Παράσταση στην «Χρυσαλλίδα» από 7 έως 9 Αυγούστου στην Γουμένισσα

Κοινωνία /


Το ιστορικό μεταξουργείο της Γουμένισσας «Χρυσαλλίς» αποτελεί θέμα και περιεχόμενο θεατρικού ντοκυμανταίρ, με τίτλο «Μετάξι» το οποίο θα ανεβάσει στην Γουμένισσα η καλλιτεχνική ομάδα «Δρώσα Τέχνη» σε συνεργασία με την θεατρική ομάδα «Ο θίασος των ονείρων».

Οι παραστάσεις θα δοθούν την Κυριακή 7, Δευτέρα 8 και Τρίτη 9.8.16 στην εσωτερική αυλή του μεταξουργείου, με ώρα έναρξης και τις τρεις ημέρες 9.15 το βράδυ.

Συντελεστές της παράστασης είναι οι εξής:

Οι συντελεστές

Σκηνοθεσία: Αναστασία Χατζηλιάδου

Έρευνα – Δραματουργία: Παναγιώτα Κωνσταντινάκου

Εικονικό περιβάλλον: Στάθης Μήτσιος

Μουσική: Αντώνης Ζώρας (Τσολιάς)

Φωτογραφία: Ελευθερία Καλπενίδου

Συντονισμός – Οργάνωση παραγωγής: π. Χριστόδουλος Παπακώστας

Συμμετέχουν κάτοικοι της περιοχής, πρώην εργάτριες της μεταξοβιομηχανίας, ερευνητές, μηχανικοί, αρχιτέκτονες καθώς και ερασιτέχνες ηθοποιοί της τοπικής θεατρικής ομάδας «Ο Θίασος των Ονείρων».

Με ανακοίνωσή τους οι φορείς της παράστασης ευχαριστούν την Ελένη Αθανασιάδη, ιδιοκτήτρια της μεταξοβιομηχανίας «Χρυσαλλίς», για την συμπαράστασή της σε όλους τους τομείς του έργου».

Το περιεχόμενο

Από πού προέρχεται το μετάξι; Πώς γίνεται η επεξεργασία του μεταξωτού νήματος; Τι μπορεί να φτιαχτεί από το υλικό αυτό;

Τι εμπειρίες κουβαλά κάποιος που δουλεύει σε μεταξουργείο; Τι σημαίνει για μια περιοχή η λειτουργία εργοστασίου επεξεργασίας μεταξιού; Γιατί έχουν κλείσει πλέον τα περισσότερα μεταξουργεία της χώρας; Ποια προοπτική υπάρχει για τα εγκαταλελειμμένα σήμερα αυτά βιομηχανικά συγκροτήματα;

Σε αυτά και άλλα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει η παράσταση με τίτλο «Μετάξι», μια παράσταση θεάτρου-ντοκυμανταίρ ειδικού χώρου (site specific).

Χώρος οι αυθεντικές εγκαταστάσεις της μεταξοβιομηχανίας «Χρυσαλλίς», ιδιοκτησίας Αθανασιάδη, στη Γουμένισσα, η οποία έκλεισε τις πόρτες της στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 και χαρακτηρίστηκε πάραυτα ιστορικό διατηρητέο μνημείο από την Πολιτεία.

Συμμετέχοντες όχι επαγγελματίες ηθοποιοί, αλλά οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής, αυτόπτες μάρτυρες ενός πολύτιμου παρελθόντος πριν ακόμα αυτό σβήσει οριστικά.

«Βυθιζόμενοι» στις αναμνήσεις του χώρου και του υλικού, αφηγούμενοι προσωπικές όσο και συλλογικές ιστορίες, οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν να μεταφέρουν τους θεατές της ιδιότυπης αυτής παράστασης στην πραγματικότητα του τότε, να τους προβληματίσουν για το παρόν αλλά και να τους επιτρέψουν να οραματιστούν το μέλλον. Που μπορεί άραγε να φτάσει ένα κουκούλι που ξετυλίγεται;

Επειδή η διαμόρφωση του χώρου των καθισμάτων θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των θεατών, ισχύει η τηλεφωνική δήλωση παρακολούθησης της παράστασης, ώστε να χρησιμοποιηθεί ο αναγκαίος αριθμός καθισμάτων.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 6944173330 (Αγγελο Κουμέτη) και 6984812372