Γράφει ο/η Αθανάσιος Τατάρογλου

Δρομο-καΐτειο

Αρθρογραφία /
Έργα στη πόλη του Κιλκίς επί της οδού Κ. Γαβριηλίδη.

Έργα στη πόλη του Κιλκίς επί της οδού Κ. Γαβριηλίδη.

Θα μπορούσε το κείμενο αυτής της εβδομάδας να μην έχει καθόλου λόγια. Να αποτελείται μόνο από φωτογραφίες των δρόμων της πόλης μας και μια ερώτηση σαν λεζάντα τους. Γιατί;! Έχετε βγει με το αμάξι να κάνετε μια βόλτα στη πόλη τον τελευταίο καιρό; Πως σας φάνηκε; Κουνηθήκατε; Θα θέλατε να ξαναζήσετε αυτή την εμπειρία;

Γιατί μόνο ως εμπειρία μπορώ να το περιγράψω! Άλλοι πληρώνουν σε θεματικά πάρκα για να κάνουν μια βόλτα με τρενάκια που κουνιούνται πηγαίνοντας πέρα δώθε. Εμείς εδώ στο Κιλκίς είμαστε ένα τεράστιο θεματικό πάρκο. Έτσι λοιπόν αν θέλετε να ζήσετε την εμπειρία των δονήσεων, του πάνω – κάτω και αριστερά – δεξιά ή αν επιθυμείτε να τεστάρετε το αυτοκίνητο σας στα… δύσκολα κάντε το. Βάλτε μπρος και ξεχυθείτε στους γεμάτους μπαλώματα δρόμους της πόλης μας. Έτσι δε θα χρειαστεί να περιμένετε και τον επόμενο σεισμό αφού η εμπειρία αυτή μοιάζει με συνεχόμενα κουνήματα – σεισμικές δονήσεις.

Και μπράβο στους δημάρχους Κιλκίς που σκάβουν δρόμους για να κάνουν έργα, αλλά βρε αγαπητοί μου, τα μπαλώματα στους δρόμους είναι περισσότερα και από αυτά που είχα όταν ήμουν μικρός στα παντελόνια μου, μιας και ήμουν μεγάλος σκουντούφλης. Κάντε τα έργα σας και μετά στρώστε το δρόμο από την αρχή. Να είναι όμορφος, να μυρίζει καινούργιο να το χαρεί η γειτονιά!

Έτσι με τα μπαλώματα δεν είναι ωραία. Και αν δεν υπάρχουν χρήματα για άσφαλτο χαλάστε το όλο το οδικό δίκτυο και κάντε το χωματόδρομο. Καλύτερα χωματόδρομος. Να το κάνουμε Κιλκισοχώρι και να το πλασάρουμε και σαν το πρώτο χωριό – πρωτεύουσα νομού να έχουμε θεματικό τουρισμό. Ζήστε την εμπειρία του χωριού στη πόλη. Έτοιμο και το σλόγκαν. Μα όλα εγώ πια;

Πέρα από την πλάκα όμως, καλό είναι να κάνουμε 3 πράγματα και να τα κάνουμε σωστά, παρά 23 πράγματα και να είναι είτε πασαλείμματα, είτε μισές δουλείες, είτε ακόμη χειρότερα αποτυχίες. Για να βελτιωθεί η καθημερινότητα του δημότη χρειάζεται δουλειά και όχι «έργα» που μυρίζουν εκλογές και γίνονται για το φαίνεσθαι. Το ότι φτιάχνετε κάτι δε σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να είμαστε ευγνώμονες, πόσο μάλλον αν χαλάτε κάτι άλλο.

Όλα γίνονται και θα γίνουν με διάθεση καλή και σχέδιο σωστό και προσαρμοσμένο στην εποχή. Και οι δρόμοι και τα πάρκα και η ύδρευση και το αέριο και η ευρυζωνική σύνδεση. Με μέτρο και σωστή δουλειά. Γιατί καλύτερα να φτιάξεις λίγα και καλά, πάνω στα οποία θα βασιστούν και οι επόμενοι, παρά κάθε πέντε χρόνια να φτιάχνουμε από την αρχή τα πάντα.

Περισσότερα άρθρα