Αρθρογραφία

Σωστό και αλήθεια πάντα στην μέση

kritiki-maxitis-kilkisΈχετε σκεφτεί πόσα συμπεράσματα εξάγουμε καθημερινά για πράγματα, καταστάσεις και ανθρώπους; Ναι είναι πάρα πολλά. Έχετε σκεφτεί πόσα δεδομένα έχουμε κάθε φορά που κρίνουμε κάτι και έπειτα βγάζουμε ένα συμπέρασμα; Ναι είναι πολύ λίγα. Πώς γίνεται, λοιπόν, και γιατί να συμβαίνει η εξαγωγή συμπερασμάτων με λίγα δεδομένα;

Είναι συνήθεια που δύσκολα «κόβεται» ή αλλάζει. Σε αυτό το συμπέρασμα έχω καταλήξει. Δεν αναλύουμε καθετί που συμβαίνει ή κάθε άνθρωπο που υπάρχει αλλά εξάγουμε συμπεράσματα με όσα δεδομένα έχουμε και με μια γρήγορη και πρόχειρη ανάλυση των. Ίσως επειδή δεν αξίζει να αφιερώσουμε τόσο χρόνο για να αναλύσουμε το καθετί. Διότι, αν σπαταλούσαμε πολύτιμο χρόνο θα γινόμασταν υπεραναλυτικοί χωρίς να έχουμε άλλο νόημα στη ζωή.

Άλλος ένας λόγος είναι το ότι κρίνουμε, σύμφωνα με τα δικά μας βιώματα. «Μη κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια» λέει ένα γνωμικό αλλά εμείς κάνουμε το ακριβώς αντίθετο πολλές φορές χωρίς να το συνηδειτοποιούμε. Γιατί; Μα επειδή …είμαστε τα βιώματα μας. Κρίνουμε με βάση τα όσα έχουμε ζήσει εμείς, μέχρι εκεί φτάνει η οπτική μας. Αν έχουμε βιώσει μια κατάσταση στο παρελθόν κρίνουμε περισσότερο επιεικώς κάποιον που την βιώνει τώρα. Αν δεν έχουμε ζήσει κάτι αντίστοιχο κρίνουμε μόνο με βάση τη λογική που μας αναλογεί.

Επίσης κρίνουμε με βάση τα συναισθήματα που μας προκαλεί το αντικείμενο της κρίσης. Αν δεν μας προκαλεί χαρά, λύπη, οργή, φθόνο, λύπηση, αγάπη και άλλα συναισθήματα, το κρίνουμε πιο εύκολα. Αν μας προκαλεί κάποιο από τα παραπάνω τότε κρίνουμε διαφορετικά και μάλλον περισσότερο χρησιμοποιούμε το αντίστοιχο συναίσθημα παρά τη λογική.

Έτσι πιστεύω δουλεύουν η κρίση και η διαδικασία εξαγωγής συμπερασμάτων. Πολλές φορές δεν ξοδεύουμε φαιά ουσία και τις περισσότερες από αυτές κρίνουμε άδικα. Κάποιες άλλες υπεραναλύουμε καταστάσεις με αποτέλεσμα να σπαταλούμε χρόνο και άλλα πολύτιμα αγαθά. Διότι, όπως πάντα το σωστό και η αλήθεια βρίσκεται πάντα στη μέση.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Συνάντηση Σούλη Καζαντζίδη με Βαγγέλη Μαρινάκη

Δεν είναι ασυνήθιστα πολλά;

Ο δήμος Παιονίας αποφάσισε την ανάθεση συγγραφής του ιστορικού λευκώματός του στον καταλληλότερο γι’ αυτόν τον σκοπό ερευνητή και συγγραφέα, […]