«Σβήνει» την δίψα της η περιοχή Τερπύλλου από την νέα γεώτρηση

Γενικά /

Ιδιαιτέρως ευχάριστα υπήρξαν τα αποτελέσματα της νέας γεώτρησης, που ανορύχθηκε δίπλα στο γήπεδο του Διποτάμου, στην προσπάθεια να ανακουφισθεί η ευρύτερη περιοχή της Τερπύλλου, που ταλαιπωρήθηκε από το πρόβλημα της συσσώρευσης αρσενικού στο πόσιμο νερό πάνω από τα επιτρεπτά όρια.
Όπως είναι γνωστό το πρόβλημα αποδόθηκε κατά κύριο λόγο σε φυσικά αίτια, λόγω της ανομβρίας κατά το διάστημα από τα μέσα του Φθινοπώρου μέχρι τα τέλη του Χειμώνα.
Στο νερό της νέας γεώτρησης τα ποσοστά αρσενικού χαρακτηρίσθηκαν ως «μη ανιχνεύσιμα», καθώς, με όριο το δέκα, βρέθηκαν κάτω από το πέντε.
Ήδη ξεκίνησαν οι εργασίες σύνδεσης της νέας γεώτρησης με το υδραγωγείο της Τερπύλλου, ώστε όλη η περιοχή να τροφοδοτηθεί με κατάλληλο νερό μέσα στα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα.
Συγχρόνως, σύμφωνα με δηλώσεις αρμοδίων, κινήθηκε η διαδικασία σύνταξης μελετών γιά αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος επί μονίμου βάσεως.
Στην προκειμένη περίπτωση οι επιλογές είναι δύο: Η κατασκευή νέας δεξαμενής σε ισομετρική απόσταση από τα χωριά της ευρύτερης περιοχής, στην οποία να διοχετεύεται το νερό όλων των γεωτρήσεων, παλαιών, νέων και όσων ανορυχθούν στο μέλλον, ή η τοποθέτηση ειδικών φίλτρων στο δίκτυο ύδρευσης, ώστε να περιορίζεται η ποσότητα του αρσενικού τις περιόδους έξαρσης του φαινομένου.
Γιά την τελική επιλογή θα συνεκτιμηθούν οι δυνατότητες του υδροφόρου ορίζοντα, η κατά περιοχές απόδοση των γεωτρήσεων και το κόστος κατασκευής, ωστόσο σε κάθε περίπτωση αυτή αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Περισσότερα

«Ανοικτή πληγή» οι συνδέσεις κτιρίων με οδικές αρτηρίες ιδιωτικών επιχειρισεων και δημοσίων ιδρυμάτων

Ένα από τα ζητήματα, που συζητήθηκαν στο περιθώριο της πρόσφατης επίσκεψης της προέδρου του κέντρου κοινωνικής πρόνοιας περιφέρειας Κ.Μακεδονίας (ΚΚΠ/ΠΚΜ) […]

Δείτε ακόμα