Κοινωνία

Τεράστια απώλεια για τα ΤΑ και κοινωνία του νομού ο θάνατος του Γιώργου Γίτσου

Παραμονή των Φώτων, ημέρα Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021 «έσβησαν» για πάντα τα «φώτα» ενός ξεχωριστού «διαμερίσματος» του «οικοδομήματος» της τοπικής αυτοδιοίκησης του νομού Κιλκίς.

Είναι η ημέρα, κατά την οποία «αναχώρησε» για το δίχως γυρισμό «ταξίδι», σε ηλικία 70 ετών, ο Γιώργος Γίτσος, που «έγραψε» ένα ξεχωριστό «κεφάλαιο» στην «αυτοδιοικητική ιστορία» τούτου του τόπου, έχοντας καταξιωθεί ως ένα από τα κορυφαία στελέχη και υπηρέτες της αυτοδιοίκησης σε τοπικό επίπεδο ή τοπικής διοίκησης.

Με καταγωγή από τον Εύρωπο, που ήταν και το αυτοδιοικητικό «ορμητήριό» του, ευρυμαθής, με λαμπρές σπουδές μαθηματικού, γνώση πολλών τομέων εργασίας, ποικίλα ενδιαφέροντα και δι’ αυτών ενεργοποίηση σε ποικίλους χώρους, ο Γιώργος Γίτσος ξεχώρισε από νεαρής ηλικίας ως άνθρωπος των κοινών, ως ενεργός πολίτης και ως κάτοχος προσόντων, τα οποία έχουν διαμορφώσει την έντονη προσωπικότητά του, χάρη στην οποία «ξεδίπλωσε» ηγετικές διοικητικές ικανότητες όπως και απόλυτη επάρκεια στην διαχείριση των κοινών υποθέσεων.

Η προσωπικότητά του αυτή ανεδείχθη αρχικώς στον επαγγελματικό τομέα, όντας, αν όχι ο πρώτος, εκ των πρώτων που ίδρυσε φροντιστήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή της Παιονίας, και στην ενασχόλησή του με τα τοπικά κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά κοινά.

Στον «στίβο» της τοπικής διοίκησης «έλαβε θέση» το 1982, εκλεγείς αρχικώς ως απλός δημοτικός σύμβουλος. Συντόμως, ήλθε η καταξίωσή του ως ικανού στελέχους του χώρου, με τις πολλές προτάσεις και παρεμβάσεις του για θέματα και ζητήματα του τόπου του, όπως και με την έντονη δραστηριότητά του για την υλοποίηση ή επίλυση του καθενός χωριστά και όλων μαζί.

Η καταξίωση συνοδεύτηκε από περιβολή του με την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας και ειδικότερα του εκλογικού σώματος.

Ετσι, ακολούθησαν δύο θητείες ως κοινοτάρχου Ευρώπου και ισάριθμες ως δημάρχου Ευρωπού, για να καταστεί έτσι μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες μορφές του χώρου.

Το κύρος του ενισχύθηκε και από την ενεργοποίησή του σε δευτεροβάθμια όργανα της αυτοδιοίκησης, όπως η τοπική ένωση δήμων και κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) νομού Κιλκίς και η περιφερειακή ένωση δήμων και κοινοτήτων (ΠΕΔΚ) Κ. Μακεδονίας. Το «βήμα» αυτό του προσέφερε την δυνατότητα να προβάλλει τα θέματα και ζητήματα όχι μόνο της εκλογικής περιοχής του αλλά όλου του νομού, όπως και το «να πατεί πόδι» για την επίλυση των προβλημάτων τους. Με την σειρά του τον περιέβαλε με ανάλογη εμπιστοσύνη ένα ευρύτατο φάσμα στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκλέγοντάς τον κατ’ επανάληψιν στην διοίκηση της «Αναπτυξιακής Κιλκίς» ΑΕ.
Καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξή του ως αυτοδιοικητικού προσώπου κοινής αποδοχής διαδραμάτισε το ότι, αν και προερχόμενος από την ΝΔ, ήταν «ανοικτός» σε διαβουλεύσεις και συνεργασίες με στελέχη όλων των πολιτικών χώρων, χωρίς καμμιάν εξαίρεση. Ηταν κάτι, στο οποίο τον διευκόλυναν ο πράος χαρακτήρας του και οι χαμηλοί τόνοι στον λόγο του, ακόμη και στην πλέον έντονη διαφωνία. Γι αυτό ακριβώς εύρισκε πάντα ειλικρινείς συνομιλητές παντού, κάτι που τον καθιέρωσε και ως άνθρωπο των έργων, και όχι απλώς… των λόγων.

Και είναι η ίδια βασική αιτία, που όλες οι κοινοταρχικές και δημαρχιακές θητείες του χαρακτηρίσθηκαν από σημαντικό συνολικό έργο, με έμφαση στα έργα υποδομής, και όχι σε εκείνα που «απλώς γεμίζουν το μάτι». Αλλωστε, ως προερχόμενος από τον χώρο των πρακτικών επιστημών δεν τα «πολυπήγαινε» καλά με την δημαγωγία και τις «εύκολες» εντυπώσεις. Ουσιαστικώς, χάρη στον Γιώργο Γίτσο η περιοχή του πρώην δήμου Ευρωπού, αφ’ ενός μεν «πάτησε» σε «στερεό έδαφος» καθ’ όλη την περίοδο του «Καποδίστρια», και μετά την ολοκλήρωση της περιόδου των δικών του θητειών, αφ’ ετέρου δε μπόρεσε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του «Καλλικράτη» ως δημοτική ενότητα του δήμου Παιονίας. Επίσης, χάρη στο Γιώργο Γίτσο «άνοιξε ο δρόμος» για την προώθηση και αρκετών θεμάτων σε επίπεδο νομού, καθώς ο ίδιος καθ’ όλα τα χρόνια της ενασχόλησής του με τα αυτοδιοικητικά κοινά λειτουργούσε πάντα με γνώμονα το ευρύτερο κοινό συμφέρον, χωρίς ποτέ να «αμελεί» το στενό τοπικό.

