Θετική γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς γιά λατομείο χαλαζίτη στην Χρυσόπετρα

Γενικά /

Με ψήφους 19 υπέρ και επτά κατά, επί των παρόντων συμβούλων, το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς παρέσχε θετική γνωμοδότηση, όσον αφορά στο περιεχόμενο του φακέλλου μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου εξόρυξης χαλαζίτη από εκμετάλλευση λατομείου στην τοποθεσία Κιρελί, σε μικρή απόσταση από την Χρυσόπετρα, βορείως αυτής.

Το θέμα είχε τεθεί προς συζήτησιν στην προτελευταία τηλεσυνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αλλά λόγω διατυπώσεως επιφυλάξεων, ερωτημάτων και αντιρρήσεων γιά το περιεχόμενό του, η συζήτηση ανεβλήθη και πραγματοποιήθηκε κατά την τηλεσυνεδρίαση της Τετάρτης 10.3.21, προκειμένου να υπάρξει πληρέστερη ενημέρωση.

Ο λόγος δόθηκε πρώτα στον κ. Γεώργιο Γεωργιάδη εκπρόσωπο της «Όλυμπος Βιομηχανικά Ορυκτά» Α.Ε. που προβαίνει στην εκμετάλλευση του συγκεκριμένου λατομείου σε σημείο δεσμευμένης έκτασης περίπου 53 στρεμμάτων.

«Είμαστε εν τάξει στις υποχρεώσεις»
Ξεκινώντας την ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο ιστορικό της εταιρίας, που είναι η πρώην ΜΕΒΙΟΛ, από την Ολλανδία: «Κρατήσαμε σε λειτουργία την εταιρία με κάθε θυσία, ώστε να διατηρηθούν οι δέκα θέσεις εργαζομένων, ανάμεσα στους οποίους και Κιλκισιώτες, συν κάποιες παράπλευρες. Πάμε καλά και είμαστε εν τάξει στις υποχρεώσεις μας. Ζητήσαμε ένδεκα στρέμματα,, γιά να αγοράσουμε και ιδιωτικές εκτάσεις, ώστε να προχωρήσουμε στην επέκταση με νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, προκειμένου να λάβουμε νέα αδειοδότηση».

«Σε περιοχή σπάνιας ομορφιάς»
Κατόπιν τον λόγο έλαβε ο Χριστόφορος (Άκης) Πιπερίδης: «Το θέμα, όπως είχα αναφέρει και στην προηγούμενη συνεδρίαση, έχει να κάνει με το ότι η επέκταση του έργου γίνεται σε μία περιοχή σπάνιας ομορφιάς και προστασίας της άγριας πανίδας, με μικρά φράγματα, ελκυστική για επισκέπτες. Ποιός αποκλείει στο μέλλον να ζητήσει η εταιρία και άλλες εκτάσεις της ίδιας περιοχής; Επί πλέον, οι λατομικές εργασίες περιλαμβάνουν χρήση φουρνέλλων, που σημαίνει εκκωφαντικές εκρήξεις και εκτόξευση υλικών κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Κατά τα λοιπά, λέγω ότι η εταιρία δεν έχει δημιουργήσει άλλα προβλήματα.

Εν συνεχεία οι Γιώργος Μπαλάσκας και Δημήτρης Κυριακίδης (ο δημοτικός σύμβουλος) αναφέρθηκαν σε θετική γνωμοδότηση του δασαρχείου Κιλκίς, όσον αφορά στο σχέδιο της εταιρίας για την αποκατάσταση της περιοχής μετά την χρήση της λατομικής έκτασης.

«Πόσο διασφαλίζεται;»
Ωστόσο, η Ελένη (Λένα) Αναστασιάδου δήλωσε, ότι τέτοια γνωμοδότηση δεν υπάρχει προσθέτοντας ότι η ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπει λατομικές – εξορυκτικές εργασίες ακόμη και σε δασικές εκτάσεις, ενώ έχει πληροφορίες περί εγκαταστάσεως 75 ανεμογεννητριών στην περιοχή μεταξύ Ελληνικού και Α. Αντωνίου. «Πόσο διασφαλίζεται ή από πλευράς εταιρίας τήρηση των συμπεφωνημένων για τις συγκεκριμένες εκτάσεις και μη δέσμευση και άλλων; Διατηρώ τις ισχυρές επιφυλάξεις μου».

«Θα προβεί σε αποκαταστάσεις»
Κατόπιν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παύλος Θωμαϊδης έθεσε με την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου, τα εξής ερωτήματα: «Από το 2015, που λειτουργεί η εταιρία, έχει προβεί σε αποκαταστάσεις εκτάσεων, που εκμεταλλεύθηκε; Θα προβεί σε τέτοιες φέτος; Σε περίπτωση αρνητικής γνωμοδότησης του δημοτικού συμβουλίου και εξ αιτίας αυτής μη χορήγησης αδείας επεκτάσεως στην εταιρία, αυτή θα διακόψει την λειτουργία της;»

«Κανένας κίνδυνος»
Στην απαντητική προς όλους δευτερολογία του ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από την περιοχή εξόρυξης δεν υπάρχει απολύτως τίποτε, ενώ ακριβώς πάνω στο όριο της ακτίνας υπάρχουν δύο μικρά μαντριά.

Η απόσταση του λατομείου από την Χρυσόπετρα είναι 2,4 χιλιόμετρα. Από τα εκκρηκτικά δεν ακούγεται τίποτε, ούτε οι δονήσεις, ενώ κίνδυνος από τα εκσφενδονιζόμενα υλικά δεν υφίστανται κίνδυνος, καθώς οι εκρηκτικές ύλες δεν είναι από τις πολύ ισχυρές. Ως προς την αποκατάσταση, δουλεύουμε δεκαπέντε ημέρες τον χρόνο «σπαστά» στο ενάμισυ στρέμμα, που εκμεταλλευθήκαμε, εξορύσσοντας επί τέσσερα χρόνια πολύ μικρές ποσότητες. Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων προβλέπει βαθμιαία αποκατάσταση, όχι δηλαδή να ολοκληρωθεί πρώτα το σύνολο της εξόρυξης και μετά να γίνει η αποκατάσταση.

Αν δεν εγκριθεί η επέκταση, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε στην ίδια έκταση, έστω και με δυσκολίες, καθώς πρόκειται για μικρή εκμετάλλευση».

Ακολούθησε η ψηφοφορία, με τους επτά καταψηφίσαντες (Τονικίδη, Παζαρτζικλή, Αγαθόπουλο, Αναστασιάδου, Πιπερίδη, Σεϊτανιώτη, Χατζηαποστόλου) να αιτιολογούν την αρνητική ψήφο τους παραπέμποντας στις αρνητικές γνωμοδοτήσεις του τοπικού συμβουλίου.

Περισσότερα

Υλοποιήθηκε πρόγραμμα από την Επιμορφωτική και τον εμποροεπαγγελματικό σύλλογο Γουμένισσας

Τριάντα εργαζόμενοι εξέλιξαν το επαγγελματικό τους προφίλ σε συνεργασία με τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Γουμένισσας, μέσω του επιδοτούμενου προγράμματος ΛΑΕΚ 1-49 […]

Δείτε ακόμα