Το τελευταίο μου άρθρο ως Χριστιανός

Αρθρογραφία /
εκκλησία-μαχητής-κιλκίς

Γράφει ο Αθανάσιος Τατάρογλου

Αν είσαι θρησκόληπτος και δεν θες να αλλάξεις αυτό το κακό χαρακτηριστικό τότε μη ξοδεύεις τα πολύτιμα λεπτά σου διαβάζοντας τις παρακάτω γραμμές. Αν είσαι άνθρωπος που έχει τελειώσει τη βασική υποχρεωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα, διαθέτει κριτική ικανότητα και δεν εθελοτυφλεί μπροστά στην πραγματικότητα τότε μείνε μαζί μου. Θα μιλήσουμε για τη κατάντια της οργάνωσης που λέγεται Ιερά Σύνοδος και των μελών της.

Αρχικά, για τους ανθρώπους που τους αρέσουν οι ταμπέλες να σημειώσω πως είμαι χριστιανός. Έχω πάντα εικόνες στο σπίτι μου και η αγαπημένη μου είναι εκείνη του Αγίου Αθανασίου. Κάνω το σταυρό μου πριν φάω και πριν κοιμηθώ ευχαριστώντας τον Θεό που μου επέτρεψε να θεωρώ δεδομένα και αυτή τη μέρα όσα προανέφερα. Επίσης πιστεύω πως στα σχολεία θα έπρεπε να διδάσκονται οι πιο δημοφιλείς θρησκείες και να επιλέγουν οι άνθρωποι τη θρησκεία που θα ακολουθήσουν. Και δηλώνω σίγουρος πως οι περισσότεροι θα διάλεγαν τον χριστιανισμό και θα ήταν πιο δυνατό το πιστεύω τους γιατί θα ήταν επιλογή τους και μάλιστα συνειδητή.

Θεωρώ επίσης πως όσοι διαβάζεται αυτές τις γραμμές αντιλαμβάνεστε πως είναι διαφορετικό πράγμα να μιλάς για την πίστη και την θρησκεία και διαφορετικό για την εκκλησία. Για όσους πάλι δεν το αντιλαμβάνονται να σημειώσω απλά πως τα μέλη της ιεράς συνόδου, οι μητροπολίτες αλλά και οι ιερείς είναι άνθρωποι σαν κι εμάς με αμαρτίες σαν κι εμάς. Απλά επέλεξαν να σπουδάσουν ή/και να δουλέψουν πάνω στη θρησκεία. Με τον ίδιο τρόπο που επιλέγει κάποιος να μπει στο στρατό.

Η διαχείριση λοιπόν της πανδημίας από την Ελληνική Εκκλησία ή Ιερά Σύνοδο ή όπως θέλετε πείτε τους, έφτασε να αποτελεί δυσφήμιση για την ίδια την θρησκεία που εκπροσωπούν. Πολλές φορές η επιστήμη έχει σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά της εκκλησίας αλλά δυστυχώς πάντα θα νικάει. Γιατί μιλάει με αποδείξεις κι όχι με υποσχέσεις. Για αυτό λοιπόν δηλώνω και οπαδός του «Πίστευε και μη, ερεύνα». Ίσως να φταίει και ότι έχω τελειώσει χημικό. Ίσως να φταίνε και τα λόγια του Στίβεν Χοκινγκ ο οποίος είχε πει πως «Υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά μεταξύ της θρησκείας, η οποία βασίζεται στην εξουσία, και της επιστήμης, η οποία βασίζεται στην παρατήρηση και στη λογική. Η επιστήμη θα κερδίσει γιατί λειτουργεί».

Η εκκλησία λοιπόν και οι εκπρόσωποι της μόνο κακό έκαναν στους πιστούς, πηγαίνοντας κόντρα σε όσα η ίδια η θρησκεία μας αλλά και η ανθρώπινη υπάρξει πρεσβεύουν. Την αγάπη για τον συνάνθρωπο. Κοίταζε να εξυπηρετεί πάντα τα συμφέροντα της οργάνωσης της χωρίς πολλές φορές να σκέφτεται τις επιπτώσεις στους πιστούς. Πολλά μέλη της μάλιστα καλούσαν τον κόσμο σε μια επανάσταση εναντίον της μάσκας ή άλλων μέτρων.

Μα το αποκορύφωμα ήρθε τις ημέρες των Θεοφανίων. Η κυβέρνηση αποφάσισε πως οι ναοί θα παραμείνουν κλειστοί και η Ιερά Σύνοδος εξήγγειλε πως οι ναοί θα λειτουργήσουν προκαλώντας ξεκάθαρο πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία της χώρας και στη καλλιέργεια εμπιστοσύνης των πολιτών της και προς την κυβέρνηση αλλά και προς την ίδια την εκκλησία. Δίχασε και κατάφερε η ίδια η εκκλησία με τη στάση της να γίνει έρμαιο σε στόματα πολέμιων της, κι όχι άδικα.

Στην ίδια χώρα που αν κάποιοι άνθρωποι άλλης θρησκείας έκαναν το ίδιο θα γινόταν ο κακός χαμός, η Ιερά Σύνοδος απομάκρυνε κι άλλους χριστιανούς από τις εκκλησίες. Μάλιστα κατά τον υπεύθυνο τύπου της, μητροπολίτη Αναξαγόρα, η κίνηση τους αυτή «απέδειξε πως δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι». Κάτι που φυσικά δεν θα φανεί στο τέλος του μήνα όταν θα μπουν κανονικά τα χρήματα της κρατικής χρηματοδότησης στους λογαριασμούς των μελών της. Και επίσης πράγμα το οποίο θα μπορούσαν να είχαν αποδείξει κάποια χρόνια πριν όταν υπήρξε η βούληση της τότε κυβέρνησης για διαχωρισμό εκκλησίας – κράτους.

Οι ανώτατοι ιεράρχες στάθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων με πρώτο τον ίδιο τον αρχιεπίσκοπο ο οποίος αφού νόσησε δεν φάνηκε να μαθαίνει και λειτούργησε κανονικά στην εκκλησία, κάνοντας οποιονδήποτε Έλληνα έχει κλειστή την επιχείρηση του να αισθανθεί επιεικώς ηλίθιος.

Δηλώνω βαθιά λυπημένος που η προσπάθεια του μακαριστού Χριστόδουλου φαίνεται να μην εκτιμάται από κανέναν και να καταστρέφεται στη χειρότερη περίοδο που ζει η γενιά μου.

Όπως αυτοί λοιπόν είναι άνθρωποι, έτσι κι εγώ είμαι χριστιανός. Και σκέφτηκα γράφοντας αυτές τις γραμμές, «ρε συ Θανάση, κι αν σε αφορίσουν τι θα κάνεις;». Θα πάω στην εικόνα του Αγίου Αθανασίου που καμία διαφορά δεν έχει από τις εικόνες με τα τάματα που έχω αντικρίσει σε ναούς, γιατί δεν πιστεύω στην ειδωλολατρία και θα προσευχηθώ για όλους να βρούμε τον σωστό δρόμο. Εκείνον που όχι μόνο δίδαξε αλλά και ακολούθησε ο Ιησούς. Ο Θεός να μας έχει γερούς.


Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα άρθρα μου, πατήστε εδώ.


Μπορείτε να υποστηρίξετε τη δουλειά μου, κάνοντας κλικ παρακάτω.
Buy Me A Coffee

Περισσότερα
Δείτε ακόμα