Προτέρημα η σωστή διαχείριση λάθους

lathi-egoismos-mistakes-ego-maxitis-kilkisΛάθη κάνουμε όλοι. Και αυτό δεν χωρεί συζήτηση. Κατά τη διάρκεια της ζωής μας κάνουμε λάθη, άλλα μικρά, άλλα μεγάλα, άλλα που επηρεάζουν τους άλλους και άλλα που επηρεάζουν εμάς.

Κάποια μεγάλα που δεν μπορούμε να διορθώσουμε, κάποια άλλα μικρά χωρίς σημασία που εύκολα διορθώνονται.

Τι γίνεται όμως όταν κάνουμε αυτά τα λάθη; Μαθαίνουμε από αυτά; Τα συνειδητοποιούμε; Αναλύουμε τα λάθη μας; Τα αναγνωρίζουμε;

Αρχικά ένα πρώτο μεγάλο καθώς και καθοριστικό παράλληλα βήμα είναι να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας. Αν συνειδητοποιήσουμε το λάθος μας τότε δύσκολα θα το επαναλάβουμε. Αν από την άλλη πλευρά το αγνοήσουμε τότε είμαι καταδικασμένοι να το επαναλάβουμε.

Για αρχή λοιπόν η αναγνώριση του λάθους είναι το πρώτο και ίσως πιο σημαντικό βήμα. Ακολουθεί, αφού έχει γίνει η αναγνώριση ενός λάθους, η διαχείριση του.

Τι κάνουμε όταν υποπέσουμε σε λάθος; Κατά την γνώμη μου πρέπει να δούμε ποιον επηρεάζει. Αν επηρεάζει κάποιον άλλον τότε οφείλουμε ένα συγγνώμη το λιγότερο. Ίσως πρέπει να κάνουμε και κινήσεις για να επανορθώσουμε το λάθος μας.

Αν αφορά εμάς και μόνο και δεν επηρεάζει κανέναν άλλο οφείλουμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από μελλοντική του επανάληψη να μάθουμε από αυτό, να αντλήσουμε τα διδάγματα που πρέπει και αφού γίνουμε σοφώτεροι να το αφήσουμε στο παρελθόν.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γυρνάμε πίσω και να κατηγορούμε τον εαυτό μας διότι έτσι το κάθε λάθος θα μας πηγαίνει βήματα πίσω με άσχημες συνέπειες για τον ψυχισμό μας.

Λάθη κάνουμε όλοι. Αυτό πρέπει να σκεφτόμαστε. Το θέμα είναι το τι θα κάνουμε μετά και πώς θα τα διαχειριστούμε ώστε να έχουμε το δυνατόν λιγότερες συνέπειες για εμάς και για τους γύρω μας.

Ένα συγγνώμη για το λάθος μου όταν αυτό αφορά τρίτους και ένα δε πειράζει, δε θα το επαναλάβω στο μέλλον όταν αφορά σε εμάς είναι η πιο απλή αλλά πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός λάθους.

Δοκιμάστε το και είμαι σίγουρος ότι και ο εγωισμός θα μειωθεί και τα μαθήματα που θα παίρνετε από το κάθε σας λάθος θα είναι περισσότερα και άρα εσείς σοφότεροι.

Γράφει ο/η

Αθανάσιος Τατάρογλου
Χημικός που κάνει μεταπτυχιακό στα λογιστικά :) Θα με πετύχετε Κιλκίς ή Σαλονίκη να κάνω βόλτες, πάντα παρέα με αγαπημένους ανθρώπους :) Θα με ακούσετε στις RadioXimeies φυσικά από τη συχνότητα του Ράδιο Μαχητής 87.8 FM !!! Θα με διαβάσετε στην Ημερήσια και στον Μαχητή ;) Κολλημένος με τα social media και την τεχνολογία, ολίγον τι Gadgetakias :) Δηλώνω Brainiac και ανήκω στο κίνημα των Chioumoristas !!! Πιστός στην οικογένεια και τους φίλους.- Α! και τα σημαντικά... Τοξότης με ωροσκόπο Παρθένο ;) Περισσότερα για μένα θα βρείτε εδώ -> http://about.me/athanasios_tataroglou
Περισσότερα

Η κοινωνία διαμηνύει, ότι δεν αξίζει ούτε τέτοια κυβέρνηση ούτε τέτοια αντιπολίτευση

Πολλές φορές ακούω και παρατηρώ την αντιπολίτευση, η οποία ασκείται σε αυτή την μοναδική στα Ελληνικά χρονικά κυβέρνηση, που «απολαμβάνει» η χώρα μας τα τελευταία χρόνια και μου δημιουργείται η απορία: Είναι Περισσότερα →

8 Οκτωβρίου 2017

Τι θα γινόταν αν είχαμε τα βασικά εξασφαλισμένα;

Έστω ότι όσοι συμβιώναμε σε τούτο τον πλανήτη, ανεξαρτήτως του μήκους και του πλάτους στο οποίο βρισκόμασταν, είχαμε τα απαραίτητα για να ζήσουμε χωρίς να χρειάζεται να μοχθήσουμε ή να ανησυχούμε για Περισσότερα →

26 Σεπτεμβρίου 2017

Χωρισμός: Η διάλυση μιας σχέσης και πως να διαχειριστώ τα συναισθηματά μου

Η επιλογή του κατάλληλου συντρόφου και η αρμονία στις ερωτικές μας σχέσεις είναι ζητήματα που καθημερινά απασχολούν τους σύγχρονους ανθρώπους, και ιδιαίτερα τους νέους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η Περισσότερα →

17 Σεπτεμβρίου 2017