Αγροτικά

Θωμάς Καρυπίδης: “Χρειάζεται διοθρωτικές παρεμβάσεις ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας”

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Γιά τα προβλήματα που αφορούν στην αιγοπροβατοτροφία στην περιφερειακή ενότητά μας, και ειδικότερα γιά την περιοχή της Παιονίας, μίλησε στο radio north 98.0 ο πρόεδρος του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Παιονίας Θωμάς Καρυπίδης.

Κατά την διάρκεια της παρέμβασής του αναφέρθηκε σε τέσσερις κύριους τομείς, στους οποίους θα πρέπει να γίνουν από πλευράς της κυβέρνησης διορθωτικές παρεμβάσεις, ώστε να βελτιωθούν οι προβληματικές συνθήκες που επικρατούν στον εν λόγω τομέα της κτηνοτροφίας, ενός από τους βασικούς «πυλώνες» της τοπικής οικονομίας, καθώς η περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς έχει ισχυρά και μεγάλα κτηνοτροφικά χαρακτηριστικά και σε περιφερειακό και σε εθνικό επίπεδο.
Αναλυτικότερα ο κ. Καρυπίδης τόνισε τα εξής:

«Ο πρωτογενής τομέας της κτηνοτροφίας και της γεωργίας είναι καθ΄ομολογία των πάντων από τους πιο κρίσιμους τομείς για την οικονομία της χώρας μας και ιδιαιτέρως για την περιφέρεια της.

Γι΄ αυτό και εκτιμώ ότι η συνέχεια και η περαιτέρω ανάπτυξη της είναι εξαιρετικής και κομβικής σημασίας για την παραμονή στην ύπαιθρο όσων ασχολούνται με αυτήν με όρους οικονομικής επάρκειας και βεβαίως εξασφάλισης ποιοτικών πρώτων υλών στις μεταποιητικές επιχειρήσεις του σχετικού κλάδου.

Για να συμβεί όμως αυτό και βεβαίως να συνεχισθεί είναι εξίσου κρίσιμο και χρήσιμο θα έλεγα να βελτιωθούν ορισμένα δεδομένα και κυρίως για τον τομέα της κτηνοτροφίας στον οποίο δραστηριοποιούμαι κι εγώ επαγγελματικά διατηρώντας σταβλισμένα μονάδα προβάτων στην ακριτική περιοχή του Μικροδάσους της περιφερειακής ενότητας του Κιλκίς μία ανάσα από τα Ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Κατά την άποψη μου το πρώτο που θα πρέπει να ενδυναμωθεί είναι η σύνδεση της κτηνοτροφικής παραγωγής με την αντίστοιχη της γεωργικής με στόχο την εξασφάλιση επαρκών και ποιοτικών με χαμηλό κόστος ζωοτροφών από ελληνικές αγροτικές καλλιέργειες.

Και μιάς και αναφερθήκαμε στην έννοια του χαμηλού κόστους να επισημάνω ότι είναι ένας παράγοντας ο οποίος αφορά συνολικότερα την κτηνοτροφική παραγωγή.

Η μείωση του από τα σημερινά υψηλά στάνταρ είναι εκ των ουκ άνευ για την παραμονή στην κτηνοτροφική παραγωγή, η οποία αντιμετωπίζει φαινόμενα σταδιακής συρρίκνωσης.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που αφορά το κόστος του ρεύματος στην ΔΕΗ το οποίο στην πατρίδα μας είναι από τα υψηλότερα στην ευρωπαϊκή ένωση και η μείωση του στον πρωτογενή τομέα, που τόσες φορές έχει εξαγγελθεί από τις πολιτικές ηγεσίες στην χώρα μας είναι απαραίτητη.

Ενας ακόμη παράγοντας είναι αυτός που αφορά τους ελέγχους στον τομέα των πρώτων υλών του γάλακτος με την καθολική εφαρμογή του ισοζυγίου γάλακτος, εισαγόμενου και εγχωρίου, αλλά και στον έλεγχο των τυροκομικών σκευασμάτων, έτσι ώστε να περιοριστούν ,αν όχι εξαλειφθούν, τα φαινόμενα ελληνοποίησης ποσοτήτων γάλακτος από τρίτες χώρες, με ότι αυτό συνεπάγεται στην παραγωγή της ελληνικής φέτας.

Τέλος θα επιθυμούσα να αναφερθώ και στο θέμα της ίδρυσης και λειτουργίας της Διεπαγγελματικής για την Φέτα , ένας οργανισμός που είναι απαραίτητο να λειτουργήσει άμεσα έτσι ώστε να προωθήσει με τον καλύτερο τρόπο το σπουδαίας ονομασίας προέλευσης αυτό ελληνικό προϊόν.

Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει η εκπροσώπηση των παραγωγών ,τόσο στην γενική συνέλευση, όσο και στο διοικητικό συμβούλιο να είναι ισότιμη σε σχέση με τους υπολοίπους κλάδους της μεταποίησης που συμμετέχουν σε αυτήν.

Η σύνθεση της ,όπως αυτή έχει ανακοινωθεί εσχάτως από πλευράς του αρμοδίου υπουργείου, δεν μας ικανοποιεί, διότι εκτιμώ ότι δεν ανταποκρίνεται στο πνεύμα της ισοτιμίας και αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους παραγωγούς.

Σε κάθε περίπτωση τα προβλήματα στην κτηνοτροφία είναι πολλά και η ελληνική πολιτεία να σκύψει στην αντιμετώπιση τους με τόλμη και ενδιαφέρον, έτσι ώστε να εξασφαλίσει την συνέχεια της με όρους ανταγωνιστικούς και προσοδοφόρους για όλους τους εμπλεκομένους στην παραγωγή, μεταποίηση, διάθεση και κατανάλωση των προϊόντων της».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα