέκνο της Γουμένισσας, που γεννήθηκε εκεί το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 1978, ολοκλήρωσε τον καλαθοσφαιρικό κύκλο του με 214 συμμετοχές στην εθνική ομάδα και 3215 πόντους με αυτήν, οι οποίοι την ανέδειξαν σε κορυφαία “εκτελέστριά” της.

Η σταδιοδρομία της ήταν γεμάτη από διακρίσεις, επιτυχίες και ¨”περγαμηνές” είτε με την εθνική ομάδα είτε με τους ουκ ολίγους σπουδαίους συλλόγους, στους οποίους αγωνίσθηκε, με “αφετηρία” τον ΑΟ “Κάλαθος” (ΑΟΚ) Γουμένισσας.

Το βραβείο του ΠΣΑΤ απένειμε σ΄αυτήν η μεγάλη μορφή του ελληνικού καλαθόσφαιρου Θοδωρής Παπαλουκάς.

Ειδικότερα, μετά την παραλαβή του τιμητικού επάθλου, η Εβίνα προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

“Ο αθλητισμός διδάσκει αξίες”
“Ευχαριστώ πολύ το διοικητικό συμβούλιο του ΠΣΑΤ για την τεράστια τιμή που μου κάνει με τη βράβευση μου, αλλά και για την δυνατότητα που μου δίνει να βρίσκομαι σήμερα εδώ ανάμεσα σε τόσο σημαντικούς ανθρώπους. Πόσω μάλλον που εδώ παραλαμβάνω το βραβείο μου από έναν αθλητή, τον Θοδωρή Παπαλουκά, με τόσο τεράστια προσφορά που με ενέπνευσε και απετέλεσε πρότυπό μου δείχνοντας μου το δρόμο επιβεβαιώνοντας τη πεποίθηση μου: “Οπου κοιτάς εκεί θα πας” Και μπροστά στο παιδικό μου ίνδαλμα και πρώτο “αρχιεκτελεστή” της εθνικής ανδρών, τον Παναγιώτη Γιαννάκη.

Έχει ιδιαίτερη σημασία το ότι με βραβεύετε για το ήθος μου και την προσφορά μου στον αθλητισμό. O αθλητισμός για μένα σημαίνει ήθος. Ο αθλητισμός διδάσκει αξίες και ιδανικά. Πολύ πριν όμως ο αθλητισμός μπει στη ζωή μου, η οικογένεια μου ήταν αυτή που με γαλούχησε με αυτά τα ιδανικά. Θα ήθελα λοιπόν σ` αυτό το σημείο να αφιερώσω αυτό το βραβείο στον άνθρωπο που δικαιωματικά του ανήκει. Στον άνθρωπο που με δίδαξε αυτές τις αρχές και με έκανε τον άνθρωπο που είμαι σήμερα. Στην μητέρα μου Πασχαλινά που βρίσκεται απόψε εδώ ανάμεσα μας. Μαμά σε ευχαριστώ.

Δράττοντας την ευκαιρία της βράβευσης μου, ανακοινώνω σε αυτήν εδώ την εκδήλωση της γιορτής των κορυφαίων του ΠΣΑΤ, την ολοκλήρωση του κύκλου μου στην ενεργό δράση ΚΑΙ σε συλλογικό επίπεδο! Κάθε φορά που ένας κύκλος ολοκληρώνεται και ένας νέος ξεκινά.

Έτσι, έχοντας υπηρετήσει την εθνική μας ομάδα επί είκοσι και πλέον χρόνια, έχοντας αγωνιστεί για 13 χρόνια στο εξωτερικό εκπροσωπώντας τη χώρα μας, πέρα από τιμή και υπερηφάνεια αισθάνομαι μια τεράστια ευθύνη και θεωρώ χρέος μου να μεταλαμπαδεύσω στις επόμενες γενιές τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου με σκοπό να δούμε περισσότερους Έλληνες πρωταθλητές και Ελληνίδες πρωταθλήτριες που θα δοξάσουν τη χώρα μας, αλλά κυρίως περισσότερους Έλληνες αθλητές και Ελληνίδες αθλήτριες δημιουργώντας υγιή πρότυπα για την κοινωνία μας.

Ο αθλητισμός είναι παιδεία, είναι πολιτισμός, είναι ήθος και πρέπει να είναι ο πιο υγιής καθρέφτης της κοινωνίας μας. Οφείλουμε όλοι να τον προασπίζουμε!»

Η σταδιοδρομία της συνοπτικά
Ανάμεσα στις πολλές διακρίσεις της, η Εβίνα Μάλτση έχει αναδειχτεί μέλος της καλύτερης πεντάδας και δεύτερη “εκτελέστρια” του “Ευρωμπάσκετ” του 2017, διακρίσεις που σημείωσε στην ηλικία των… 39 ετών. Τότε, στο Ευρωμπάσκετ της Τσεχίας το 2017, καθοδηγούμενη από εκείνη, η εθνική κατέλαβε την τέταρτη θέση, που ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη διάκριση της ιστορίας του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.

Έχει επίσης αναδειχτεί “αρχιεκτελέστρια”, MVP και μέλος της καλύτερης πεντάδας του “Ευρωμπάσκετ” του 2009

Δεύτερη “εκτελέστρια” στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, εδώ, στην Αθήνα.

“Αρχιεκτελέστρια” της α1 εθνικής το 2004. Πρωταθλήτρια και κυπελλούχος Ελλάδας, Ισπανίας, Γαλλίας και Τσεχίας.

Τρεις φορές “Ωλ σταρ” στη “Γιουρολίγκα”.

Ένα “μαγικό” ταξίδι που ξεκίνησε από την Γουμένισσα με αφετηρία και πρώτο “εταπ” τον τοπικό ΑΟΚ. Ένα παιδικό όνειρο που έγινε πραγματικότητα, η συμμετοχή της στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου, το WNBA των ΗΠΑ, με τη φανέλλα του “Κονέτικατ Σαν”.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα