Απαιτήσεις από ποιόν;

Μπορείτε να το δείτε και σαν συνέχεια του προηγούμενου άρθρου. Μπορείτε να το δείτε σαν συνειρμό. Μπορείτε να το πείτε σαν μια άλλη οπτική. Γράφοντας για το επίπεδο κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Ελλάδα το 2017, σκέφτομαι ότι ίσως να είμαι λίγο παραπάνω απαιτητικός και άδικος με τους πολιτικούς μας. Ναι, ναι άδικος! Γιατί τους εκλέγουμε χωρίς να έχουμε προσδοκίες και απαιτήσεις και μετά ξαφνικά αποκτάμε. Τι να κάνουν και αυτοί; Πως να το διαχειριστούν; Άνθρωποι είναι!

Και έρχεται η ώρα που πράττουν, αντιδρούν, δρουν και συμπεριφέρονται όπως αυτοί θεωρούν φυσιολογικό και εμείς πέφτουμε από τα σύννεφα. Διαμαρτυρόμαστε, εκνευριζόμαστε και πολλές φορές φθονούμε που κάνουν τόσο παράλογα πράγματα, για εμάς. Γιατί; Γιατί μάλλον έχουμε απαιτήσεις και προσδοκίες από αυτούς. Πιστεύουμε πως έπρεπε να δράσουν όπως εμείς θα δρούσαμε, εμείς που τους ψηφίσαμε. Κι όμως όλα αυτά δεν τα σκεφτήκαμε όταν το κάναμε.

Έπρεπε λοιπόν όταν διαλέξαμε ποιον θα σταυρώσουμε να αναρωτηθούμε. Να έχουμε απαιτήσεις από αυτόν; Και αν έχουμε, μπορεί να τις καλύψει; Είναι ικανός να πράξει αυτά που πιστεύουμε ότι είναι σωστά; Αυτά που θα πράτταμε εμείς; Ή μήπως θα κάνει κάτι εκ δια μέτρου αντίθετο από τα πιστεύω μας; Αν κάνουμε αυτές τις σκέψεις πριν την κάλπη, κατά την υπόλοιπη τετραετία δε θα κουραστούμε να «πέφτουμε από τα σύννεφα». Θα είμαστε πιο ήσυχοι αν έχουμε δώσει τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα προεκλογικά και μόνο συνταρακτικά γεγονότα θα μας επηρεάζουν, μετεκλογικά.

Πρέπει λοιπόν να αποφασίζουμε πριν ψηφίζουμε αν θα έχουμε απαιτήσεις από αυτόν που ψηφίζουμε ή απλά ξεπληρώνουμε μια χάρη. Γιατί αν ισχύει το τελευταίο, τότε δίνουμε ένα δώρο. Δεν μπορείς μετά να έχεις απαιτήσεις από το δώρο. Δεν μπορεί να ψηφίζεις κάποιον ανίκανο και μετά να έχεις απαίτηση ή προσδοκία να γίνει ικανός. Δεν μπορεί να μην ψηφίζεις με αντικειμενικά κριτήρια και να περιμένεις από τον πολιτικό να μην φερθεί με υποκειμενικότητα. Δεν γίνεται να επιλέγεις τον παράλογο και να περιμένεις να κάνει το λογικό.

Για αυτό την επόμενη φορά που θα βρεθείς κοντά σε μια κάλπη, να κάνεις κάποιες ερωτήσεις στον εαυτό σου, αν δεν θες να πέφτεις από τα σύννεφα μουντζώνοντας τον κατά τη διάρκεια της θητείας του προσώπου που θα επιλέξεις. Γιατί αν θες να έχεις απαιτήσεις από την επιλογή σου, πρέπει πρώτα να έχεις απαιτήσεις από τον εαυτό σου. Αλλιώς θα είσαι άξιος της μοίρας σου.

Γράφει ο/η

Αθανάσιος Τατάρογλου
Χημικός με μεταπτυχιακό στα λογιστικά :) Θα με πετύχετε Κιλκίς ή Σαλονίκη να κάνω βόλτες, πάντα παρέα με αγαπημένους ανθρώπους :) Θα με ακούσετε στις RadioXimeies φυσικά από τη συχνότητα του Ράδιο Μαχητής 87.8 FM !!! Θα με διαβάσετε στην Ημερήσια και στον Μαχητή ;) Κολλημένος με τα social media και την τεχνολογία, ολίγον τι Gadgetakias :) Δηλώνω Brainiac και ανήκω στο κίνημα των Chioumoristas !!! Πιστός στην οικογένεια και τους φίλους.- Α! και τα σημαντικά... Τοξότης με ωροσκόπο Παρθένο ;) Περισσότερα για μένα θα βρείτε εδώ -> http://about.me/athanasios_tataroglou
Περισσότερα

Ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική: Πως μπορώ να λάβω υποστήριξη;

Η συμβουλευτική υποστήριξη και η ψυχοθεραπεία αποτελούν βασικές έννοιες της επιστήμης της ψυχολογίας, που είναι μεν οικείες, ως προς το άκουσμα, αλλά δεν παύουν να είναι άγνωστες, για το ευρύ κοινό, ως Περισσότερα →

28 Ιανουαρίου 2018

Ο Τούρκος και γεφύρι να γενεί, πάνω του μην περάσεις !

Μία από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι και ο εγκλωβισμός, τρόπον τινά, της οικογένειας στο κάστρο της, στο σπίτι. Ουδέν κακόν θα αντιτείνει κάποιος. Καιρός ήταν να συμμαζευτούμε. Συμφωνώ. Πώς όμως Περισσότερα →

28 Ιανουαρίου 2018