Απόδειξη τούτου αποτελούν επίσης:
-Η ενεργός ανάμιξή του στα του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου, και δη της ΕΠΣ Κιλκίς, ως εκπρόσωπος της αγαπημένης ομάδας της γενέτειράς του, δηλαδή του Απόλλωνος Ευρώπου, στα δρώμενα του οποίου είχε επί μακρόν ανάμιξη είτε διοικητική είτε εξωδιοικητική. Είναι χαρακτηριστικό, ότι συμμετείχε ενεργώς στις εκδηλώσεις της ΕΠΣΚ και κατά την τελευταία διετία, κατά την οποία ήδη έδινε την «μάχη» με την επάρατη νόσο, επιδεικνύοντας και σ’ αυτήν την περίπτωση το πνεύμα του θαρραλέου και ανυποχώρητου αγωνιστή, αυτό, δηλαδή, το οποίο τον χαρακτήρισε σε όλη του τη ζωή.

-Η εκ μέρους του «υιοθεσία» και ένθερμη διαρκής υποστήριξη, μέχρι υλοποιήσεως, της πρωτοβουλίας της «Τέχνης» του Κιλκίς για την καθιέρωση του πανελληνίου ποιητικού διαγωνισμού της με την επωνυμία «Κούρος Ευρωπού» (1996) και έμβλημα τον περίφημο Κούρο της αρχαίας Ευρωπού, που κοσμεί το αρχαιολογικό μουσείο Κιλκίς. Αλλωστε, ήταν ο ίδιος που προώθησε αποτελεσματικώς την συνεργασία των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών του νομού με την αρμόδια εφορία αρχαιοτήτων για τις ανασκαφικές εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο της Ευρωπού και εν συνεχεία την αξιοποίηση αυτού, σε ένα έργο πολύ σημαντικό και ιδιαιτέρως επωφελείς για όλο τον νομό.

Στην εκ μέρους του συνόλου της κοινωνίας δημοτικής ενότητας Ευρωπού, δήμου Παιονίας και νομού Κιλκίς αποδοχή του Γιώργου Γίτσου είχε ουσιαστική συμβολή και το «κεφάλαιο» των διαπροσωπικών σχέσεών του, που δεν ήταν και λίγες, και οι οποίες βασίζονταν στην αμεσότητα, την ανεπιτήδευτη ευγένεια και την ειλικρίνεια. Ηταν γενικώς αυτές οι διαπροσωπικές σχέσεις, που του προσέφεραν στηρίγματα από κάθε σημείο του νομού, όταν επί των θητειών του, είτε ως κοινοτάρχου είτε ως δημάρχου, η κοινότητα Ευρώπου και ο δήμος Ευρωπού διοργάνωναν συνέδρια, κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις ή απηύθυναν προσκλήσεις – προκηρύξεις για διάφορα μη τεχνικά έργα.
Επί πλέον επί Γιώργου Γίτσου «άνοιξε» και ο «δρόμος» για την αναβάθμιση των σχέσεων της κοινότητας Ευρώπου και του δήμου Ευρωπού με τις κοινότητες και τους δήμους του νομού, ενώ προωθήθηκαν σχέσεις και συνεργασίες με κοινότητες και δήμους εκτός νομού.

Ηταν επόμενο, ύστερα από όλα αυτά, να αισθανθούν αυτοδιοίκηση και κοινωνία του νομού, πέρα από το έντονο «μούδιασμα», ένα πελώριο όσο και δυσαναπλήρωτο «κενό», αμέσως με το θλιβερό άγγελμα της μετάστασης του Γιώργου Γίτσου.

Ωστόσο, αυτό το παρατεθέν …απλό δείγμα «πεπραγμένων», σε συνδυασμό με την αυτοδιοικητική και κοινωνική παρακαταθήκη του, καθιστούν παντελώς αδύνατη την «απάλειψή» του από την συλλογική μνήμη.
Μπορεί, δηλαδή, σωματικώς να «μετακόμισε» στα «ουράνια δώματα», όμως ο Γιώργος Γίτσος θα βρίσκεται για πάντα ανάμεσά μας και θα συνεχίσει να προβάλλει ως διοικητικό πρότυπο στον χώρο της αυτοδιοίκησης, ως εξέχων άνθρωπος των κοινών και ως επιτυχημένος επαγγελματίας.

Ας είναι ελαφρό το χώμα της ιερής γης της από αρχαιοτάτων χρόνων μιας και μοναδικής ιερής γης της Μακεδονίας, που σε σκέπασε για πάντα, αλησμόνητε συντοπίτη, συμπολίτη και άξιο τέκνο του τόπου σου Γιώργο Γίτσε.

Και Καλή Ανάσταση.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα